m_berni 10.03.2006 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2006 Może zrobimy mapę Odkrywców: My mieszkamy w osiedlu Mostostalu czyli Odkryta 56a Jadąc w stronę stolicy mamy: Shreków, potem Markoz, a Wy gdzie się znajdujecie w tym łańcuszku? Wydawało mi się że już się przedstawiałem, ale widocznie szwankuje moja pamięć. Oto nasze dane : Działka 52/8 Mariusz '72 i Joanna '72 Dzieci : Ola - 1997 , Szymon - 2004 Obecnie Odkryta 7E - blok pod tym wielkim słupem elektrycznym - od sierpnia 2000 roku Start budowy - jak tylko śnieg stopnieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewik_1 10.03.2006 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2006 No to jesteś m_berni najbliżej centrum I mamy kolejną (piątą) dziką kaczuszkę z rocznika 2004. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m_berni 10.03.2006 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2006 Dla uzupełnienia informacji dodaję obrazki mojego przyszłego domu : Dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewik_1 11.03.2006 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2006 Dla uzupełnienia informacji dodaję obrazki mojego przyszłego domu : http://MBerner.photosite.com/dom Czekamy na rzuty. A zarys naszego domku w dzienniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m_berni 11.03.2006 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2006 Właśnie wychodzę na spacer z dzieckiem na nasze pole. Jeśli ktoś ma ochotę to zapraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m_berni 11.03.2006 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2006 Czekamy na rzuty. A zarys naszego domku w dzienniku Rzuty dodane - można obejrzeć - Dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Shrekowie 11.03.2006 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2006 Witam wszystkich zainteresowanych i nie zainteresowanych budową drogi. Chciałbym przedstawić zacnemu gronu swoje spostrzeżenia na temat budowy drogi i troszeczkę się pomądrzyć. Mam wrażenie, iż w temat budowy drogi wkrada się pewnego rodzaju chaos. Wychodząc przed szereg postanowiłem trochę to uporządkować i sprowokować jeszcze żywszą dyskusję, która by nas zbliżyła do luksusu, jakim jest posiadanie w naszym kraju drogi. Proszę też aby zbyt krytycznie mnie nie oceniać. Poniżej przedstawiam proponowany przeze mnie scenariusz działań oraz przedstawiam swój punkt widzenia. 1. Spotkać się gdyż wszyscy będziemy korzystali z tej drogi. Nawet Ci z nas, którzy zakupili działki jako inwestycje i w tej chwili nie są zainteresowani budową drogi. Nikt nie ma z nas wątpliwości co do tego, że ich wartość wzrośnie po wybudowaniu drogi. Moje zdanie jest takie że przynajmniej powinna paść deklaracja od wszystkich na niniejszy temat co pozwoli postawić sprawę jasno i umożliwi leprze zaplanowanie niniejszej inwestycji. Przy tym starając się aby nie wynikły z tego podziały między tymi „za” a tymi „przeciw” tak aby dojść do kompromisów. Zdaję sobie sprawę że nie wszyscy mają czas ani ochotę na spotkania i lekarstwem na to może być sporządzanie notatki ze spotkania naszej kaczej społeczności i rozsyłanie jej po wszystkich mailem co znacznie ułatwi przepływ informacji między nami. 2. Ustalić co chcemy wspólnie zrobić? (Realność tego przedsięwzięcia już opisywał P. T. Nowak w mailu.) a) utwardzić drogę w okolicy kanałku b) utwardzić drogę jw. i drogę projektową 3. Sprawdzić po kolektywnej decyzji czy ma to szansę na realizację pod względem prawnym i „obyczajowym” Mam na myśli jasne sformułowanie ewentualnych przeszkód które mogą się pojawić, może pan Nowak bądź ktokolwiek z nas mógłby wybadać ten temat w gminie. 4. Przygotować szczegółowe rozwiązanie pod względem zakresu robót oraz standardu wykonania drogi. Będzie to niezbędne do rozmów z wykonawcami i urzędnikami w gminie. Porządnie wykonany plan (schemat działania, lista osób uczestniczących, projekt drogi, kosztorys inwestorski itd.) pozwoli nam precyzyjnie formułować oczekiwania jakie będziemy mieli w stosunku do wykonawców i np. Burmistrza gminy. Ja niżej podpisany składam deklaracje iż moim wkładem w niniejszą sprawę może być załatwienie projektu drogi zgodnego z obowiązującymi normami i przepisami oraz na tej podstawie sporządzenie kosztorysu inwestorskiego. (najprawdopodobniej za darmo) Moja deklaracja upełnomocni się w ok. 7 dni od dnia dzisiejszego o czym niezwłocznie poinformuję na forum i mailem. 5. Zebrać do kupy powyższe niezbędne informacje i podjąć decyzję. 6. Uważam że kolejnym krokiem powinno być sformalizowanie naszego związku Mam tu na myśli coś na zasadzie „wspólnoty mieszkaniowej” która ma osobowość prawną, jest zarejestrowana w sądzie, posiada konto bankowe, ma skarbnika oraz kilku przedstawicieli reprezentujących interesy ogółu (lub coś podobnego). Może ktoś z was ma możliwość dogłębnego przeanalizowania niniejszego punktu, ponadto uważam że niniejszy związek może mieć szanse przetrwania dłużej i przynosić wymierne korzyści dla ogółu w przyszłości (albo przyczynić się do późniejszych kłopotów) 7. (no i w końcu) Zebrać składki i rozpocząć działania podobne jak przy budowie naszych domów. Wybór wykonawcy i podpisanie z nim umowy, doglądanie budowy drogi, jej odbiór i rozliczenie. Zostawiam powyższy tekst bez komentarza, gdyż to co miałem powiedzieć to napisałem. Cieszyłbym się gdyby szacowne grono niniejszy scenariusz działań rozwinęło o niezbędne punkty. Może posłuży to nam w naszym walnym zgromadzeniu w knajpie. A morze ktoś podjąłby się przygotowania porządku obrad w formie głosowania co pozwoli zaoszczędzić nam cenny czas? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Maciek 24-26 13.03.2006 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2006 Ustalić co chcemy wspólnie zrobić?[/size][/color] (Realność tego przedsięwzięcia już opisywał P. T. Nowak w mailu.) a) utwardzić drogę w okolicy kanałku b) utwardzić drogę jw. i drogę projektową Witam, Jestem zdania, że priorytetem jest utwardzenie drogi na odcinku Sprawna- obecny przejazd przez kanałek - dojazd do Dzikiej Kaczki przez posesję p. Artura Wołosza (wzdłuż działek 52/28 i 29). Trzeba się porozumieć z P. Arturem jakiego typu utwardzenie wchodzi w grę oraz kto, kiedy i za co to utwardzenie później usunie. Tak jak pisał p. Tomasz utwardzenie Dzikiej Kaczki do czasu położenia mediów jest niestety niemożliwe Przy okazji - miałem przyjemnośc rozmawiać z p. Łabuzem - właścicielem działki 52/29 i dołącza się On do inicjatywy utwardzenia drogi. P.S. Tak dla wygody - czy możecie Państwo w swoich podpisach umieścić numer Waszej działki, bo znamy się z adresów mailowych, imienia i nazwiska, nicka na Muratorze i do tego gdy trzeba dopasować działkę... staje się to trochę trudne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewik_1 14.03.2006 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2006 Czy zapadły jakieś decyzje o spotkaniu w sprawie drogi? Bo nagle zamarły i posty i e-maile. Wynikły co prawda trudności, ale może pomyślmy chociaż o wspominanym juz odcinku od Sprawnej przez kanałek do działek, bo tam wkrótce trudno będzie przejechać. Ciekawe czy położenie desek by nie pomogło? Na pewno droga byłaby utwardzona. A może kupić trochę desek, nawet pobudowlanych i obsypać je piachem? Nie jestem budowlańcem, ale to takie ekologiczne i łatwe w demontażu przedsięwzięcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoz1 16.03.2006 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 Chorobcia trochę milczałem - praca, praca, praca. A tu taka aktywizacja! Jak miło. 1. cieszę się że lobby z Odkrytej rośnie w siłę (tylko co by tu polobbować?). My jesteśmy z nru 29 - podobno ktoś jest jeszcze wśród nas z Akacji 1!!!!??? 2. Co do drogi - popieram w całej rozciągłości - my się dokładamy po równo od dymu. 3. spotkanie - czemu nie, najwyższy czas w sumie 4. mam dobry kontakt z firmą Patron Service - to z racji negocjacji z nimi co do kompleksowej obsługi w firmie - będę miał ofertę, mam nadzieję że konkurencyjną, na monitoring - ktoś jest zainteresowany? Trzeba by zebrać przynajmniej z pięć chałup. 5. przedszkole - popieram! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoz1 16.03.2006 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 Ciekawe ile jest na naszej łączce dzieci rocznik 2004? Na razie naliczyłam czworo. I jedno 2005. Markoz ma troszkę starsze pociechy, ale generalnie piaskownice będą w modzie Zgadza się: 1999 i 2002. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoz1 17.03.2006 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2006 W sprawie wykonania prądu Wedle maila od pana Tomka p. Luidwiniak wycofuje się ze zniżki. Przed chwilą rozmawiałem z p. Kałczewiakiem. Jutro się z nim spotykam (wstępnie umówiliśmy się na jutro na g. 8 rano) - chceon obejrzeć działki i poda najprawdopodbniej swoją cenę dla zamówienia'hurtowego'. Czy jest ktoś zainteresowany, czy też już wszyscy związani są zLudwiniakiem? Czy to potwierdzone, że Ludwiniak wycofał się ze zniżki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m_berni 17.03.2006 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2006 W sprawie wykonania prądu Wedle maila od pana Tomka p. Luidwiniak wycofuje się ze zniżki. Czy to potwierdzone, że Ludwiniak wycofał się ze zniżki? Z rozmowy, którą odbyłem z p. Ludwiniakiem wynikało, że obowiązuje zniżka w wysokości 10%, jednakże pod takim warunkiem że cały zakres robót wykonuje on od razu tzn. montaż skrzynki z licznikiem i wyłącznikiem napięcia za licznikiem + wkopanie kabla docelowego + skrzynka budowlana w miejscu pomieszczenia technicznego w przyszłym budynku z gniazdami 3 i 1 fazowymi i wyłącznikiem roznicowoprądowym + robocizna /podłączenie i kopanie/.W moim przypadku chciałem aby skrzynka z gniazdami była na razie postawiona obok skrzynki licznikowej, a dopiero po postawieniu budynku został pociągnięty kabel w miejsce docelowe wewnątrz budynku.Dlatego więc stanęło na tym iż za pierwszy etap mam zapłacić 2250zł , za późniejsze podłączenie w budynku kolejne 250 zł co daje razem 2500zł. Chętnie bym się przyłączył do jekiejś tańszej oferty, ale już za późno bo dziś już byli u mnie elektrycy i zainstalowali na moim polu skrzynkę licznikową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiek p. 17.03.2006 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2006 Chętnie bym się przyłączył do jekiejś tańszej oferty, ale już za późno bo dziś już byli u mnie elektrycy i zainstalowali na moim polu skrzynkę licznikową. Ja również dzisiaj stałem się posiadaczem skrzynki licznikowej z LICZNIKIEM Teraz nie wiem czy mam się cieszyć, że mam prąd czy też smucić, że być może przepłaciłem generalnie jest OK kolejny krok do przodu chociaż myslałem przejeżdzając przez nasz mostek, że się na tym kroku na dłużej się zatrzymam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoz1 17.03.2006 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2006 Teraz nie wiem czy mam się cieszyć, że mam prąd Ja bym się cieszył. Jeszcze jedno - czy ktoś będzie robił studnię? Pytam bo może hurtem znowu da się taniej?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoz1 18.03.2006 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2006 W sprawie wykonania prąduPrzed chwilą rozmawiałem z p. Kałczewiakiem. Jutro się z nim spotykam (wstępnie umówiliśmy się na jutro na g. 8 rano) - chce on obejrzeć działki i poda najprawdopodbniej swoją cenę dla zamówienia 'hurtowego'. Ponieważ P. Kałczewiak zna się z p. Ludwiniakiem i chce mniej więcej tę samą kwotę i nie chce podbierać już nagranych klientów to nie chce podjąć się roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m_berni 18.03.2006 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2006 Jeszcze jedno - czy ktoś będzie robił studnię? Pytam bo może hurtem znowu da się taniej?? Będziemy robili studnie razem z Krzyśkiem Pachnikiem. Wykonawca ten sam co u Rafała C. i Krzyśka Z. więc zna już teren. Umówieni jesteśmu z nim na następną sobotę. Utargowana cena to ok. 450zł i taniej podobno już się nie da. W sprawie szczegółow pytaj Krzyśka P. , on z nim rozmawiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoz1 18.03.2006 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2006 Jeszcze jedno - czy ktoś będzie robił studnię? Pytam bo może hurtem znowu da się taniej?? Będziemy robili studnie razem z Krzyśkiem Pachnikiem. Wykonawca ten sam co u Rafała C. i Krzyśka Z. więc zna już teren. Umówieni jesteśmu z nim na następną sobotę. Utargowana cena to ok. 450zł i taniej podobno już się nie da. W sprawie szczegółow pytaj Krzyśka P. , on z nim rozmawiał. A technicznie jak to będzie rozwiązane? Rura? kręgi? Jak będziecie czerpać wodę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m_berni 19.03.2006 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2006 A technicznie jak to będzie rozwiązane? Rura? kręgi? Jak będziecie czerpać wodę? Szczegółów nie znam , ale sądzę że tak jak u Rafala9 i Kze, czyli chyba rura do głębokości ok.8 m i do tego jakaś pompka (na własny koszt), żeby jakoś czerpać tę wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoz1 20.03.2006 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2006 Szczegółów nie znam , ale sądzę że tak jak u Rafala9 i Kze, czyli chyba rura do głębokości ok.8 m i do tego jakaś pompka (na własny koszt), żeby jakoś czerpać tę wodę. No właśnie interesuje mnie jaka pompka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts