Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wytwarzanie gazu

Thor

Recommended Posts

no czesc

ja chyba bede mogl ci podsunac to i owo

choc akurat wytwarzanie biogazu to nie moja specjalnosc

z wyksztalcenia potrafie projektowac wszelkiego rodzaju instalacje np dla przemyslu chemicznego

wiec jesli bedziesz mial watpliwosci to zadawaj pytania

witam ,

jak w temacie , czy ktos ma doswiadczenia z wytwarzaniem gazu uzytkowego , zbiorniki , metoda , sposob przechowywania itd. mam zamiar zbudowac zbiornik do wytwarzania gazu , chetnie skorzystam z doswiadczen forumowiczow :)

Naoisz trochę wiecej w tym temacie - jaki masz ten projekt. Może wtedy łatwiej będzie Tobie pomóc. Sam nie mam - ale może cos uda mi się lub innym podpowiedzieć.

leon:

jesli bedziesz mial watpliwosci to zadawaj pytania

mam takie pytanie , chce w zbiorniku podziemnym wykonac uszczenienie wodne tj takie gdzie jeden z nich plywa w drugim , jak wykonac gietkie polaczenie przylacza gazowego? oraz ew jakiej pompy uzyc do wytwozenia podcisnienia w zbiorniku ?

thor

jestem jak najbardziej chetny do tego typu dyskusji

ale zacznijmy od poczatku

zanim bedziemy wchodzic w szczegoly konstrukcyjne takiej wytworni gazu

omowmy na poczatek technologie

1. z czego ten gaz?- jak sobie wyobrazasz proces zgazowania, jak wymieniasz mase (cos wkladasz, cos wyciagasz ze zbiornika)

2. jakie sa wlasciwosci fizyko chemiczne czynnikow wystepujacych w procesie

3. jakie sa warunki procesu (temperatura, cisnienie, stezenia skladnikow w fazie gazowej)

4. jakie sa wydajnosci procesu ( ile gazu powstanie z kg drewna ( lub z czego tam chcesz ten gaz wytwarzac)

5. jaka jest kinetyka ( ile potrzeba czasu aby z kg drewna wytworzyc dana ilosc gazu)

6. jakie masz zapotrzebowanie na gaz)

7. z tego mozna juz powoli zastanawiac sie nad rozmiarami zbiornika

druga rzecz jest taka, czy na taka instalacje nei potrzebujesz jakis zezwolen

sprobuj odpowiedziec na te punkty to bedziemy dalej myslec