Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piaskowiec na elewację...

DeeF

Recommended Posts

Mam w planie położenie na cokole bud. okładziny z piaskowca. Ściany fundamentowe od ław są ocieplone styropianem 10 cm FS20 z siatką i klejem. Piaskowiec o gr. ok. 3 cm waży 60kg/m2 i w związku z tym mam obawy czy to utrzyma się na styropianie.

Może ktoś z forumowiczów robił coś takiego i chciałby podzielić się doświadczeniem:)?

Mam położony piaskowiec łamany na dziko o grubości od 2 do 5 cm na cokole domu. Piskowiec jest przyklejony do 10 cm styropianu + 2 x siatka na kleju (wpierw na styropianie). Styropian jest przyklejony do betonu + kołki co 0,5 m. Nie ma prawa odpaść. Właśnie minął prawie rok. Warunek to dobry klej do piaskowca (polecam nie tani SOPRO No 1) a potem impregnacja by nie pił wody (piaskowiec).

Zasadniczo nie.

Dopuszcza się max 35 kg/m2, wielkośc okładziny . płytki max 0,012m2

Jesli mimo wszystko się zdecydujesz, to kołkować PRZEZ SIATKĘ na MOKRĄ ZAPRAWĘ ZBROJĄCĄ dodatkowo min. 8 kołków/m2, typu WKRĘCANEGO, tylko na małych powierzchniach typu cokół, a nie fasada -( inaczej może odjechać piaskowiec + zbrojenie od styropianu!!),. Grzybki kołków ponownie osiatkować kawałkami siatki 20 x 20 cm.

Warstwa zbrojąca min. 5-6 mm siatka ok.200 g.m2 - nietypowa trudno dostać, Fa. Textilglass Kraków

Klej jw.w Sopro Nr.1 , ewentualnie elastyczny klej firmy PCI jest do tego ok. Nie daj Boże słabsze kleje. Ponadto należy rozdylatować pola. Trwale elastyczna fuga co 3-4 m2 (droga zabawa). Konieczne specjalne rozwiązania na narożach i krawędziach otworów.

Na życzenie do wglądu foto ścian które zjechały przy słabszych obciążeniach.... Kaltam, ma prawo odpaść....

:cry: Kurcze, a mnie się mażyło tak zrobić piwnice które od frontu

są prawie jak parter ( 2,5m wysokość) a mam położony tylko FS15 grubości 12cm klej Atlas .?20, i nie kołkowałem ,ale klej tak czymał że nie dało się oderwać styropianu bez uszkodzenia.

mam jakąś szanse na piaskowiec na tym ?

Ja zamierzałam położyć piaskowiec na cokół.

Po rozmowie z Wykonawcą i Kierownikiem doszliśmy do wniosku, że będzie on stał na ławie. Tzn od ławy do położenia piaskowca cegła pełna kładziona na sztorc, a potem piaskowiec. Ławy zazwyczaj są szersze więc cegła powinna się zmieścić.

Proszę o zredagowanie tego bo może to nie jest najlepszy pomysł.

Ja w sumie odeszłam od robienia cokołu z kamienia, bo trudno go utrzymać w dobrym stanie w takich miejscach.

Mam bardzo dużo piaskowca w bardzo dobrych cenach zakupiony, ale chyba zużyję go w miejscach mniej narażonych na zawilgocenie.

W pierwszej wersji dom miał być z kamienia.

Betka takie rozwiązanie jest moim zdaniem najlepsze. Nie ma ryzyka, że piaskowiec odpadnie od styropianu. Co do wilgoci to impregnacja złatwi temat, ale w miejscach szczególnie narażonych na wilgoć i brak wentylacji zastosowałbym coś bardziej trwałego. Klejenie do styropianu może być zastosowane np na cokole, jeśli ktoś chce mieć całą ścianę to powinien zastosować coś w stylu typowej ściany 3warstwowej, na warstwę zewn. osłonową zastosować piaskowiec o gr. ok. 8-10 cm.

Przy klejeniu piaskowca na cokole kołkowanie oczywiście przez pierwszą warstwę siatki. Na to druga siatka. Jeśli siatka jest przyklejona prawidłowo tzn. siatka zatapiana w warstwie kleju a nie siatka przyłożona do styr. i na to klej; to nie ma możliwości oderwania siatki bez zniszczenia styropianu.

Pozdrawiam wszystkich.

Betka Klejenie do styropianu może być zastosowane np na cokole, jeśli ktoś chce mieć całą ścianę to powinien zastosować coś w stylu typowej ściany 3warstwowej, na warstwę zewn. osłonową zastosować piaskowiec o gr. ok. 8-10 cm.

Przy klejeniu piaskowca na cokole kołkowanie oczywiście przez pierwszą warstwę siatki. Na to druga siatka. Jeśli siatka jest przyklejona prawidłowo tzn. siatka zatapiana w warstwie kleju a nie siatka przyłożona do styr. i na to klej; to nie ma możliwości oderwania siatki bez zniszczenia styropianu.

Pozdrawiam wszystkich.

Masz na myśli kołkowanie styropianu?, bo chyba nie piaskowca ?

Przy rozważaniach czy odpadnie czy nie, to nie chodzi wyłącznie o odrywanie cięzarem. Styropian wytrzymuje tylko 0,08 N/mm2. Może si ę rozleźć sam w sobie. Korzystne jest wówczas stosowanie wełny tzw. lamelowej - wytrzymuje na rozrywanie krotności. Ale znowu wełna na cokole...

Ponadto dochodzą siły ścinające pod wpływem nagrzewnia się cięzkiej powłoki. Poto trzeba rozdylatowywać pola. Same podparcie piaskowca czy kamienia trochę pomaga, ale nie rozwiązuje problemu ścinania.To wszystko jest dużo bardziej złożone niż się pozornie zdaje.

Witam,

Widziałem kilka lat temu jak okładano fundament ocieplony styropianem płytkami z piaskowca. Wykonano to następująco, przez styropian w beton wkręcono kołki rozporowe i śruby. Do łbów śrub (a było ich sporo) przespawano w poziomie i pionie na całej długości fundamentu drut zbrojeniowy fi 6mm tworząc kratownicę z drutu. Następnie wytyczono poziom zerowy układając listewkę a na niej postawiono w pionie płytki piaskowca oddzielając je między soba listewką drewnianą chyba 1 cm grubości. Następnie przy użyciu butelki po wodzie mineralnej uciętej skośnie wlewano za te płytki zaprawę (?) co to było nie wiem. zaprawa nie wyciekała bo w fugach były listewki. Robota ta była rozłożona na kilka dni lub nawet kilkanaście bo szła wolno ale okładzina trzyma się dzielnie. Podpatrzone rozwiązanie a może wam pomóc.

B_Rocki

Radzilbym zapomniec.

Mozna zrobic metoda podwieszaną i wtedy do woli - co sie chce.

Ciężar okładziny dla 2w max 35 kg/m2 i BARDZO DOBRE materiały.

:( Jestem zdołowany od początku mówiłem projektantowi i kierownikowi

że będę chciał dół zrobić obłożony kamieniem , ale widocznie olali to !!!

Co to znaczy ta metoda podwieszana ??? , jestem zdecydowany nawet na jakieś dodatkowe koszty.

Mam informację, że na zamówienie można kupić płytki o grubości 2-2,5 cm.

Chyba z takimi będzie łatwiej. Myślę o wylaniu czegoś w postaci ławy zazbrojonej i na tym oprzeć okładzinę. Cokół mam o max. wysokości 55cm. Ale niepewność zostaje......

Po ile i gzie kupowaliście lub będziecie kupować piaskowiec???

Czy to naprawdę znaczy że przy wys. pow. 2m obklejonej styropianem

Fs15 muszę zapomnieć o piaskowcu ??? :evil: :cry: :cry: :cry:

Ja nigdy bym się nie zdecydował. Nie tylko na FS 15. Styrodur dla odmiany na duże powierzchnie (np. jak piszesz pow. 2 m) , nie jest przydatny. Całość powłoki jest jeszcze sztywniejsza - z trendem do pękania. Natomiast wytrzymałościowo byłby lepszy, ale co z tego, skoro i tak się nie nadaje.

Na życzenie prześlę zdjęcia oklejanych fasad na styropianie, które zjechały przy mniejszych obciążeniach...