Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Sprawna

rafal9

Recommended Posts

• Odpowiedzi 753
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzisiaj odebrałem decyzję o nadaniu numeru porządkowego.

Teraz moim adresem będzie:

ul.Dzikiej Kaczki 16a

Super że masz numer! 8)

Ale czemu 16a? Już działek nie mogli normalnie ponumerować? Nie dość że głupia nazwa to jeszcze numery posesji pokopane... :evil:

Dzisiaj odebrałem decyzję o nadaniu numeru porządkowego.

Teraz moim adresem będzie:

ul.Dzikiej Kaczki 16a

Super że masz numer! 8)

Ale czemu 16a? Już działek nie mogli normalnie ponumerować? Nie dość że głupia nazwa to jeszcze numery posesji pokopane... :evil:

No właśnie też mnie to zdziwiło.

Podobno w kolejnych liniach zabudowy musi być oznaczenie literą a nie nowym numerem. Będę dzwonił dowiedzieć się.

A skąd te 16? Też nie wiem. Widocznie zostawili sobie rezerwę co spowoduje dziurawą numerację naszej ulicy.

Mój projekt pochodzi z pracowni Bieńkowskich w Poznaniu. Nie ma go jednak na ich stronie ( nie wiem czemu), ale jesli chcesz mniej więcej się zorientować to jest podobny do projektu :http://www.bienkowscy.pl/modules.php?name=Oferta&op=showproj&id=79

a układ pomieszczeń jest jak w : http://www.bienkowscy.pl/modules.php?name=Oferta&op=showproj&id=84[/url]

Fajny domeczek m_berni

Nie znałam tej pracowni. Sypialnie na górze bardzo mi się podobają - takie przestrzenne.

A przestrzeń nad garażem będziesz zagospodarowywał? Można tam zrobić dodatkowo pralnię i garderobę. Tak ma Twój sąsiad i bardzo mi się to podoba.

Przy takim układzie wjazd pasuje od Dzikiej Kaczki i zostaje spory ogródek za domkiem. No, no już to widzę, teraz tylko dobra ekipa i pełne konto w banku :lol:

• 2 weeks później...

Ponowię trochę temat.

Czy ktokolwiek z Was buduje POS, czy wszyscy szambo z nadzieją na szybką kanalizację?

Podobno nasze piaski nadwiślańskie sprzyjają POS, nie trzeba wielu rzędów drenażu.

Mój znajomy zrobił POS za kwotę 7.000zł, szambo wycenili mu na 3.000, ma 4 osobową rodzinę i po pół roku użytkowania jest bardzo zadowolony z tego wynalazku. I muszę przyznać kusi mnie to :D

Ponowię trochę temat.

Czy ktokolwiek z Was buduje POS, czy wszyscy szambo z nadzieją na szybką kanalizację?

Podobno nasze piaski nadwiślańskie sprzyjają POS, nie trzeba wielu rzędów drenażu.

Mój znajomy zrobił POS za kwotę 7.000zł, szambo wycenili mu na 3.000, ma 4 osobową rodzinę i po pół roku użytkowania jest bardzo zadowolony z tego wynalazku. I muszę przyznać kusi mnie to :D

W temacie POS jestem sceptyczny, bo:

- działki są za małe

- w ul.Sprawnej jest kanalizacja, a za rok, dwa będą budować nasz odcinek sprawnej (zapisanie w planie inwestycyjnym do 2008 roku). Przy odpowiedniej naszej walce, zrobią też ul.Dzikiej Kaczki. Przy budowie ulicy robią od razu kanalizację więc myślę, że za 2-3 jest realna szansa na kanalizację do budynków.

Zresztą wymóg Unii jest taki, że cała Warszawa ma być skanalizowana do 2010.

Ponowię trochę temat.

Ja się przymierzałem do tematu, ale wychodzi że za mała działka (mam wolnostojący garaż) i za wysoki poziom wód gruntowych o ile pamiętam, jeśli jak napisał Rafał jest nadzieja na szybką kanalizację to ja się cieszę.

Ja myslę o POS bezdrenażowym, na bakterie tlenowe. Potrzeba na to 4-6mkw. Tyle wolnej działki znajde... :lol:

To co ja wiem, to, że jak masz POS to nie musisz podłaczać się do kanalizacji.

Jaki jest sens trzymania POS i nie podłączania się do kanalizacji?

Chyba najwygodniej jest podłączyć się do kanalizacji i zapomnieć o problemie ścieków raz na zawsze.

Ja myslę o POS bezdrenażowym, na bakterie tlenowe. Potrzeba na to 4-6mkw. Tyle wolnej działki znajde... :lol:

To co ja wiem, to, że jak masz POS to nie musisz podłaczać się do kanalizacji.

Jaki jest sens trzymania POS i nie podłączania się do kanalizacji?

Chyba najwygodniej jest podłączyć się do kanalizacji i zapomnieć o problemie ścieków raz na zawsze.

Kasa Misiu, kasa... :wink: ok.150pln na rok.

No właśnie kasa.

Najpierw wywóz szamba co dwa m-ce.

Potem opłaty za kanalizację.

Jeśli faktycznie mając POS nie trzeba sie podłączać do kanalizacji to oszczędności dość duże.

Właśnie moi znajomi najbardziej chwalą to, że nie trzeba oszczędzać wody. W bloku za 1m3 wody+ścieki płacili 3,5zł, a teraz za wodę płacą 1,5zł.

Ja nie lubię szamba, mój brat wybiera co 1,5 m-ca, a jeszcze tej zimy mu zamarzło :x

Tyle, że perspektywa 2 lat do kanalizacji to nie tak odległy termin, można przecierpieć :D

Będzie za 2 lata, albo za 4lata albo i nie będzie. Zmusisz gminę do skanalizowania ul. Sprawnej? Wiem, wiem Wawa ma być skanalizowana so 2010r, ale jak ktos cos nie zdąży, to co? :roll: Ja tam jestem pesymista jeśli chodzi o prace gminy, za publiczne pieniądze...

Kolejny temat do przemyśleń podsunięty przez sąsiada.

Zapewne większość chciałaby mieć internet w domu.

Obecnie najtańsze jest stałe łącze czyli kabel.

Warto by pociągnąć kabel do działek, najlepiej przy okazji innych wykopów - teraz szykują się wodociągi.

Co Wy na to?

Czy jesteście chętni i macie jakieś pomysły jak to rozegrać?

Pozostawiam do dyskusji, bo być może jest wśród nas ktoś z większą wiedzą na temat....