kze 25.10.2005 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2005 No pewnie, że budują. Kze, widział dzisiaj już fragment Twojej ściany fundamentowej. O to super!!! Wybieram się dziś z niezapowiedzianą wizytą.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewik_1 25.10.2005 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2005 Mam do Was pytanie: wiele projektów posiada wstępny kosztorys stanu surowego i pod klucz. Według Waszych kalkulacji i doświadczeń o ile można obniżyć te stawki? Wiele projektów mi sie podoba ale jak patrzę na koszty to mnie powala. Myślałam, że uda się wybudować w miare przyzwoity domek do 250tys. Niestety nie będziemy nic robić sami, ale ekipy budowlane spoza W-wy. Napiszcie jak to u was wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 25.10.2005 10:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2005 Mam do Was pytanie: wiele projektów posiada wstępny kosztorys stanu surowego i pod klucz. Według Waszych kalkulacji i doświadczeń o ile można obniżyć te stawki? Wiele projektów mi sie podoba ale jak patrzę na koszty to mnie powala. Myślałam, że uda się wybudować w miare przyzwoity domek do 250tys. Niestety nie będziemy nic robić sami, ale ekipy budowlane spoza W-wy. Napiszcie jak to u was wygląda. To zapewne zależy od tego czy będziesz stosować takie same materiały jak w kosztorysie. Mój kosztorys gotowy miał wiele braków. Co do stanu surowego to u mnie wyszło gdzieś 10-15% taniej względem wartości z kosztorysu. Zakładając, że zwrot VATu będzie funkcjonował to możnaby zakładać oszczędność od średniego kosztorysu rzędu 10-20%. Więcej na stanie surowym przy zastosowaniu materiałów wg. projektu będzie bardzo trudno. Kolejne etapy jeszcze trudniej bo trzeba by przeanalizować każdy element, ale wydaje mi się, że tu jest większe pole do oszczędności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 25.10.2005 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2005 Mam do Was pytanie: wiele projektów posiada wstępny kosztorys stanu surowego i pod klucz. Według Waszych kalkulacji i doświadczeń o ile można obniżyć te stawki? Wiele projektów mi sie podoba ale jak patrzę na koszty to mnie powala. Myślałam, że uda się wybudować w miare przyzwoity domek do 250tys. Niestety nie będziemy nic robić sami, ale ekipy budowlane spoza W-wy. Napiszcie jak to u was wygląda. Ja to myslę, że te kosztorysy to są bardzo ogólen... To co ja wiem, to koszt wybudowania 1mkw wacha się od 1500pln do 2500pln - w zalezności od zastosowanych materiałów. Tak więc radziłbym zrobić tak. Dać projekt do wyceny ekipie, która ma robić. Moja dała wycenę i później szukasz materiałów, które są tańsze od tej wyceny... Natomiast w temacie wykończeniówki to już wolna amerykanka.. Tu można kupowąć np. deski po 100pln, ale sa i po 300pln. Tak więc wszystko zalezy od Ciebie.... A ile mkw ma mieć Twój dom? Chodzi mi o powierzchnię uzytkową i całkowita. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiek p. 25.10.2005 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2005 Rozmawiałem przed chwilą z Panem Nowakiem DZISIAJ ZOSTAŁA PODPISANA UMOWA Z FIRMĄ KTÓRA MA NAM DOPROWADZIĆ KABELEK Z PRĄDEM DO DZIAŁEK Czas oczekiwania: do 4 tygodni :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 25.10.2005 14:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2005 Rozmawiałem przed chwilą z Panem Nowakiem DZISIAJ ZOSTAŁA PODPISANA UMOWA Z FIRMĄ KTÓRA MA NAM DOPROWADZIĆ KABELEK Z PRĄDEM DO DZIAŁEK Czas oczekiwania: do 4 tygodni :lol: No to byłby istny cud. Dopóki nie zaczną kłaść tego kabla wszystko może się zdarzyć, ale bądźmy dobrej myśli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewik_1 25.10.2005 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2005 Kze planujemy domek ok 150 użytkowej, 180 netto. Mam na oku parę projektów i walczę między funkcjonalnością, wyglądem zewn i kosztami wykonania Urzekł mnie Dom pod limbą, ale wolałabym mieć na dole dwie sypialnie a takich projektów nie ma tak wiele, akurat ty Kze chyba taki wybrałeś. Podoba mi się funkcjonalność (idealnie dla nas) LMP 07 Lipińskich, ale z zewn jest on za "prosty". Ja teraz, jak tylko mam chwilkę czasu (gdy moje dziecko śpi) szukam projektu idealnego: ładny, wygodny i tani. Życzcie mi powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 26.10.2005 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2005 Kze planujemy domek ok 150 użytkowej, 180 netto. Mam na oku parę projektów i walczę między funkcjonalnością, wyglądem zewn i kosztami wykonania Urzekł mnie Dom pod limbą, ale wolałabym mieć na dole dwie sypialnie a takich projektów nie ma tak wiele, akurat ty Kze chyba taki wybrałeś. Podoba mi się funkcjonalność (idealnie dla nas) LMP 07 Lipińskich, ale z zewn jest on za "prosty". Ja teraz, jak tylko mam chwilkę czasu (gdy moje dziecko śpi) szukam projektu idealnego: ładny, wygodny i tani. Życzcie mi powodzenia To powodzenia! Rzeczywiście projektów z dwoma pokojami na dole jest bardzo mało... Zazwyczaj jest 1 pokój i kotłownia lub bez pokoju... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 26.10.2005 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2005 Rozmawiałem przed chwilą z Panem Nowakiem DZISIAJ ZOSTAŁA PODPISANA UMOWA Z FIRMĄ KTÓRA MA NAM DOPROWADZIĆ KABELEK Z PRĄDEM DO DZIAŁEK Czas oczekiwania: do 4 tygodni :lol: No to byłby istny cud. Dopóki nie zaczną kłaść tego kabla wszystko może się zdarzyć, ale bądźmy dobrej myśli. A ja jak prąd w tym kablu "zobaczę"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 27.10.2005 10:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2005 Czy ktoś zna więcej szczegółów dotyczących podpisanej umowy na wykonanie prądu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 28.10.2005 13:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2005 Dlaczego Tomasz Nowak jest taki wkurzony?Ktoś coś wie?Czy ktoś mu coś nagadał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 28.10.2005 14:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2005 Gratuluję osobie, która doniosi i poskarżyła się, że niegrzecznie się tutaj wyrażałem o pewnych osobach. (fajnie będzie mieć takie sąsiedztwo ) A osobie, która czuje się pokrzywdzona radzę, aby nie czytała tego forum z ukrycia tylko po prostu dołączyła się i zabrała głos w dyskusji - bo po to jest to forum - po to aby dyskutować, a nie przyglądać się z ukrycia i "podsłuchiwać". Mimo wszystko chcę przeprosić osoby, które uraziłem i nie doceniłem ich wysiłku. Emocje i stresy budowlane udzielają się w różnych postaciach - to jest najlepszy przykład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewik_1 29.10.2005 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2005 A nie zastanawiasz się, że p. Nowak może czytać to forum, w końcu jest ogólnodostępne A szczerze mówiać jest mi przykro, że posądzasz sąsiadów o donicielstwo, zastanów się jakim Ty będziesz sąsiadem... Oj rafal9, rafal9 przed nami parę dni świąt - odpoczywaj!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 31.10.2005 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2005 Mimo wszystko wezmę stronę Rafal9.Czemu?Jestem zdania: ufaj, ale kontroluj. Tak więc skoro zobowiazali się dostarczyć media do końca 2006r. to ufam, że tak bedzie, ale... To nie zwalnia mnie z kontroli nad postepem prac nad mediami. Poza tym ja już słyszałem, że coś (tzn. jakieś tam z mediów) ma być w połowie 2005r, potem na jesieni... Mamy listopad.. Nie jestem nastawiony negatywnie do p. Nowaka. Tylko dbam o swoje interesy. A moje (i pozostałych osob z naszej łaki) jest to by mieć jak najszybciej media. Tak! Interesem wszystkich nas jest posiadanie prądu, wody i gazu. Niezależnie od tego kiedy ktoś sie bedzie budował, czy też kupił działke w celach inwestycyjnych. Dlatego uważam, że nalezy naciskać na p.Nowaka w temacie mediów. Do końca 2006 pozostało jakieś 13-14 miesięcy. Niby duzo, ale... W tym okresie są 2 zimy, a wtedy kiepsko kładzie sie np. kable energetyczne... Daleki jestem od tego, że p. Nowak nas olewa i nic nie robi w sprawie naszych mediów. Niemniej powinniśmy pokazywać mu, ze zalezy nam na tych mediach. Oczywiście im bliżej będzie 2006r to atmosfera może być bardziej nerwowa.. Bo w akcie notarialnym jest zapisane, że jak zostaną doprowadzone media do końca 2006r. to płacimy jakąś kwotę. I ten zapis jest dla nas wązny, gdyż z końce 2006r. p. Wołosz i p. Nowak nie zarobią pieniędzy za media. A zarobienie kasy za doprowadzenie mediów jest interesem p.Wołosz i p.Nowaka. Myslę więc, że p. Nowak będzie stawał na głowie by te media były do końca 2006r. Moja opinia: naciskajmy na p. Nowaka, ale nie doprowadźmy do zaognienienia w stosunkach. W końcu my chcemy mediów, a oni kasy za pracę związaną z dostarczeniem mediów. Mamy wspólny interes. Być może p.Nowak nie powinien podać jakiegokolwiek innego terminu wcześniejszego niż koniec 2006r. Ale z drugiej strony kazdy wcześniejszy termin jest mu na rękę, bo np. jest wygodny przy sprzedawaniu kolejnych działek (nie mówiąc juz o tym, że wcześniej dostanie kasę za wykonaną robotę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiek p. 08.11.2005 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2005 godz. 20.02 wracając do domu przejeżdzam koło naszej łączki i co widzę ...pięknie oświetlony "dom" kze a ekipa muruje pustak za pustakiem KZE albo im tak dobrze płacisz albo mamy w Posce bardzo duże bezrobocie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 09.11.2005 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2005 godz. 20.02 wracając do domu przejeżdzam koło naszej łączki i co widzę ... pięknie oświetlony "dom" kze a ekipa muruje pustak za pustakiem KZE albo im tak dobrze płacisz albo mamy w Posce bardzo duże bezrobocie Dzięki za informację. Zawsze miło jak ktoś "donosi" mi o tym co robią robotnicy na działce. W końcu nie mam tam zamotowanej kamerki... Niech ta ekipa lepiej nie muruje po nocy, bo czasami nie wychodzi im za prosto... A poważnie to mam umowę i stała płacę. Ja ich nie ponaglam tylko pilnuję jakości. Jak chcą wcześniej kasę to buduja po nocy.. Mimo wszystko stawiam na bezrobocie. A generalnie to staram się płacić rozsądnie i dużo wymagać. Takie czasy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewik_1 09.11.2005 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2005 Moi Drodzy, nie wiem czy braliście kredyt na działkę, my jesteśmy w takiej sytuacji i składając wniosek musimy złożyć też wycenę nieruchomości. Może robiliście coś takiego i możecie doradzić jakiegoś rzeczoznawcę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 09.11.2005 16:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2005 Brałem kredyt w trakcie budowy.Podesłali swojego rzeczoznawcę.Zapytaj się czy oni z kimś nie współpracują bądź nie polecają kogoś - może będzie taniej i szybciej, albo ponegocjuj żeby wycena była w cenie kredytu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewik_1 09.11.2005 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2005 Niestety chyba będziemy musieli sami zapłacić za wycenę. Na razie jesteśmy przerażeni papierologią przy wnioskach kredytowych. Mój mąż się śmieje, że to chyba pierwszy i ostatni kredyt jaki bierze Tylko ile czasu będziemy sie budować.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiek p. 09.11.2005 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2005 My sami płaciliśmy za rzeczoznawcę z tego co wiem to jest jednym z tanszych (poniżej 500 zł)potwierdzał to Pan Tomek bo brał ostatnio na niego namiar dla kogoś z przyszłych sąsiadówwycenę nam robił przez weekendprześlę kontakt na e-mail Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts