markoz1 14.12.2005 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2005 Jak masz POS to NIE MASZ OBOWIĄZKU przyłaczania się do kanalizacji!!! Jak masz szambo to MUSISZ! Taka różnica. POS to jest rozwiązanie ekologiczne i ponoć nawet można jakąś refundację dostać z gminy. Ale na temat refundacji ja nic nie wiem... Czy to aby sprawdzona na 100% informacja?? Z czego to wynika? Ja z kolei słyszałem, że jak jest kanalizacja to czy POZ czy zbiornik musisz się podłączyć. Jak ja słyszałem to nie ma obowiązku podłaczania sie. Tak w każdym wypadku było do tej pory.. Chyba, że przepisy zmieniły sie... Czyli obie wersje są nie potwierdzone i trzeba by spr. w urzędzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewik_1 04.01.2006 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2006 Widzę, że sąsiedzi odpoczywają i zbierają siły na wiosnę. Czy dowiadywaliście się w gminie o szczegółach dotyczących POS, bo dyskusja nagle przycichła?Ja sie nie udzielałam bo wszystkie siły były skupione na uzyskaniu kredytu - koszmarne doświadczenie, jakby się człowiek przeniósł do czasów komuny. W bankach troska o klienta to pojęcie abstrakcyjne. Ale juz minęło, można spokojnie wybierać projekt.A co u Was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 04.01.2006 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2006 Widzę, że sąsiedzi odpoczywają i zbierają siły na wiosnę. Czy dowiadywaliście się w gminie o szczegółach dotyczących POS, bo dyskusja nagle przycichła? Ja sie nie udzielałam bo wszystkie siły były skupione na uzyskaniu kredytu - koszmarne doświadczenie, jakby się człowiek przeniósł do czasów komuny. W bankach troska o klienta to pojęcie abstrakcyjne. Ale juz minęło, można spokojnie wybierać projekt. A co u Was? A w jakim banku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewik_1 04.01.2006 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2006 Braliśmy w mBanku. Na początku przy wniosku wszystko cacy, szybkie rozpatrzenie i nawet zeszli nam z oprocentowania jako stałym klientom, ale jak sie zdecydowaliśmy, to sie zaczęło. Co dwa dni dostawaliśmy tel ze jeszcze coś musimy donieść, coś podpisać, itp.. i tak przez prawie 2 tyg. a w umowie ze sprzedającym mieliśmy termin podpisania A.N. do końca roku, ledwo zdążyliśmy Tym analitykom powinni polecieć po premii za brak profesjonalizmu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 05.01.2006 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2006 POS kosztuje od 5-8tyś - oferty bez rabatu, zalezy od producenta itp. Stawiam, że 6tyś - tak mi wynikało z dyskusji z 2 firmami. 2 firmy przysłały mi projekt i byłem z nim w Gminie w dziale, który może cos zawetować jak złożysz wniosek, że takowe POS instalujesz. Okazało się, ze jesli chodzi o POS bezdrenażowe to jestem ... pierwszy w gminie, który z takim czymś przyszedł do tej Pani. Po kilku tygodniach rozmów ustnie powiedziała mi, że już zaznajomiła sie z ta technologia i jak złożę zawiadomienie o rozpoczeciu prac instalacyjnych to nie będzie prostestu z gminy. Prospekty mam w domu. POS bezdrenazowe nalezy zainstalować tuż przed przeprowadzką. Powód? Tam są bakterie, które muszą czyms żywić się. A jak będzie stało to cudo to one zginą. A poza tym jak sprawdzę jak to cudo działa skoro nie bede mieszkał? To nie dzambo, że po prostu wpadają tam odpady i tyle... POS bezdrenażowe to 2 zbiorniki, które są całkowicie pod ziemią. Studnia chłonna to też zakopany pod ziemią zbiornik. Będziesz coś takiego u siebie instalował, czy raczej szambo. Różnica wychodzi 4 tys. zł. Załóżmy, że rocznie na szambiarę wydatki wynoszą 1000 zł, to okres zwrotu takiej inwestycji jest w miarę krótki, ale może za 4 lata już kanalizacja? Oto link do posta o POS bezdrenażowym. Koszt 6tyś netto + 7% VAT http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=979284#979284 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 05.01.2006 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2006 Braliśmy w mBanku. Na początku przy wniosku wszystko cacy, szybkie rozpatrzenie i nawet zeszli nam z oprocentowania jako stałym klientom, ale jak sie zdecydowaliśmy, to sie zaczęło. Co dwa dni dostawaliśmy tel ze jeszcze coś musimy donieść, coś podpisać, itp.. i tak przez prawie 2 tyg. a w umowie ze sprzedającym mieliśmy termin podpisania A.N. do końca roku, ledwo zdążyliśmy Tym analitykom powinni polecieć po premii za brak profesjonalizmu. Ja wziąłem w PKO BP. Nie było tak tragicznie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiek p. 16.01.2006 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2006 Jakie jest wasze zdanie na temat utwardzenia projektowanej drogi 14KD i kawałka od Sprawnej do mostka nad kanałkiem Bylibyście chętni zrobić to na wiosnę ?Tak aby można było dojechać do działek gdy wszyscy zaczną sezon budowlany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 16.01.2006 14:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2006 Strzeżcie swoje budowy i mienie tam pozostawione.Mit o bezpiecznej łące przy Sprawnej upadł. Do tej pory wydawało mi się, że jest tam nadzwyczaj spokojnie. Nic nie zginęło, nie było śladu aby ktoś się kręcił po budynku, po prostu wydawało się oazą spokoju.Jednak to uśpiło moją czujność i w noc z piątku na sobotę jakaś grupka zapewne lokalnych rzezimieszków odwiedziła mój budynek.Ukradli agregat. Analiza śladów wykazała (tzn. moje amatorskie dochodzenie), że załadowali na sanki i przecinając pole i kanałek wyszli na Aluzyjną. Co najdziwniejsze to fakt, że prawie nie zostawili po sobie śladów - "drzwi" zamknięte, porządek, nic nie zniszczyli. Po prostu pełna kultura.Poza tym znaleźli też skrzynkę z narzędziami i zamiast zabrać całą skrzynkę przegrzebali ją i zabrali tylko wiertarkę. Dziwne to wszystko - tak, jakby przyszli tylko po te dwie rzeczy a nic więcej ich nie interesowało. Co prawda oprócz agregatu i wiertarki w zasadzie nic tam nie było, ale sam fakt pozostawienia porządku i nie zrobienia większych szkód jest trochę zastanawiający. Co sądzicie po tych opisach, jakiego typu to mogli być złodzieje? Zawodowcy, czy miejscowe żule? Tak więc teraz na prawdę trzeba dbać o to aby nic nie zostawiać bez odpowiedniego zabezpieczenia - pamiętajcie o tym jak się rozpocznie sezon budowlany. Niestety u nas jest jak wszędzie - to miejsce nie jest wyjątkiem. Złodziejstwo jest wszędzie. Zgłoszę to chyba na policję, bo może trochę się zainteresują tym terenem i może czasem jakiś patrol przejedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 16.01.2006 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2006 Trzeba się spytać tych klientów co mieszkaja w budach po drugiej stronie kanałku, koło Aluzyjnej. Kiedyś jeden z nich oferował mi ochrone. Moze oni cos widzieli.. Ale swoją drogą wygląda to na robotę ludzi, którzy wiedzieli po co przyjść.. A moze to ma coś wspólnego z tym, że kilka dni temu jedna z firm ochroniarskich do mnie dzwoniła z propozycją ochrony... Ja powiedziałem, że na razie dziekuje. Przeciez murów mi nie ukradną. A swoją drogą ubezpieczyłem budowę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewik_1 16.01.2006 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2006 Ja ostatnio widziałam na Książkowej paru żuli z wózkiem dwukołowym, rożne rzeczy mieli na nim - agregatu nie widziałam Ale to znaczy, że tacy ludzi jednak kręcą się po okolicy. Nie wiem czy zastanawialiście się na ochroną. Na wiosnę rusza budowa wielu nowych budynków (niestety jeszcze nie my) może warto się rozejrzeć nad ochroną całej łączki, myślę, że można wtedy uzyskać lepsze warunki niż chroniąc pojedyncze domy osobno, może warto podjąć temat? Nie wiem czy i jak ten problem rozwiązały podobne osiedla? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 16.01.2006 16:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2006 Trzeba się spytać tych klientów co mieszkaja w budach po drugiej stronie kanałku, koło Aluzyjnej. Kiedyś jeden z nich oferował mi ochrone. Moze oni cos widzieli.. Ale swoją drogą wygląda to na robotę ludzi, którzy wiedzieli po co przyjść.. A moze to ma coś wspólnego z tym, że kilka dni temu jedna z firm ochroniarskich do mnie dzwoniła z propozycją ochrony... Ja powiedziałem, że na razie dziekuje. Przeciez murów mi nie ukradną. A swoją drogą ubezpieczyłem budowę... No właśnie - wygląda tak jakby wiedzieli co chcą. Zapewne wcześniej robili wywiad. To mój duży błąd, że zostawiłem agregat na budowie - teraz jest nauczka. Z tą firmą ochroniarską to może być ciekawy temat. Wiele się słyszy akcji, jak to namawiają na swoje usługi wcześniej aranżując różne włamania do mieszkań. Gdzie ubezpieczyłeś budowę? Czy od kradzieży również? Jakie są stawki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 17.01.2006 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 Ubezpieczyłem w Allianz. Od kradziezy nie mozna dopóki nie ma zamknietego obszaru, drzwi, okien itp. Składka to ok.200pln na rok na kwote do 400tyś. Ja mam duże znizki jako pracownik... Ale tak to bez zniżek to pewnie za te ok.200pln to miałbyś sumę ubezpieczenia 300-350tyś. Ubezpiecza się budynek (nie działkę) od pożaru, gradobicia, aktów wandalizmu itp. A oprócz tego wykupiłem OC w życiu prywatnym - jak ktoś wlezie na budowę i spadnie ze stropu to wypłacą mu odszkodowanie. Oczywiscie nie dotyczy to robotników, bo Ci mają ZUS pracowdawcy. A mi chodzi oto, ze działka nieogrodzona, poza tym trwa budowa i jakby ktoś coś sobie zrobił to żebym nie ponosił odpowiedzialnosci. To ubezpieczenie nie obejmuje rodziny. Suma ubezpieczenia do 200ty, składka ok. 140pln.W obu przypadkach polisy sa roczne.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewik_1 17.01.2006 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 kzealbo przeholowałeś z zerami, albo Allianz to naprawdę świetna firma. My w PZU ubezpieczaliśmy mieszkanie i na początku płaciliśmy 200zł rocznie za ubezp. do 20tys. A Ty zapłaciłeś 200zł za ubezpieczenie do 400tys?Przecież twoja posesja obecnie nie ma takiej wartości?Coś mi nie pasuje, chyba, że jesteś zapobiegawczy i masz wielkie zniżki pracownicze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 17.01.2006 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 Mam 40% zdniżki pracowniczej. Produkt nazywa się "Dom w budowie". A ubezpieczenie jest na rok. W ciagu roku myślę, że zostanie wydane jakieś 250-300tyś (w tym 70tyś co już do tej pory wydałem). A wartość nieruchomości zazwyczaj jest większa niż suma wydanych pieniędzy na materiały i robocizne.Ubezpieczenie mieszkania jest droższe. Płaciłem podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewik_1 17.01.2006 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 40% zniżki to dużo i oferta ciekawa, jakby mieli jakieś promocje dla bezrobotnych budujących to daj znać, jestem zainteresowana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 18.01.2006 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2006 15% dostaje sie jak masz samochód i mieszkanie ubezpieczone. Ale 40% to można dostać tylko na samochód, bo takie rzeczy jak 40% na budynek w budowie to tylko ... w Erze.. A powaznie pogadaj z jakimś agentem / brokerem. Są znizki np. za alarm, drzwi antywłamaniowe itp. Nie znam na pamięc wszystkich ofert ubezpieczeniowych mojej firmy. Jestem tylko informatykiem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 20.01.2006 14:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2006 ELEKTRYFIKACJA SPRAWNEJ Dzisiaj we wczesnych godzinach popołudniowych miał miejsce bezprecedensowy fakt, który zrewolucjonizuje życie na Sprawnej. Nastąpiła podłączenie budynku do sieci elektrycznej co zostało wykazane poprzez zaświecenie pierwszej żarówki. Mówię wam - niesamowite wydarzenie, czuję się tak jak pionierzy w elektryfikacji, co podłączali pierwsze budynki w kraju. Teraz już nic nie będzie blokować dalszych prac. No może tylko silny mróz Gratulacje dla p.Tomka za determinację i wielomiesięczne walki z urzędnikami, pozwoleniami, stoenami i doprowadzenie sprawy do szczęśliwego finału. A także dla wykonawcy (p.Ludwiniak), którego ekipa wykonywał wszystkie prace (mimo mrozów w ostatnich dniach) a także podłączyli budynek do skrzynki i załatwili wszystkie formalności przyłączeniowe w stoenie - po "podaniu prądu" do transformatora w błyskawicznym tempie (2 dni) mam prąd w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 21.01.2006 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2006 No to gratulacje!!! Widać p. Tomasz postarał się. Niedługo trzeba będzie zapłacić za przyłącze.. Ale chyba ten wydatek będzie mozna wykonać z dużą przyjemnoscią, nie? To rozumiem, że teraz czekamy na gaz i wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiek p. 21.01.2006 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2006 Ja również przyłączam się do gratulacji i oby do wiosny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 24.01.2006 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2006 Rozmawiałem przed chwilą z gosciem, który robi nam instalcje gazową i wodociągową. Powiedział, ze w temacie gazu to w zasadzie tylko aktualne arktyczne mrozy uniemozliwiają wcinkę to gazociagu miejskiego. Tak więc jak tylko ociepli się jest duża szansa, że będzie gaz. A w temacie wody powiedział, ze jak będzie dodatnia temperatura to rozpoczyna prace i chce jes skończyć do wakacji, czyli 1 lipca. A ponoc na wodę trzeba 3-4 miesiące (dokumentacja, ustalenia, prace przyłaczeniowe itp).. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts