Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak ?ci?gn?? foli?, która "przywar?a" do bramy gara?owej ???

Gość

Recommended Posts

Mam pytanie. Otóż po ukończeniu stanu surowego naszego domu niezwłocznie zamontowaliśmy bramę garażową, żeby w garażu magazynować spokojnie materiały. Bagatela - pokusiliśmy się na segmentową, brązową, firmy Normstahl, za co słono zapłaciliśmy. Wprawdzie na wewnętrznej stronie bramy umieszczono po niemiecku informację, że w ciągu miesiąca należy zdjąć folię zabezpieczającą, ale dystrybutor zapewnił nas, że nic się nie stanie, jeśli zrobimy to później. Mąż uparł się, żeby poczekać z tym do zakończenia prac przy elewacji, by uniknąć zbędnego zabrudzenia bramy. Tym sposobem, gdy próbowaliśmy ściągnąć folię po roku od jej montażu okazało się, że sam diabeł temu nie podoła. Po prostu jakby wtopiła się w metal bramy, a teraz bardzo "efektownie" się łuszczy. Wygląda to fatalnie i żal patrzeć, jak szlag trafił wszystkie walory estetyczne mojego pięknego domku. Błagam - pomóżcie, jak uporać się z tym problemem. Może są na rynku jakieś płyny, środki umożliwiające zdjęcie folii? Aśka

Pamiętam, że ktoś zadał takie pytanie redakcji Muratora (lub ŁD), na co redakcja odpowiedziała, by spróbować posmarować... masłem. A efekty będą murowane! Co prawda chodziło o okna, ale może ta metoda poskutkuje. Nie wiem ile w tym prawdy, ale na waszym miejscu chyba bym spróbował.

trzeba podgrzać suszarka do włosów folie i idzie lepiej, zrobiłem tak z parapetami.

Ale za to mam problem z oknami a raczej z folia na ościeżnicach, sprubuję masłem jak radzili w muratorze.

Mam problem ze sciągnięciem folii na oknach.Czy sa jakieś srodki ułatwiajace sciągnięcie lub uplastyczniajace folię?

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: Kruk68 dnia 2002-10-11 14:38 ]

• 2 weeks później...
Ja "zapomniałam" ściągnąć folię z parapetu, masłem smarowałam i nic tylko trochę więcej pracy z myciem okien. Właśnie minęły 4 lata od ich zamontowania i przy zwykłym myciu mleczkiem folia sama zeszła (ale wyglądała paskudnie).