Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klej/zaprawa do granitu

Recommended Posts

Witam szanownych forumowiczów.

Proszę o radę czego najkorzystniej użyć do montażu granitu na elewacji budynku. Chodzi o obłożenie cokołu granitowymi blokami łupanymi (8x20), czy do tego celu mozna używać zaprawy cementowej, czy ze względu np. na ryzyko przebarwień należy stosować kleje do granitu/marmuru (oparte na białym cemencie).

Pozdrawiam.

Ja zastosowałem zaprawe cementową. Moim zdaniem to dobre rozwiązanie. Płytki tez ukladano czesciowo na zaprawie klejowej elastycznej. Cementowa okazała sie jednak lepsza w praktyce i znacząco tansza, choc cena nie byla tutaj decydującym argumentem, a sposob wiązania. Na zaprawie cementowej, granit od razu dobrze "trzymał się", a na klejowej "pływał" dluzej.

Koniecznie zaprawy do granitu.

Cement zwykły potrafi mieć za dużo żelaza i wyplamia na żółto. Zależy od kleju i gatunku granitu.

Dorze wząć zaprawy trassowe firmy Tubag do kamienia naturalnego

http://www.tubag.de

Sprawdź jeszcze statykę tego cudu, o i najlepszy klej przy za dużym obciążeniu może odjechać sam, a nawet z kawałkiem ściany oczywiście granitem. Szczególnie niebezpieczne na BK.

Koniecznie zaprawy do granitu.

Cement zwykły potrafi mieć za dużo żelaza i wyplamia na żółto. Zależy od kleju i gatunku granitu.

Dorze wząć zaprawy trassowe firmy Tubag do kamienia naturalnego

http://www.tubag.de

Sprawdź jeszcze statykę tego cudu, o i najlepszy klej przy za dużym obciążeniu może odjechać sam, a nawet z kawałkiem ściany oczywiście granitem. Szczególnie niebezpieczne na BK.

Nie wiem jakie sa w Polsce nazwy tych materialow ,ale ten post najbardziej do mnie przemawia.Jak stac cie na kamien naturalny to powinno cie byc stac rowniez na odpowiednie go zamontowanie .

Nie wiem jakie sa w Polsce nazwy tych materialow ,ale ten post najbardziej do mnie przemawia.Jak stac cie na kamien naturalny to powinno cie byc stac rowniez na odpowiednie go zamontowanie .

Właśnie się pytam, co jest "odpowiednie" :D

Czy rzeczywiście cement powoduje wybarwianie granitów, czy ktoś zaobserwował takie zjawisko, po jakim czasie może ono wystapić?

Osobiście na podstawie wykonania "testowych" fragmentów mam wrażenie, że zaprawa cementowa po związaniu (w przypadku moich bloczków) charakteryzuje się znacznie lepszymi właściwościami mechanicznymi.

Kamieniarz - od nagrobków - powiedział, że on używa głównie cementu. I bądź tu mądry.

Pozdrowienia

Właśnie się pytam, co jest "odpowiednie" :D

Czy rzeczywiście cement powoduje wybarwianie granitów, czy ktoś zaobserwował takie zjawisko, po jakim czasie może ono wystapić?

Osobiście na podstawie wykonania "testowych" fragmentów mam wrażenie, że zaprawa cementowa po związaniu (w przypadku moich bloczków) charakteryzuje się znacznie lepszymi właściwościami mechanicznymi.

Kamieniarz - od nagrobków - powiedział, że on używa głównie cementu. I bądź tu mądry.

Pozdrowienia

Praktycy używają cementu, teoretycy zastanawiają sie nad klejami, pod wpływem reklam, ktore są szczegolnie wazne dla producentow, towar drogi, trzeba sprzedać i jego wyzszosc jakos umotywowac.

Cement nie powoduje przebarwien.

Moje granity na domu i ogrodzeniu wyglądają tak:

http://www.archon.com.pl/index.php?act=18&id=573&intra=c6869774586ba8a6eb3d729ec825c624&crc=2f69f734ff340e0553acfe66f6353ed7&lang=pl

Wszystko zależy, jaki to był cement i jaki się ma kamień. Każdy jest inny (porowatość , nasiąkliwość). Nie musi przebarwić, a MOŻE PRZEBARWIĆ. Wystarczy, że jest to jeden raz na dziesięc, np. u Ciebie. Chcesz - ryzykuj.

Zaprawy do kamieni mają wytrzymałośc dobraną do rodzaju materiału - miękkie i słabsze do piaskowca, mocniejsze do np. granitu.

Kleje mają dodatki proszkowych dyspersji akrylowych zwiększające przyczepność i celulozę - etery jako regulatory wiązania, aby zaprawa wiązała bez naprężeniowo.

Jeśli się upierasz przy cementach, top radzę przejść na biały + dodatki cementu trassowego, które kształtują czasową charakterystykę wytrzymałościową w czasie i zmniejszają ryzyko kłopotów.

juc widzialem takie eksperymenty gdzie granit byl klejony na cement i co ... ? przebarwic nie widzialem zeby przebarwilo ale odpadalo ...

oplytki granitowe, maja taka strukture ze cement tego nie bedzie trzymac. tylko elastyczny klej. Takie plytki trzeba przykleic a cement praktycznie nie klei.

INVX,

pisząc nie uzywasz zadnych argumentow, ani nie podajesz swoich doswiadczen.

Powtorze raz jeszcze, a dotychczas zaden uzytkownik elementow granitowych tego nie zakwestionował, że do granitu uzywa sie z powodzeniem zaprawy cementowej, ktora nie powoduje zadnych przebarwien i granit trzyma sie na niej stabilnie i na zawsze.

Nic nie moze odpasc, chyba, że ktos przymocuje granit do BK, wtedy, moze faktycznie odpasc wierzchnia warstwa BK w wyniku np uderzenia, ale zaprawa nie pusci.

Proponuje tez zrobic własną probe poprzez chocby nalozenie zaprawy cementowej na kamien. Tej zaprawy nie da sie odspoić, im dluzej wiąze tym jest twardsza.

Te wszystkie informacje o akrylach, celulozie itp to są same chwyty marketingowe.

INVX,

Te wszystkie informacje o akrylach, celulozie itp to są same chwyty marketingowe.

Tak, wielkość tych chwytów marketingowych do obejrzenia w statystykach importowych hydroxymetylo celulozy (setki ton rocznie). Firmy produkujące, to tacy frajerzy, którzy dla marketingu pakują takie substancje , które kosztują do 20 pln za kg, aby podwyższych sobie koszty produkcji. Największy użytkownik tego to Atlas. Proponuję, abyś tam się zgłosił z wnioskiem racjonalizatorskim. Masz szanse załapać się na dobrą kasę z oszczędności.

Nic nie moze odpasc, chyba, że ktos przymocuje granit do BK, wtedy, moze faktycznie odpasc wierzchnia warstwa BK w wyniku np uderzenia, ale zaprawa nie pusci.

Prawda. Tylko BK puści.

juc widzialem takie eksperymenty gdzie granit byl klejony na cement i co ... ? przebarwic nie widzialem zeby przebarwilo ale odpadalo ...

oplytki granitowe, maja taka strukture ze cement tego nie bedzie trzymac. tylko elastyczny klej. Takie plytki trzeba przykleic a cement praktycznie nie klei.

Invx ma rację. Miałem na myśli nie układanie na białym cemencie, lecz na ZAPRAWIE, gdzie spoiwem jest biały cement i cement trassowy.

Oczywiście dalej- jako półsrodek.

Przebarwienia z reguły występują jeśli, to dość szybko.

Ocena twardości zaprawy nie jest właściwym kryterium. Jej wytrzymałośc ma być zliżona do materiału , który się układa.