Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA do podlewania ogrodu - jaka wydajność, co polecacie, jak montować?

pkm

Recommended Posts

Zawór o takiej średnicy jak instalacja ssawna, zapewne 1 cal. Zwróć uwagę na jeden szczegół. Zawory zwrotne mogą mieć plastikowy lub mosiężny element zamykający, te z mosiężnym są trwalsze. Nie wiem, czy to prawda absolutna, ale u mnie się sprawdziła.

Zawór instalujesz na ssącej części instalacji, im dalej od pompy tym lepiej, choć patrząc po zdjęciach, to dużo miejsca nie masz. Z drugiej strony dobrze, aby filtr był przed zaworem (zmniejsza ryzyko, że jakieś ziarenko ci zablokuje zawór), lecz pewnie w koszu też masz filtr, więc nie jest to krytyczne.

• Odpowiedzi 131
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przy takiej konstrukcji to faktycznie bez sensu. Myślałem o zafiltrowanej rurze większej średnicy, do której można włożyć rurę ssawną z koszem.

Wtedy sie na to mowi studnia glebinowa a nie "abisynka",wzlgednie sie spotkalem z okresleniem studnia waskorurowa.

Jak warstwa wodonosna jest dobra to takie rozwiazanie generalnie dziala. Tyle ze wystepuja problemy z zasysaniem wody po dluzszym przestoju, pompa musi byc duzo mocniejsza niz zatapialna glebinowa. Moj sasiad ma jakiesgos 1.5KW potwora. Podlewania trawnika ma podzielone na chyba 10 sekcji po 2-3 male zraszacze. U mnie taki sam trawnik daje rade 4 sekcjami, bo pompa glebinowa ma bez probemu 3-4m3/h faktycznej wydajnosci.

Co wiecej, studnie nie sa wieczne. Zamulaja sie, odklada sie w nich kamien, utlenione zelazo itp. W przypadku glebinowej mozna to jeszcze regenerowac (rozpuszczac zlogi chemicznie badz udarowo, chyba ultradzwiekami. Przy studni waskorurowej - trzeba wywiercic druga.

Ale jest tansza. U mnie pare lat temu za glebinowa 110mm placilem ~100PLN/m. Sasaid za abisynke chyba 65PLN. Do tego ni musial robic obudowy zadnej. Roznica przy naszych bardzo glebokich studniach spora, bo siegajaca 2000PLN plus obudowa. Ale komfort uzytkowania duzo wiekszy. Sasiad sobie do dzisiaj pluje w brode ze "oszczedzil".

marcin

Fantomek, na Twoim zdjęciu pompa ma dwa króćce: tłoczny - skierowany do góry, tam masz kształtkę 5-drożną, manometr, wąż do zbiornika, wyłącznik ciśnieniowy i wyjście do instalacji, i króciec ssący, przed nim masz śrubunek i filtr. Najprościej będzie Ci wstawić zawór zwrotny między filtr a śrubunek.

Wszystko, co tu masz ma gwinty wewnętrzne (filtr, śrubunek i dodawany zawór zwrotny). Między nimi są nyple - kształtki o dwóch gwintach zewnętrznych. Zatem musisz kupić zawór zwrotny i jeden nypel. Do uszczelnienia pakuły, jak zamiast nich dasz teflon, też będzie dobrze (choć spodziewaj się komentarzy - co za paprok to robił). No i potrzebujesz dwa klucze hydrauliczne o stosownych rozmiarach, aby to rozkręcić, a potem skręcić.

Pamiętaj, że zawór przedłuży Ci o te kilka centymetrów instalację, ze zdjęcia nie wynika ile masz miejsca między ścianą a kolankiem na niebieskiej rurze, czy możesz ją tam trochę odgiąć, czy odsunąć cały hydrofor, ewentualnie przesunąć pompę na hydroforze. W ostateczności możesz zamienić kolanko na niebieskie rury i mufę niebieska-gwint wewnętrzny (te dwa elementy na lewo od filtru) na kolanko z takimi wejściami - w ten sposób zyskasz z 10 cm. To już oceń na miejscu, jak Ci będzie łatwiej.

m.k.k a możesz zaznaczyć na fotce gdzie go umiejscowić ? i czy sam dam rade i jak to wykonać aby go wstawić? czy hydraulika wołac?

tak to jest 1 cal

To zalezy czy masz 2 lewe rece czy nie.

Pewnie najprosciej by bylo tak. Kupic zawor. Zmierzyc. Rozkrecic ostatnia plastikowa zlaczke od rury PE. Skrocic dlgosc rury PE o dlugosc zaworu, skrecic z zaworem.

Na gwinty musisz nawinac pakuły/silikon. Jesli tego nigdy nie robiles to polecam nie tasma silokonowa (łatwo to zepsuc) tylko nić silikonowa. Nawijasz ilosc nici podana na opakowaniu (zaleznie od srednicy rury) i skrecasz żabką. Nie jest to kosmiczna technika.

Zwroc uwage na to jak wygladaja gwinty (czy sa wewnetrzne czy zewnetrzne). Teraz masz to oklejone na zdjeciach nic nie widac. Pewnie bedziesz musial wymienic zlaczke do Rury PE, bo jak kupisz zawor zwrotny to on bedzie mial 2 wewnetrzne gwinty.

Oczywiscie zawor zwrotny musi byc zamontowany w odpowodnia strone. Zazwyczaj jest strzalka na obudowaie pokazujaca kierunek przeplywu wody.

marcin

znajomy ma taką mocy 1,5 ponoć taką że podczas zasysania odrazu odpowietrza przez co nie ma problemu z ciągiem jest to możliwe>

czy ten zawór zamontowac na tej rurce niebieskiej zaznaczonej czerwonym punktem? ma ona długiści ok 15-20 cm do ściany

[ATTACH=CONFIG]259063[/ATTACH]

Wydaje mi sie, ze zeby pompa zassała (czyli zaczela wode pompowac) musi miec slup wody w rurze pod soba. Jesli w rurze masz slup powietrza zamiast wody, to pompa nie moze zaskoczyc (czyli i sie nie odpowietrzy sama!). Taka pompa jest zaprojektowana do pompowania plynu a nie sprezania powietrza, dlatego trzeba ja zalac zeby zaczela dzialac. Nawet jesli na pompie jest jakis odpowietrznik, to on usunie troche powietrza ktore sie dostalo przez jakies nieszczlnosci. Ale jak taki system zostawisz na tyle dlugo, zeby caly slup wody w rurze opadl, to pompa i tak nie da rady zassac i trzeba ja bedzie zalac. Normalnie odrobina powietrza w rurze zostanie przez wode przepchana dalej do hydroforu i kranu, skad wyleci.

marcin

czy ten zawór zamontowac na tej rurce niebieskiej zaznaczonej czerwonym punktem? ma ona długiści ok 15-20 cm do ściany

Nie, to jest część tłoczna instalacji. Umieszczenie zaworu w tym miejscu jest o tyle złym pomysłem, że jak zalejesz pompę, to zanim zakręcisz wlot, przez który zalewałeś, woda będzie ściekać do studni. Jak dasz zawór przed pompą (po stronie ssawnej, może być na analogicznym odcinku, ale tej niższej rury), to woda wlana do pompy pozostanie w niej (nie ucieknie w dół do studni).

Jeśli masz na dole (w koszu) zawór, który lekko puszcza i generalnie nie masz kłopotów z zalewanie pompy, to możesz dać tam, gdzie wskazałeś.

żeby go wymienić trzeba coś zakręcać przygotować czy poprostu odkręcam i wymieniam?

Z jednej strony tego zaworu jest woda pod cisnieniem, z grubsza takim jak w hydroforze.

Odkrecisz to Ci sie woda z hydroforu cofnie. Jesli masz gdzies zawor pomiedzy tym zaworem zwrotnym a hydroforem, to go zamkniej (choc przy odkrecaniu zaworu zwrotnego pewnie cos tam odrobine poleci).

Jesli zaworu zamykajacego nie masz, to wylacz pompe z pradu i spusc cala wode z hydroforu.

marcin

• 2 months później...
witam,a ja mam pytanie i problem...kupiłem na działke pompe spalinową.pompa działa zasysa wode ale problem polega na tym że wąż ssący ulega doslonie zgnieceniu.w czym jest problem? zdjęcie w załączeniu...prosze o odp.[ATTACH=CONFIG]271873[/ATTACH]

To jest pompa ssąca, czyli wytwarza podcisnienie. Latwiej widac temu podcisnieniu zgniesc rurke niz zasac wode.

Uzyj sztywniejszej rurki. Wrzuc na allegro: wąż ssawny.

marcin

Witam, planuje zakup nowej pompy ogrodowej do systemu nawadniania, posiadam stara ogrodowa o mocy 800W, ale ostatnimi czasy coraz słabiej działa. Miałem podłączone do niej 3 zraszacze i ledwo co je ciągnęła. Szukam czegoś wydajniejsze... Mam studnie kręgową głębokość około 7m, zastanawiam się nad hudroforem tylko nie wiem czy pompę glebinowa kupować czy normalna, hydrofor miałby stać 1 obok studni w pomieszczeniu, i teraz pytanie czy zwykła pompa będzie w stanie zasysac wodę i być wydajna czy lepiej kupić pompę glebinowa? Może podać ktoś jakieś propozycje pomp?

• 6 months później...
Witam, planuje zakup nowej pompy ogrodowej do systemu nawadniania, posiadam stara ogrodowa o mocy 800W, ale ostatnimi czasy coraz słabiej działa. Miałem podłączone do niej 3 zraszacze i ledwo co je ciągnęła. Szukam czegoś wydajniejsze... Mam studnie kręgową głębokość około 7m, zastanawiam się nad hudroforem tylko nie wiem czy pompę glebinowa kupować czy normalna, hydrofor miałby stać 1 obok studni w pomieszczeniu, i teraz pytanie czy zwykła pompa będzie w stanie zasysac wodę i być wydajna czy lepiej kupić pompę glebinowa? Może podać ktoś jakieś propozycje pomp?

Tez mam studnie kręgową ale trochę płytsza. I tez przydałaby sie pompa do podlewania. Musi być jednak demontowana na zimę. I koniecznie jakiś filtr musi być.

• 2 years później...