Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Glazura, terakota - jak klasc ??

Fred000

Recommended Posts

Jako, ze to moj pierwszy post to Witam Wszystkich.

A teraz moj problem. Z gory zaznaczam, ze bedzie to moja pierwsza wlasnoreczna tego typu praca, wiec prosze o wyrozumialosc.

Na poczatek takie raczej latwe pytanie, czyli jakich firm glazure/terakote najlepiej kupic.

A teraz glowny problem:

Niedlugo przystepuje do remontu lazienki (lekko wymuszonego wymiana rur).

Pomysl jest taki, zeby zbic kafelki (takie stare pokomunistyczne kwadraciki 4x4cm), ktore sa teraz na podlodze i na ich miejsce polozyc terakote.

Domyslam sie, ze w zwiazku ze zbiciem starych kafelkow trzeba bedzie zrobic jakas wylewke wyrownujaca podloze po zbiciu starych kafelkow.

A wiec

1. Jak przygotowac podloze, jak i jaka wylewke najlepiej zrobic i ile czekac nim zaczne ukladac terakote.

2. Jakie zaprawy stosowac do ukladania terakoty.

3. Jak ukladac same plytko to z grubsza wiem, bo znalazlem pare poradnkow, ale jesli ktos ma jakies dobre rady, szczegolnie dotyczace przycinania (o tym akurat w tych poradnikach nie ma ani slowa) terakoty to bede wdzieczny.

4. Jaka fuge zastosowac

5. Jak zrobic eleganckie polaczenie terakoty z glazura, co zrobic/zastosowac.

Co do glazury to klopot jest w zasadzie taki sam, pominmy tylko robienie wylewki :wink: , czyli jak przygotowac podloze, jakie zaprawy stosowac i jak obchodzic sie z plytkami.

Jak juz zaznaczalem na poczatku tego typu praca bedzie moja pierwsza, ale wszystkiego (no prawie wszystkiego) nalezy w zyciu sprobowac.

Bede bardzo wdzieczny za wszelkie rady, badz odeslania do jakichs poradnik w sieci.

Witam mogę ci dać takie rady.

Ad.1 Jeżeli chodzi o podłoże to zależy co zostanie po zbiciu starych płytek. jeżeli będzie równe to nie jest potrzebna wylewka. Piszesz o wymianie rur ale gdzie te ruru czy w podłodz?. Bo jeśli tak no to potem musisz wypełnić ubytki betonu po wymianie rur. Nie wiem jaki masz poziom podłogi łazienki w stosunku do reszty pomieszceń. Bo jesłi jest taki sam to wylewka też nie będzie konieczna gdyż klej i nowa terakota wyrównają poziom po skuciu starych. Po skuciu płytek musisz oczyścić podłogę ze starego kleju, odkurzyć i nie zaszkodzi zagruntować jeśli nie jest wystrczającą spójna. ( napisz coś więcej to będę mógł dokładniej ci powiedzieć).

Ad.2 Jeśłi chodzi o zaprawę to każda zwykła zaprawa do układania terakoty się nadaje np Atlas. Kreisel, Izolbet i wiele innych jakie są w sprzedaży.

Ad.3 Jeżeli chodzi o układanie to zależy jak będziesz chciał kłaść czy prosto czy w karo. Jako początkuący to łątwiej ci będzie prosto. Jesli chodzi o przycinanie to musisz się zaopatrzyć w tzw gilotynkę czy maszynkę ręczną (zależy jak kto nazywa) do cięcia glazury i terakoty. Jeżli masz tam jakies wygibusy przy rurach, futrynach i narożnikach potrzebna też będzie szlifierka kątowa z tarczą diamentową (pełną) do wycinania bardziej skomplikowanych kształtów i szczypce do oskubania mijsc ciętych lub ewentualnie tam gdzie nie dojdziesz szlifierką.

Sama technika cięcia jest prosta musisz sobie zawsze dopowiednio zaznaczyć linię cięcia na płytce włożyć do maszynki i JEDNYM zdecydowanym ruchem przeciąć i przełamać płytkę, Pamiętaj że dla dobrego efektu cięcia kółko tnące musi być ostre i nie wyrobione żeby się nie kiwało na boki i prowadnice też musza być równe. Jeżeli płytka po cię ciu ma niezbyt równe krawędzie to możesz je przeszlifować papierem ściernym 80-100 nabitym na równą deskę lub kamieniem z tarczy szlifierskiej.

Ad.4 Jeśli chodzi o fugę to wybór jest naprawdę spory. Moge doradzić z własnego doświadczenia. Ja używam wyłącznie fugi MAPEI lub CERESIT. Chyba że nie ma w palecie barw koloru jak ja chcę to szukam innych. Co prawda Mapei jest droższy od np atlasa ale zdecydowanie lepszy. Ale wybór i tak musisz sam podjąć głównie ze względów kosztowych.

Ad.5 Jak rozumiem na ścianch masz już glazurę ?. Jeśli tak to najlepiej tak wymierzyć płytkę aby jej odległość do ściany była nie większa niż szerokość fugi. Oczywiście odstęp płytki na całej długości połączenia z glazurą musi być na całej długości taki sam. Szczelinę najlepiej wypełnić silkonem w kolorze fugi choć można również i fugą, jak kto woli, jeśli nie masz dużo to szkoda kupować silkon i można normalnie zafugować

A wiec tak.

ad. ad1. Rury sa w scianach, wiec nie bede musial robic jakis specjalnych wypelnien, jesli juz to tylko drobne wyrownanie.

Poziom kafelkow w lazience jest dokladnie taki sam jak parkietu w calym mieszkaniu (jaka jest grubosc kafelka to nie wiem, ewentualnie moge odbic narazie jeden testowo).

Jesli tylko zagruntowac powierzchnie pozostala po zbiciu kafelkow to czym ??

ad. ad.2 Czyli wszystko jasne.

ad. ad.3 W zasadzie prawie wszystko wiem. Jak sie okaze, ze czegos jednak nei wiem, to zapytam.

ad. ad.4 Tez jasne.

ad. ad.5 Na scianach nie mam jeszcze glazury, dopiero bedzie kladziona.

Teraz jest tapeta, ktora oczywiscie bedzie zdarta i sciany wyczyszczone.

W zwiazku z tym jak przygotowac te sciany (po usunieciu tapety) pod glazure.

Jesli potrzeba jeszcze jakis informacji to naprowadzcie mnie troche :)

Jeżeli masz poziom równy z parkietem to sam widzisz że wylewka nie będzie potrzbna bo jak bys ją zrobił to poziom by ci sie automatycznie podniósł. Wystarczy jak skujesz płytki zdrapiesz wszystko co luźne i wszelkie pozostałości a na koniec zagruntujesz preparatem gruntującym do podłoży może byc zwykły atlas Unigrunt.

Ściany przygotowujesz w taki sam sposób jak podłoge zrywasz tapetę i pozostałe zanieczyszczenia. Jesli miałbyś pod spodem np farbę olejną to musisz ją tez zdrapac albo opalić, Poczym gruntujesz tym samym Unigruntem. Jeżeli bedziesz kładł kafle w strefach tzw mokrycch np: natrysk lub przy wannie to ściany te powinienieś zabezpieczyć folia w płynie - do kupienia w każdym sklepie z mat budowlanymi.

jeżeli chcesz żeby to ładnie wygądało to licz się z równaniem ścian

Nie robiłem jeszcze łazienki w bloku ze starego budownictwa, gdzie ściany byłyby równe

kup sobie dobrą !poziomice

obsadz listwy tynkarskie i wyrównaj tynkiem

(w twoim przypadku-początkujący tynkarz:]-najlepszy będzie tynk gipsowy np k75, goldbank, itp)

to ściany te powinienieś zabezpieczyć folia w płynie

Jesli dobrze zrozumialem to musze sciane zagruntowac, a potem potraktowac jeszcze tym preparatem ??

jeżeli chcesz żeby to ładnie wygądało to licz się z równaniem ścian

Oj, jestem na to przygotowany. Wyrownania scian jeszcze dokladnie nie sprawdzalem, ale wiem, ze wszystkie katy bede musial poprawiac, bo z prostymi to one nie maja zbyt wiele wspolnego.

acha i przedtem zapomnialem dodac ze gruntowanie pod folie w plynie jesli podloze jest slabe jest konieczne, gdyz folia dziala tylko powiezchniowo, nie wnika w strukture podloza, a skoro nie wnika to go nie wzmacnia. Co jest rownoznacze z tym folia odejdzie od podloza. :)

A co do kolniezy i systemu uszczlek to masz opis na stronie atlasa:

=> http://www.atlas.com.pl/doc_karta.php?u=231B0F5E2462FA16C1256DC8004683B0 niestety nie ma zdjec

a tu masz zdjecie, tak wyglada kolnierz mozna powiedziec podstawowy, do tego sa rozne uszczelki na rury i inne mniej przydatne pierdoly :wink:

=> http://www.atlas.com.pl/oferta/download/img_jpg/tasma.exe

jak zapytasz w jakims dobrym sklepie, powinni to miec, :)