krzysiek p. 05.12.2005 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2005 kupując mieszkanie w bloku człowiek dostaje to co mu deweloper da i nie zastanawia się nad tym, przyjmuje, że ten typ tak ma a tu .... Jak budujesz dom to muisz dokonać mnustwa decyzji. Jedną z nich jest wybór: POS - Szambo? Po 30 dniach od zgłoszenia (jak nie ma protestów gminy) możesz rozpocząc budowę POS. właśnie, tylko decyzje i decyzje Byłeś może w firmie mieszczącej się przy ul. Przylesie /róg Modlińskiej, przedłużenie Sprawnej/ oferującej w/w POS? Mają "COŚ" ciekawego do zaoferowania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 05.12.2005 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2005 kupując mieszkanie w bloku człowiek dostaje to co mu deweloper da i nie zastanawia się nad tym, przyjmuje, że ten typ tak ma a tu .... Jak budujesz dom to muisz dokonać mnustwa decyzji. Jedną z nich jest wybór: POS - Szambo? Po 30 dniach od zgłoszenia (jak nie ma protestów gminy) możesz rozpocząc budowę POS. właśnie, tylko decyzje i decyzje Byłeś może w firmie mieszczącej się przy ul. Przylesie /róg Modlińskiej, przedłużenie Sprawnej/ oferującej w/w POS? Mają "COŚ" ciekawego do zaoferowania ? Nie. Jak kontaktowałem się z firmami, które pisały w watku http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=46396&highlight=pos+bedrena%BFowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m_berni 05.12.2005 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2005 Czy ktoś orientuje się może czy w rejonie naszej budowy gmina nie czyni przeszkód w instalacji kotłowni węglowej w budynku jako alternatywę do zasilania gazem. Cena gazu wciąż rośnie, a drugiej rury ze wschodu nie będzie.Wtedy zostanie tylko nasz krajowy węgiel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 06.12.2005 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2005 Czy ktoś orientuje się może czy w rejonie naszej budowy gmina nie czyni przeszkód w instalacji kotłowni węglowej w budynku jako alternatywę do zasilania gazem. Cena gazu wciąż rośnie, a drugiej rury ze wschodu nie będzie.Wtedy zostanie tylko nasz krajowy węgiel. Sposób odgrzewania jest indywidualną kwestią inwestora. Gminie nic do tego. Żeby ogrzewać dom weglem to nalezy zbudować chyba piwnicę, bo piec na węgiel musi być w najniższym punkcie w domu. Nie jestem pewien, czy może być na parterze. A poza tym potrzeba miejsca do przechowywania węgla (a nasze działki do olbrzymów nie należą), tak więc z tym węglem to radziłbym się zastanowić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewik_1 06.12.2005 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2005 m_berni nie wiem czy znasz kogo kto ma ogrzewanie węglowe. Poznaj za i przeciw, bo ja bym w to nie weszła koszty faktycznie mniejsze, ale ile bałaganu, codziennego rytuału rozpalania pieca, koszmar. Moi rodzice maja piec węglowy, wystarczajšco się napatrzyłam. Słyszałam o grysiku węglowym podobno bardzo ekonomiczny, no i nie trzeba codziennie dokładać do pieca jest tam jaki automatyczny dozownik. Zawsze koszty ogrzewania gazem możesz zmniejszyć mając kominek, też trzeba rozpalać, ale o wiele przyjemniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 06.12.2005 10:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2005 Proponuję rozpocząć konkurs na nazwę naszego przyszłego osiedla. Rzucajcie pomysłami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 06.12.2005 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2005 Proponuję rozpocząć konkurs na nazwę naszego przyszłego osiedla. Rzucajcie pomysłami Rozumiem, że masz na mysli nasza ulicę, tak? Jak wspominałem: projektowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 06.12.2005 10:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2005 Proponuję rozpocząć konkurs na nazwę naszego przyszłego osiedla. Rzucajcie pomysłami Rozumiem, że masz na mysli nasza ulicę, tak? Jak wspominałem: projektowana. Nie, nie ulicę, tylko nazwę osiedla, czyli raczej 'Osiedle Projektowane' Wszystkie osiedla budowane przez developerów mają swoje nazwy. U nas też tak powinno być. Pierwsza propozycja: Osiedle Henrykowskie (od bliskiego sąsiedztwa Kanału Henrykowskiego) Osiedle Kaczego Kanałku Osiedle Polne Osiedle bez drogi (bądź bezdrożne) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 06.12.2005 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2005 To może najpierw ustalmy tą ewentualną inną nazwę ulicy... A później od tej nazwy może coś sie by wymyśliło... No nie wiem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 06.12.2005 10:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2005 To może najpierw ustalmy tą ewentualną inną nazwę ulicy... A później od tej nazwy może coś sie by wymyśliło... No nie wiem.... Też tak można. Trzeba by jakieś charakterystyczne elementy naszej lokalizacji znaleźć (np. w pobliżu Wisły, w pobliżu kanałku, bądź coś innego - np. Winnica). Faktycznie nazwa ulicy powinna być zbliżona do nazwą osiedla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewik_1 06.12.2005 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2005 Osiedle Kacza Łšczka Będzie patriotycznie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 06.12.2005 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2005 Osiedle Kacza Łšczka Będzie patriotycznie... Ok Podoba mi się. Osiedle Kacza Łączka, przy ul.... No właśnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 06.12.2005 12:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2005 Czekam na poważne propozycje... Wykorzystajmy zimowy sezon na załatwienie takich spraw, bo później w sezonie budowlanym to czasu nie będzie, oj nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 06.12.2005 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2005 Ale ja poważnie.I poważnie czekam na propozycje nowej nazwy ul. Może jeszcze się da ją zmienić na jakąś sensowna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewik_1 06.12.2005 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2005 Ja się przywišzałam do okrelenia Łška może stwórzmy co typu:Wilanej łškiDębowej łškina Bielanach jest ul. Kalinowej łškiradcie dalej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 07.12.2005 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2005 To może ul. Elf. Zdaje się, że Mój drugi sąsiad (nie Rafal9) taka nazwę sugerował. Krótka, bez polskich liter, po angielsku nie byłaby za bardzo kaleczona...To jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiek p. 12.12.2005 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2005 POS kosztuje od 5-8tyś - oferty bez rabatu, zalezy od producenta itp. Stawiam, że 6tyś - tak mi wynikało z dyskusji z 2 firmami. 2 firmy przysłały mi projekt i byłem z nim w Gminie w dziale, który może cos zawetować jak złożysz wniosek, że takowe POS instalujesz. Okazało się, ze jesli chodzi o POS bezdrenażowe to jestem ... pierwszy w gminie, który z takim czymś przyszedł do tej Pani. Po kilku tygodniach rozmów ustnie powiedziała mi, że już zaznajomiła sie z ta technologia i jak złożę zawiadomienie o rozpoczeciu prac instalacyjnych to nie będzie prostestu z gminy. Prospekty mam w domu. POS bezdrenazowe nalezy zainstalować tuż przed przeprowadzką. Powód? Tam są bakterie, które muszą czyms żywić się. A jak będzie stało to cudo to one zginą. A poza tym jak sprawdzę jak to cudo działa skoro nie bede mieszkał? To nie dzambo, że po prostu wpadają tam odpady i tyle... POS bezdrenażowe to 2 zbiorniki, które są całkowicie pod ziemią. Studnia chłonna to też zakopany pod ziemią zbiornik. Z twoich rozmów z w/w firmami wynikało, że cena ok 6 tyś jest za samą oczyszczalnie, czy cały kpl z montażem ??? Rozmawiałem z gościem z firmy przy Fort Piontek i on to orientacyjnie wycenił na 10 500 zł (w tym ok 6 000 oczyszczalnia) ale widział sporo problemów np. z umieszczeniem tego u mnie na działce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 12.12.2005 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2005 Firmy Warszawskie są drogie. Trzeba gadać z "terenem"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoz1 14.12.2005 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2005 Jak masz POS to NIE MASZ OBOWIĄZKU przyłaczania się do kanalizacji!!! Jak masz szambo to MUSISZ! Taka różnica. POS to jest rozwiązanie ekologiczne i ponoć nawet można jakąś refundację dostać z gminy. Ale na temat refundacji ja nic nie wiem... Czy to aby sprawdzona na 100% informacja?? Z czego to wynika? Ja z kolei słyszałem, że jak jest kanalizacja to czy POZ czy zbiornik musisz się podłączyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 14.12.2005 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2005 Jak masz POS to NIE MASZ OBOWIĄZKU przyłaczania się do kanalizacji!!! Jak masz szambo to MUSISZ! Taka różnica. POS to jest rozwiązanie ekologiczne i ponoć nawet można jakąś refundację dostać z gminy. Ale na temat refundacji ja nic nie wiem... Czy to aby sprawdzona na 100% informacja?? Z czego to wynika? Ja z kolei słyszałem, że jak jest kanalizacja to czy POZ czy zbiornik musisz się podłączyć. Jak ja słyszałem to nie ma obowiązku podłaczania sie. Tak w każdym wypadku było do tej pory.. Chyba, że przepisy zmieniły sie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts