Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co ma takie parametry jak styropian 10cm a jest cieńsze?????

AVID

Recommended Posts

Dokładnie chodzi o to czy znacie jakiś inny materiał niż styropian który może być położony na balkonie ( który jest wykurzem)Chodzi o to ze powinno być tak mi sie przynajmniej wydaje minimum 10 cm styropianu 5 wylewki no i jakiaś terakota.Problem w tym ze nie mogę dać takiego grubego styropianu bo zle mam wylany wykurz poprostu jest on wylany teraz na równo z podłogą na całej górze!!!!!A na górze wewnątrz dam 5 cm styropianku 5 cm wylewki i 2 na parkiet albo wykładzine.Co daje 12 na gotowo.A jak dam na zewnątrz 10 cm ster. 5 wylewki i jakieś 2 na terakote to daje razem 17:(:(:(:(i wyjście na balkon będzie wyżej niż podłoga w pokoju.W projekcie był zaprojektowany ten strop "wykurzowy"cieńszy tj monolityczny tak zeby było ok.Ale jakoś to mi umkneło i na pytanie majstra "czy skoro zostało trochę belek i garów (TERIVA I) to może panie wyrobimy ten towar"No i wyrobiliśmy :(:(:(Wszystko już zalane na cacy i co tu teraz robić:):)Jak ktoś by wiedział i mi powiedzał to ja bym mu powiedział że jest debeściak:):):)No prawie jak w tekście piosenki mi sie napisało:)Co może mieć takie parametry jak styr a jest cieńsze.

czyli Polistyren ekstrudowany

"Polistyren ekstrudowany zwany również styrodurem to materiał podobny do styropianu - służący do wykonywania ociepleń. Produkuje się go tak jak styropian z granulek polistyrenu, jednak inny jest proces produkcji i otrzymujemy materiał o odmiennych właściwościach. Jest to materiał znacznie twardszy i o mniejszej nasiąkliwości niż styropian. Jest również znacznie cieplejszy od styropianu. Współczynnik przewodności cieplnej l dla styropianu wynosi około 0,035W/mK, natomiast dla styroduru l wynosi około 0,022W/mK. Oznacza to, że płyta z polistyrenu o grubości 5cm ociepla tak samo jak płyta ze styropianu o grubości 8-9cm. Płyty z polistyrenu łatwo odróżnić od styropianowych ponieważ płyty polistyrenowe są kolorowe. W zależności od producenta płyty mogą mieć kolor niebieski, zielony lub różowy.

Z uwagi na dużą twardość tych płyt możemy je zastosować w miejscach narażonych na duże obciążenia. Nadają się świetnie do izolacji stropów i płaskich dachów odwróconych gdzie ocieplenie montuje się na warstwie izolacji przeciwwodnej i chroni ją przed uszkodzeniem. Ze względu na małą nasiąkliwość stosuje się je do izolacji ścian piwnicznych i fundamentowych"

Wada trochę drogawy, około 400zł za m3

Daj papę termozgrzewalną i na to troche steropianu a tak z 5 cm. Z tego co wiem papa także izoluje i to całkiem dobrze. Ja dałem papę na podłogę w starej części domu i dodałem tylko 2 cm steropianu. Więcej sie nie dało po pomieszczenie miało tylko 2,20 wysokości. Ale różnica jest bardzo wyraźna w porównaniu z tym co miałem przez ostatnie 5 lat gdy tam zamieszkałem.

Pianę PUR produkuje fa. Alfa Systems w Brzegu nad Odrą, JAG lisków k Kalisza. Nie wiem, czy można na nią wylewać posadzkę,

Najlepszy jest styrodur lub styrofoam - ma lepszą izolacjnośc niż zwykły . W w/w lambda 0,022 nie wierz, to pic - trzeba przyjąć obliczeniowo ok.0,026