Gość Maciek 24-26 22.01.2007 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 Drodzy Sąsiedzi, Miło mi poinformować, że 15+1 z 17 zainteresowanych wyraziła chęć partycypowania w całych kosztach budowy drogi.(Państwo Kowalscy, jako że w najbliższym czasie nie będą się budowali, zadeklarowali 1000zł, jednak jak zaczną budować, a do tej pory gmina nie zrobi drogi, zadeklarowali oddać nam resztę kosztów.Państwo Szymańscy nie są w ogóle zainteresowani budową drogi i partycypowaniem w jej kosztach. [30.1.2007] ) Co ważne, wszyscy są za zbudowaniem PORZĄDNEJ docelowej drogi. Wiemy bowiem, że na gminę nie mamy na razie co liczyć.W weekend odbyliśmy spotkanie z p.Tomkiem Nowakiem. Zaproponowane zostało, że wszyscy inwestorzy podpisujemy deklarację przystąpienia do budowy drogi i partycypowania w jej kosztach (obu etapach). Budowa będzie podzielona na 2 etapy: I - od Sprawnej do Dzikiej Kaczki, II - ul. Dzikiej Kaczki.Koszty:Nasza droga będzie nas kosztować po 4000-4500zł, z czego etap I - około 1500-2000zł, etap II - około 3000zł. Podaję koszty "pesymistyczne". Jeśli uda się nam zbudować drogę taniej - zaoszczędzimy wszyscy. Dzielę koszty na 15 składkowiczów. Koszty dzisiaj szacujemy następująco:ETAP I- wykorytowanie i usunięcie błota z drogi - zrobienie podkładu pod płyty MON - ułożenie płytkoszt ok. 9000zł. - Zakup 140 płyt MON - około 120 zł/szt (z transportem na Dzikiej Kaczki)koszt ok. 16800złRAZEM: 25800 / 15 = 1720zł ETAP II- wykorytowanie i usunięcie błota z drogi - zrobienie podkładu pod płyty MON - ułożenie płytkoszt ok. 17000zł (mój szacunek) - płyty MON na 300m drogi - 200 sztuk po 120zł (z transportem)koszt 24000złRAZEM 41000zł / 15 = 2733 zł Terminy:I etap - tak szybko jak to możliwe. Dziś wydaje się, że realny jest początek wiosny. Do tego czasu musimy kupić 120 płyt MONowskich z jak najtańszych źródeł. Niestety, płyt, które mógł na początku zeszłego tygodnia kupić p. Cezary Stankiewicz, już nie ma.II etap - jeśli etap I będzie na początku wiosny (a nie teraz), proponuję od razu robić całą drogę, oba etapy. MATERIAŁY/TECHNOLOGIAI etap - droga o długości ok. 140m z płyt betonowych MON 100x300 ułożonych "wzdłuż" z pasem ziemi po środku.II etap - droga o długości 300m z płyt betonowych MON 100x300 ułożonych "wzdłuż" z pasem ziemi po środku. OPCJA 2a ETAP II - 1. Droga najpierw z gruzu budowlanego, a na jesieni z destruktu „asfaltowa” - wykorytowanie i usunięcie błota z drogi - zrobienie podkładu pod drogę - destrukt koszt około 40zł/m2 140mbx4szer.=560m2x40zł=22400zł.Zaletą tej opcji jest możliwośc położenia bardzo dobrej drogi za rozsądne pieniądze.Wady: słabsza niż płyty betonowe (w tym roku będą minimum 4 budowy) - może się zniszczyć. [update - jeśli najpierw zrobimy gruz, a pod koniec roku destrukt, to powinna być bardzo solidna docelowa droga]Jeśli gmina będzie chciała zrobić nam drogę, płyty betonowe za kilka lat możemy odsprzedać, albo na przykład przełożyć jedna na drugą robiąc chodnik, lub przenieść na sięgacze...Obie opcje są moim zdaniem dobre. Harmonogram:Styczeń 2007 - podpisanie przez wszystkich "deklaracji"Styczeń 2007 - wybór z każdego sięgacza po 1 osobie (co najmniej) do komitetu budującychStyczeń 2007 - znalezienie skarbnikaStyczeń 2007 - zebranie od wszystkich po 1750 zł, za co kupimy płytyLuty 2007 - szukanie okazji i zakup płyt MONLuty/Marzec 2007 - zrobienie drogi Etap ILuty 2007 - zebranie od wszystkich po 2750 złLuty/Marzec 2007 - zrobienie drogi Etap IIa [gruz]Wrzesień/Październik 2007 - Etap IIb, czyli destrukt po zakończeniu inwestycji - podsumowanie, rozliczenie. Proszę, aby wszyscy włączyli się w szukanie tanich, ale dobrych (całych, nie poobtłukiwanych) płyt MON. Często tanie płyty udaje się kupić "z przypadku" przy rozbiórce tymczasowej drogi. Bardzo proszę o zgłoszenie się osoby, która zechce być naszym skarbnikiem. Bez tego "ani rusz". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoz1 07.02.2007 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 Jak rozwiązujecie problem telefonu stacjonarnego i internetu na Dzikiej Kaczki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 08.02.2007 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 Jak rozwiązujecie problem telefonu stacjonarnego i internetu na Dzikiej Kaczki? Na razie stacjonarnego nie planuję. Ale jakby co to wchodzi w rachubę linia radiowa. Internet to blueconnect. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzyna 10.02.2007 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2007 Witam,od jakiegoś czasu obserwuję wasze (tzn grupy sprawnej) poczynania w kwestii drogi.Podziwiam usiłowania ustalenia jednego stanowiska dla kilkunastu rodzin.Ja od sierpnia zeszłego roku (który notabene był bardzo deszczowy) buduję niemalże samodzielnie drogę długości 300 metrów w terenie gliniastym. Buduję sam bo jestem pierwszym który buduje się tak głeboko w ciągu działek.Gdybym nie budował i czekał na pozostałych sąsiadówto nie dołechało by do mnie nic.Na drogę dotyczas wydałem niespełna 500zł a droga jest utwardzona na całej długości i ma szerokość 3 metry a w porywach 5m.Na początku sypałem tylko gruz w kolieiny teraz sypię równo na całej szerokości.Grubość warstwy od 30cm do 70cm.Od początku sypię gruz - na początku za kilka wywrotek zapłaciłem (100zł/kamaz) ale to było dla mnie tzw frycowe. na początku też szukałem gruzu u kogos i gotów byłem osobiscie po niego przyjechać. Obecnie nieustanie ogłaszam sie na allegro, gratce i za darmo dotarło do mnie już kilkanaście wywrotek oraz niezliczona ilość małych przyczepek z remontów z Warszawy. Dogałałem się z dwoma firmami śmieciarskimi które dowożą mi kontenery z gruzem z terenu W-wy. Jedyne co mnie to kosztuje to trochę potu przy prawidłowe rozłożeniu tego gruzu aby dało się po tym jeździć (za niestaranność w tej kwestii zapłaciłem juz raz wymianą zbiornika paliwa) Kilka krotnie miałem propozycje z Warszawy z rozbiórek jakis wielkich zakładów abym przyjął np. 50 ciężarówek gruzu na raz ale nie skorzystałem gdyż skala przedsięwięcia mnie przerosła. Do czego zmierzam - całkiem porządną drogę mozna zbudować taniej - do mnie od Warszawy jest 30km i ludziom chciało się przywozić do mnie gruz to do was znajdzie się więcej chętnych - jak nie zbierzęcie chętnych do rozgarniania można skorzystać ze spychacza ale juz wiem że spychacz nie zrobi tego tak dokładnie. I jeszcze jedno doświadczenie, nie kazdy gruz nadaje się na utwardzenie - suporeks, bloczki gipsowe, mogą nadawać się tylko na podniesienie terenu - ale najlepszy - najtrwalszy jest gruz z silikatów i oczywiście betonowy ale ten niekiedy trzeba rozbijać i moze kaleczyć oponyPozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoz1 15.02.2007 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Na razie stacjonarnego nie planuję. Ale jakby co to wchodzi w rachubę linia radiowa. Internet to blueconnect. Wobec tego zapytanie o to czy ktoś z szanownych sąsiadów planuje wystąpienie o instalację linii TP S.A.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewik_1 16.02.2007 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 A liczysz Marcinie na pociągnięcie TPSA?Znając ich polityke to raczej wątpliwe. Jak budowali nasze osiedle, to TPSA stwierdziła, że to nie rozwojowy rejon i nie ma co się tu angażować (obecnie około 700 mieszkań). Nie wiem jak teraz TPSA patrzy na opłacalność inwestycji. My będziemy w domu rozciągać kable telefoniczne, ale na razie liczymy na sieci bezprzewodowe, może internet działa trochę wolniej, ale na nasze potrzeby wystarczająco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoz1 24.02.2007 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2007 Pilnie potrzebujemy dobrego glazurnika.Może znacie kogoś godnego polecenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 24.02.2007 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2007 Na razie stacjonarnego nie planuję. Ale jakby co to wchodzi w rachubę linia radiowa. Internet to blueconnect. Wobec tego zapytanie o to czy ktoś z szanownych sąsiadów planuje wystąpienie o instalację linii TP S.A.? Ja nie planuję, ale ostatnio jak byłem w punkcie ery to oferowali mi nr stacjonarny (7 cyfr), rozliczanie jak stacjonalrny (36gr za 3min) w .. erze.. Mam ulotkę. To jest komórka, która działa w obrębie 500m od bazy i opłaty jak stacjonarny.. Może to wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 26.02.2007 10:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 Pilnie potrzebujemy dobrego glazurnika. Może znacie kogoś godnego polecenia? Pisałem parę tygodni temu, że jestem zadowolony z glazurnika, który robił u nas drugą łazienkę niedawno. Nie pamiętam czy podawałem nr. tel, więc dla pewności: 509 398 333 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 02.03.2007 07:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 Taką informację dostałem od jednego z Radnych Dzielnicy,po moich apelach, że ulica Sprawna jest w fatalnym stanie, a przewidywana inwestycja na lata 2006-2008 jest opóźniona. Witam Pana Zgodnie z obietnicą przesyłam informację dotycząca ul. Sprawnej27 02 odbyła się Komisja Inwestycyjna, która zdecydowała, na mój wniosek, o remoncie nawierzchni ulicy. Kwota jaka została przeznaczona to ok. 12000 PLN. Remont zostanie przeprowadzony po roztrzygnięciu przetargu. Wcześniej, jeżeli pogoda pozwoli, nastąpi wyrównanie nawierzchni co powinno poprawić na jakiś czas jej stan. Niezaleznie od tego trwaja prace nad docelowym wykonaniem ul. Sprawnej. O dalszym działaniu w tej sprawie będę Pana informował pozdrawiam Dariusz Ostrowski- radny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Shrekowie 02.03.2007 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 Taką informację dostałem od jednego z Radnych Dzielnicy, po moich apelach, że ulica Sprawna jest w fatalnym stanie, a przewidywana inwestycja na lata 2006-2008 jest opóźniona. Witam Pana Zgodnie z obietnicą przesyłam informację dotycząca ul. Sprawnej 27 02 odbyła się Komisja Inwestycyjna, która zdecydowała, na mój wniosek, o remoncie nawierzchni ulicy. Kwota jaka została przeznaczona to ok. 12000 PLN. Remont zostanie przeprowadzony po roztrzygnięciu przetargu. Wcześniej, jeżeli pogoda pozwoli, nastąpi wyrównanie nawierzchni co powinno poprawić na jakiś czas jej stan. Niezaleznie od tego trwaja prace nad docelowym wykonaniem ul. Sprawnej. O dalszym działaniu w tej sprawie będę Pana informował pozdrawiam Dariusz Ostrowski- radny To rewelacja!!! Dobrze, że z uporem wysyłałeś te maile. Wielkie dzięki Czarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 02.03.2007 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 Taką informację dostałem od jednego z Radnych Dzielnicy, po moich apelach, że ulica Sprawna jest w fatalnym stanie, a przewidywana inwestycja na lata 2006-2008 jest opóźniona. Witam Pana Zgodnie z obietnicą przesyłam informację dotycząca ul. Sprawnej 27 02 odbyła się Komisja Inwestycyjna, która zdecydowała, na mój wniosek, o remoncie nawierzchni ulicy. Kwota jaka została przeznaczona to ok. 12000 PLN. Remont zostanie przeprowadzony po roztrzygnięciu przetargu. Wcześniej, jeżeli pogoda pozwoli, nastąpi wyrównanie nawierzchni co powinno poprawić na jakiś czas jej stan. Niezaleznie od tego trwaja prace nad docelowym wykonaniem ul. Sprawnej. O dalszym działaniu w tej sprawie będę Pana informował pozdrawiam Dariusz Ostrowski- radny Jesteś na prawdę bardzo skuteczny w działaniu!! Moje gratulacje!! Ciekaw jestem co położą... Niemniej 12 tyś to chyba na kilka mkw od ronda powinno starcztć, nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoz1 05.03.2007 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2007 Taką informację dostałem od jednego z Radnych Dzielnicy, po moich apelach, że ulica Sprawna jest w fatalnym stanie, a przewidywana inwestycja na lata 2006-2008 jest opóźniona. Witam Pana Zgodnie z obietnicą przesyłam informację dotycząca ul. Sprawnej 27 02 odbyła się Komisja Inwestycyjna, która zdecydowała, na mój wniosek, o remoncie nawierzchni ulicy. Kwota jaka została przeznaczona to ok. 12000 PLN. Remont zostanie przeprowadzony po roztrzygnięciu przetargu. Wcześniej, jeżeli pogoda pozwoli, nastąpi wyrównanie nawierzchni co powinno poprawić na jakiś czas jej stan. Niezaleznie od tego trwaja prace nad docelowym wykonaniem ul. Sprawnej. O dalszym działaniu w tej sprawie będę Pana informował pozdrawiam Dariusz Ostrowski- radny Dzięki Rafał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbarylka 09.03.2007 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 Witam Sasiadow,pilnie potrzebujemy kogos kto by nam ulozyl kanalizacje w stanie "0", czy mozecie kogos polecic. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 09.03.2007 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 Witam Sasiadow, pilnie potrzebujemy kogos kto by nam ulozyl kanalizacje w stanie "0", czy mozecie kogos polecic. pzdr. Mogę polecić mojego hydraulika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbarylka 22.03.2007 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Witamy Sasiadow,poszykujemy ekip na tynki:1. Wewnetrzne gipsowe kladzione maszynowo2. Zewnetrzne akrylowe (najlepiej jakby ta sama ekipa potrafila wczesniej ocieplic budynek styropianem, jesli nie to moze macie ekipe na ocieplanie). Przy okazji jesli macie w tym doswiadczenie jakiej firmy tynki akrylowe sa najlepsze? Z gory dzieki za wszelkie wskazowki. pozdrawiamy KiD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoz1 25.04.2007 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2007 Hej hej jaka cisza na naszym forum, czy wiecie coś na temat drogi? Miała być robiona od 17 kwietnia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 26.04.2007 11:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2007 Hej hej jaka cisza na naszym forum, czy wiecie coś na temat drogi? Miała być robiona od 17 kwietnia... Dobre pytanie, zapewne ekipa uciekła do UK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbarylka 01.05.2007 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2007 Chyba cos sie ruszylo, wczoraj jezdzila jakas jedna niewielka koparka probujac rownac droge. Efekt prawie niezauwazalny, ale moze bedzie lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoz1 01.05.2007 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2007 Niestety, ta niewielka koparka to nie był zwiastun robót na drodze. To znajomy koparkowy nas odwiedził i przejechał się po zakręcie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts