Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Sprawna

rafal9

Recommended Posts

U mnie BlueConnect działa OK...

Korzystasz na Dzikiej Kaczki ze Voip po GPRS?

Co do drogi - bombarduję mailami od dwu miesięcy.

Korzystam z loptopa i podłączam się do internetu przez BlueConnect. Rozmowy telefoniczne przez komórkę.

No właśnie :-(, a mi na voip zależy.

:(

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 753
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Rozmawiałem z przedstawicielem firmy Spray (http://www.spray.net.pl/) - mogą ewentualnie wystawić dla nas dostęp radiowy, tylko muszą znać liczbę zainteresowanych. Wczoraj wieczorem wraz z Czarkiem Stankiewiczem obeszliśmy/obdzwoniliśmy nasze pole - na liście jest w tej chwili 11 nazwisk.

Gdyby był ktoś jeszcze zainteresowany (także szacowni sąsiedzi z najbliższej okolicy) - proszę o szybki kontakt.

• 4 weeks później...
Rozmawiałem z przedstawicielem firmy Spray (http://www.spray.net.pl/) - mogą ewentualnie wystawić dla nas dostęp radiowy, tylko muszą znać liczbę zainteresowanych. Wczoraj wieczorem wraz z Czarkiem Stankiewiczem obeszliśmy/obdzwoniliśmy nasze pole - na liście jest w tej chwili 11 nazwisk.

Gdyby był ktoś jeszcze zainteresowany (także szacowni sąsiedzi z najbliższej okolicy) - proszę o szybki kontakt.

Firma Spray jako kolejna się na nas wypięła - "brak możliwości technicznych".

Przy okazji - złożyłem wniosek w TPSA - też nie mogą założyć linii, bo... "w Warszawie nie ma takiej ulicy". Kazałem im poszukać.

• 1 month później...

Firma Spray jako kolejna się na nas wypięła - "brak możliwości technicznych".

Przy okazji - złożyłem wniosek w TPSA - też nie mogą założyć linii, bo... "w Warszawie nie ma takiej ulicy". Kazałem im poszukać.

Należałoby pogadać z:

http://nettelinwestycje.pl/dane/index.htm

Działają w pobliżu i są sygnały, że mogliby być zaineresowani naszym polem.

• 2 weeks później...
Czy ktoś testował u nas internet komórkopodobny?

Iplus do godz. 22-23 działa bardzo średnio, czyli 50-60 kB/s,

potem się rozpędza i łapie HSDPA nawet do 500 kB/s.

Ciekawe jak działa Orange i Blueconnect?

Bawiłem się iplusem.

Moja karta działała z prędkością ok 250KB - w kazdym wypadku tak mi skazał komputer... :roll:

• 2 months później...

Wczoraj wspólnie z Panią Agnieszką K. i Maćkiem B. reprezentowaliśmy społeczność ul. Dzikiej Kaczki oraz Ul. Sprawnej na komisji Inwestycyjnej* (wczorajszy @ apel Pana Rafała C.). I z tego tytułu czujemy się w obowiązku krótko zrelacjonować poruszane przez nas sprawy oraz skutki jakie przyniosła nasza uczestnictwo na niniejszym zgromadzeniu. Nasz plan przewidywał poruszenie 2 najbardziej pilących spraw tj. Aktualnego stanu ul. Sprawnej na odcinku od ul. Aluzyjnej do ul. Dzikiej Kaczki, budowy ul. Dzikiej Kaczki wraz z mostkiem.

W SPRAWIE AKTUALNEGO STANU UL. SPRAWNEJ.

Nasze postulaty

Wnieśliśmy postulat o utwardzenie niniejszej drogi destruktem.

-Przedstawiliśmy szanownej komisji aktualny stan niniejszego odcinka drogi i tu kieruję wielkie brawa dla Pani Kozak bo w mojej ocenia przedstawiła każdą dziurę z osobna a Radni wraz z Panem Burmistrzem zrozumieli że stan ul. Sprawnej to nie tylko pusty tekst na popierze który zaraz po spotkaniu zapewne wyląduje w okrągłym segregatorze.

Najważniejsze punkty dyskusji

-Zarząd dróg miejskich wydaję pozytywną decyzję na utwardzenie drogi destruktem tylko wówczas gdy równorzędnie budowany jest chodnik dla pieszych. Koszt takiej inwestycji w naszym przypadku to 1 ze sporą ilością zer.

-Radni przekonywali nas że za półtorej roku rozpocznie się budowa docelowej drogi i wydawanie takiej sumy jest nieuzasadnione gdyż jest to rozwiązanie prowizoryczne.

-I cały szereg innych argumentów mających nas zmotywować do dalszej cierpliwości.

Głosowanie

-Poruszona sprawa spowodowało bardzo żywą dyskusję z której wyłoniły się dwa postulaty.

1. Pierwszy to nasz postulat tj. utwardzenie drogi destruktem + chodnik.

< 1 radny za, jeden przeciw a 9 wstrzymało się>

2. Prowizoryczne poprawianie stanu technicznego drogi poprzez wyrównanie jej powierzchni. Ma się to odbywać 4 razy w skali roku.

< Siłą rzeczy drugi wariant został ujęty w budżecie.>

Coś od siebie?

Wyciągając wnioski cisną się na usta niecenzuralne słowa ale cóż dobre i to. Podczas głosowania zaistniała niezwykle śmieszna sytuacja gdy jeden z radnych śmiał się do nas że strasznie namieszaliśmy naszą obecnością gdyż normalnie odbywa się to tak że 1 jest za a 10 przeciwko. Dla mnie osobiście to wcale nie było śmieszne.

BUDOWY ULICY DZIKIEJ KACZKI WRAZ Z MOSTKIEM

Nasze postulaty

Docelowa budowa ul. Dzikiej Kaczki wraz z mostkiem. W ostateczności plan był taki że zamierzaliśmy uzyskać budową nowego mostku wraz z drogą dojazdową do niego.

-Przedstawiliśmy szanownej komisji że istnieje taka ulica jak Dzikiej Kaczki z uregulowanym stanem prawnym* (@ od Pana Rafała C.) i prawomocnym wyrokiem sądu.

-Przedstawiliśmy radnym że ul. Dzikiej Kaczki tak naprawdę istnieje tylko na planach.

-Uświadomiliśmy komisji że aktualny dojazd do naszych domów np. karetki, i straży pożarnej odbywa się po prywatnym gruncie i przez prowizoryczny mostek

-Wyjaśniliśmy ponadto że aktualna droga dojazdowa do naszych posesji wraz z mostkiem nie jest spójna z przebiegiem docelowej trasy ul. Dzikiej Kaczki

-Przedstawiliśmy obrazowo opłakany stan techniczny mostku zaznaczając jednocześnie że jest to jedyna możliwa droga dojazdowa do naszych posesji.

Najważniejsze punkty dyskusji

-Pan przewodniczący poinstruował nas że posiedzenie niniejszej komisji dotyczy wyłącznie remontów dróg a nasza sprawa nie jest przedmiotem posiedzenia komisji.

-Pan Radny Wojciech Tumasz wniósł o to żeby projekt ul. Sprawnej zawierał również projekt ul. Dzikiej Kaczki wraz z mostkiem argumentując tym że taki projekt jest ważny 4 lata.

-Pojawił się pomysł że proces budowy ul. Sprawnej powinien zawierać również budowę mostka wraz z drogą dojazdową do niego.

-Burmistrz gminy wyraził swoje obawy dotyczące budowy ul. Dzikiej Kaczki zaznaczył że może to pociągnąć za sobą opóźnienie budowy ul. Sprawnej.

-Radni dyskutowali o wpisanie do budżetu na lata 2009 nowej inwestycji ul. Dzikiej kaczki na najbliższym posiedzeniu komisji do spraw inwestycji. (tu mogłem coś pokręcić)

Głosowanie

W panującym gwarze głosowanie się chyba nie odbyło. W sprawozdaniu ze spotkania zostało zanotowane że na najbliższym posiedzeniu komisji w sprawie nowych inwestycji ma być poruszona budowa ul. Dzikiej Kaczki.

Coś od siebie?

Zaraz przed opuszczeniem Sali zwrócił się do nas Pan przewodniczący gratulując że dokonaliśmy niebywałej rzeczy w sprawie ul. Złotej Kaczki. No to ja poinformowałem że jeszcze nie złotej a dzikiej.

Równorzędnie z naszymi rozmowami Pan Maciej B. dyskutował (na ucho ) z Panem Burmistrzem w sprawie zmiany planu zagos. przestrzennego dzięki czemu byli byśmy chronieni przed pomysłowymi deweloperami* (@ od Pana Rafała C.).

Ponadto Pan Maciek wyłuskał z dyskusji informacje dotyczące kanalizacji. I tu mam gorąca prośbę do Macka o krótkiego @ bo sam jestem ciekawy co Ci się udało dowiedzieć.

I mam jeszcze prośbę do Rafała i Maćka żeby może się skontaktowali z Radnym Wojciechem Tumasz z prośbą o poinstruowanie nas co tak naprawdę nam się udało ugrać i jakie mogą być tego skutki.

I ostatnia prośba do Agnieszki i Macka jeśli coś pokręciłem to proszę o sprostowanie.

I na koniec chciałem podziękować uczestnikom niniejszego spotkania za poświecony czas i zaangażowanie. Mam nadzieję że nasza grupa w przyszłości się powiększy i dane nam będzie trochę więcej czasu na przygotowanie.

Pozdrawiam

Czarek S.

• 3 weeks później...

Ja wrzucę kolejną małą refleksję nt. planu zagospodarowania.

Kolejny developer będzie budował potężne osiedle w Winnicy.

50 tys. m2!!!! na zaledwie 1.9 ha.

Podobne osiedle można pobudować na wolnej działce pomiędzy kanałkiem a ul.Aluzyjną.

Źródło informacji:

http://www.inwestycje.pl/gpw/komunikaty/?id_pap=20080214_174548_0000079158

Jeżeli nie chcemy mieć takiego potworka przy ul.Dzikiej Kaczki to warto się zastanowić nad tym co pisałem w tym temacie w poprzednich mailach, albo pokornie, bezczynnie i grzecznie czekać dalej na rozwój wypadków.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
Podłączyłem Nettela:

http://www.nettelinwestycje.pl/dane/index.htm

antena na kominie,

gwarancja pasma, jak na kablu,

techniczne możliwości łącza do 10 Mbit/s,

abonament od 640 kbp/s - 65 zł,

brak limitu przesłanych danych,

całość działa.

W środku zrobiłeś wi-fi czy po kablu?