Jastrząb 13.03.2017 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2017 odgrzebuję kotleta. jaka pompa zanurzeniowa do nawadadniania trawnika? jaki producent, żeby nie było zbyt drogo, ale też żeby się nie rozleciała po jednym sezonie? A gdzie tą pompę chcesz zanurzyć? W studni głębinowej o stosunkowo małej średnicy? Czy w studni kopanej? W zbiorniku jakims. Itd. Jaka potrzebujesz wydajność i przy jakim ciśnieniu. Czy jest to system automatycznych zraszaczy? Czy chcesz mieć węża z woda. Do tego są potrzebne zgoła różne ciśnienia. To co w marketach leży pod nazwa pompa zanurzalna (taka z wyłącznikiem pływakowym) ma bardzo duża wydajność ale przy bardzo małym cisnieniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 13.03.2017 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2017 A gdzie tą pompę chcesz zanurzyć? W studni głębinowej o stosunkowo małej średnicy? Czy w studni kopanej? W zbiorniku jakims. Itd. Jaka potrzebujesz wydajność i przy jakim ciśnieniu. Czy jest to system automatycznych zraszaczy? Czy chcesz mieć węża z woda. Do tego są potrzebne zgoła różne ciśnienia. To co w marketach leży pod nazwa pompa zanurzalna (taka z wyłącznikiem pływakowym) ma bardzo duża wydajność ale przy bardzo małym cisnieniu. zraszacze automatyczne. pompa będzie w podziemnym zbiorniku z deszczówką. dno zbiornika to jakieś 1,5-2 m poniżej poziomu terenu, wpompować będzie musiała maksymalnie o jakieś 1-1,5 m powyżej terenu w miejscu instalacji zbiornika (nierówna działka). po podziale na sekcje potrzebuję około 3000 l/h przy 2 barach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 13.03.2017 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2017 zraszacze automatyczne. pompa będzie w podziemnym zbiorniku z deszczówką. dno zbiornika to jakieś 1,5-2 m poniżej poziomu terenu, wpompować będzie musiała maksymalnie o jakieś 1-1,5 m powyżej terenu w miejscu instalacji zbiornika (nierówna działka). po podziale na sekcje potrzebuję około 3000 l/h przy 2 barach. może coś takiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 13.03.2017 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2017 rozumiem, że w grę wchodzą raczej pompy ciśnieniowe? da się to zainstalować w jakiejś studzience? na zewnątrz mam doprowadzone tylko zasilanie i pompa musiałaby stać na zewnątrz, najlepiej w ziemi obok zbiornika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 13.03.2017 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2017 rozumiem, że w grę wchodzą raczej pompy ciśnieniowe? da się to zainstalować w jakiejś studzience? na zewnątrz mam doprowadzone tylko zasilanie i pompa musiałaby stać na zewnątrz, najlepiej w ziemi obok zbiornika Tak, zrobić studzienkę , bo i tak musi być na sekcje podlewania i sterowanie więc w czym problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 13.03.2017 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2017 NP:)https://www.nawodnienia.eu/studzienki-do-zaworow/jumbo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 13.03.2017 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2017 Tak, zrobić studzienkę , bo i tak musi być na sekcje podlewania i sterowanie więc w czym problem? wiem, wiem. pytanie tylko czy takiej pompie ogrodowej, np. Karchera, nie zaszkodzi przechowywanie przez cały sezon na zewnątrz? załóżmy, że będzie gdzieś na nią kapać woda podczas większych ulew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 13.03.2017 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2017 wiem, wiem. pytanie tylko czy takiej pompie ogrodowej, np. Karchera, nie zaszkodzi przechowywanie przez cały sezon na zewnątrz? załóżmy, że będzie gdzieś na nią kapać woda podczas większych ulew. ......? jak? takie rzeczy się robi aby nie kapało , a jak przez mały otwór to ma wsiąknąć w grunt pod skrzynką. Po sezonie urządzenia się demontuje, przegląda , czyści i konserwuje ....dotyczy to wszystkich urządzeń nawadniania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 14.03.2017 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2017 wiem, wiem. pytanie tylko czy takiej pompie ogrodowej, np. Karchera, nie zaszkodzi przechowywanie przez cały sezon na zewnątrz? załóżmy, że będzie gdzieś na nią kapać woda podczas większych ulew. Nawet nie probuj kupować takich wynalazków jak pompy ogrodowe. Mam takie coś. Nawet z 2m nie potrafi wody zassać. A w przypadku tego karczera płacisz dodatkowo za marke i to bardzo solidnie . Jak nie chcesz montować w w jakiejś studzience, a potem rozmontowywać na zime to kup pompę głębinową(cienka i długa). Cześć z nich na pewno może pracować w poziomie. Tanie pompy głębinowe kupisz za cene takiej pompy ogrodowej karchera. Dodatkowo odpada Ci problem opadania słupa wody w rurze ssącej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 14.03.2017 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2017 Nawet nie probuj kupować takich wynalazków jak pompy ogrodowe. Mam takie coś. Nawet z 2m nie potrafi wody zassać. A w przypadku tego karczera płacisz dodatkowo za marke i to bardzo solidnie . Jak nie chcesz montować w w jakiejś studzience, a potem rozmontowywać na zime to kup pompę głębinową(cienka i długa). Cześć z nich na pewno może pracować w poziomie. Tanie pompy głębinowe kupisz za cene takiej pompy ogrodowej karchera. Dodatkowo odpada Ci problem opadania słupa wody w rurze ssącej. Dobrze, tylko taka pompa ma większą wydajność, i raczej nie nadaje się do pracy ciągłej, ale do pracy ze zbiornikiem hydroforowym. Autor zastrzegł sobie, że nie chce takiego rozwiązania.....wiadomo proponowane przez Ciebie jest lepsze, ale na pewno droższe, potrzeba więcej miejsca, w przypadku braku zbiornika może doprowadzić do uszkodzenia pompy lub osprzętu, a na pewno instalacji nawadniania. Trzeba również wykonać system zabezpieczenia pompy przed zatkaniem(zanieczyszczenie) i brakiem wody(długotrwały brak opadów lub koniec wody w zbiorniku). "Ktoś" kto zastanawia się nad pompą na pewno nie wie jak to zrobić bez obrazy autora wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 14.03.2017 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2017 Dobrze, tylko taka pompa ma większą wydajność, i raczej nie nadaje się do pracy ciągłej, ale do pracy ze zbiornikiem hydroforowym. Wiesz, autor chce 3m3 przy 3atm. To nie jest mała wydajność. A czy droższe? Te kerchery kosztują ponad 1000PLN i nie wiem czy największy da mu taka wydajność. Za tyle spokojnie kupisz pompę głębinowa sensownej jakości. Zabezpieczeinie przed praca na sucho to .... pływak w zbiorniku. Kazda pompa głębinowa nadaje sie do pracy ciągłej. Nie potrzebuje też hydroforu. Jeśli zachowasz minimalny przepływ wody (potrzeba do chłodzenia takiej pompy) to nie musisz mieć hydrofora. Wystarczy dobrać pompe z wydajnościa do zapotrzebowania instalacji podlewania, sterownik pompę potrafi (przez przekażnik) właczyć razem z otwarciem elektrozaworów. A czy taka pompa "ogrodowa" to nie musi być zabezpieczona przed brakiem wody w zbiorniku? Może chodzić na sucho? Raczej nie :-/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 14.03.2017 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2017 generalnie to nadal nic nie wiem . jak czytać to poniżej? rozumiem, że jak potrzebuję 3 m3/h i 2 bary, to muszę wybrać taką pompę, żeby na osi Y było minimum 20 m przy interesującej mnie wydajności? przykładowo dla poniższych charakterystyk każda pompa spełnia ten warunek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 14.03.2017 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2017 generalnie to nadal nic nie wiem . jak czytać to poniżej? rozumiem, że jak potrzebuję 3 m3/h i 2 bary, to muszę wybrać taką pompę, żeby na osi Y było minimum 20 m przy interesującej mnie wydajności? przykładowo dla poniższych charakterystyk każda pompa spełnia ten warunek? Wszystkie spełniają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zoozka 29.03.2017 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2017 @imrahil - udało Ci się w końcu jakąś pompę dobrać? Mam płytką studnię kopaną (będąca jednocześnie zbiornikiem przelewowym do systemu drenażowego deszczówki), z którego chciałbym zasilać system nawadniający (5 sekcji). Do studni mam doprowadzoną rurę od elektrozaworów plus zasilanie, studnia znajduje się w odległości około 20m od skrzynki z elektrozaworami. Nie do końca jestem pewny jakiego ciśnienia wody potrzebuję, przy projektowaniu instalacji podawałem projektantowi wydajność sieci wodociągowej w czasowiadrach 10 l / 16 sekund czyli jakieś 40 l / min. Firma, która zakładała mi system okazała się "krzakiem" i od nich niczego się już nie dowiem. Będę wdzięczny za poradę jaką pompę mógłbym dobrać. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 29.03.2017 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2017 @imrahil - udało Ci się w końcu jakąś pompę dobrać? Mam płytką studnię kopaną (będąca jednocześnie zbiornikiem przelewowym do systemu drenażowego deszczówki), z którego chciałbym zasilać system nawadniający (5 sekcji). Do studni mam doprowadzoną rurę od elektrozaworów plus zasilanie, studnia znajduje się w odległości około 20m od skrzynki z elektrozaworami. Nie do końca jestem pewny jakiego ciśnienia wody potrzebuję, przy projektowaniu instalacji podawałem projektantowi wydajność sieci wodociągowej w czasowiadrach 10 l / 16 sekund czyli jakieś 40 l / min. Firma, która zakładała mi system okazała się "krzakiem" i od nich niczego się już nie dowiem. Będę wdzięczny za poradę jaką pompę mógłbym dobrać. Pozdrawiam, Na kazdym zraszaczu bedzie coś napisane co pozowli go zidentyfikować. Podlicz zraszacze, wyszukaj w necie produkt i sie dowiesz ile wody na te sekcje potrzebujesz. Inaczej to zgadywanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zoozka 29.03.2017 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2017 Na kazdym zraszaczu bedzie coś napisane co pozowli go zidentyfikować. Podlicz zraszacze, wyszukaj w necie produkt i sie dowiesz ile wody na te sekcje potrzebujesz. Inaczej to zgadywanie. Masz rację, w sobotę obliczę potrzebną mi wydajność. Wstępnie mam taki pomysł: obok zbiornika z wodą dodatkowa studzienka, w niej hydrofor ze zbiornikiem. Przed hydroforem na rurze idącej do wody filtr przeciwpiaskowy, za hydroforem na rurze takie zabezpieczenie przed pracą na sucho: http://allegro.pl/hydroguard-zabezpiecza-pompy-przed-praca-na-sucho-i5955882413.html O ile dobrze rozumiem zasadę działania to hydrofor będzie załączał się w momencie otwarcia elektrozaworów (spada ciśnienie w układzie) i pompował wodę. W momencie zamknięcia elektrozaworów hydrofor przestaje pompować. Czy takie rozwiązanie ma sens czy jakiejś pompy ogrodowej / głębinowej szukać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 29.03.2017 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2017 Masz rację, w sobotę obliczę potrzebną mi wydajność. Wstępnie mam taki pomysł: obok zbiornika z wodą dodatkowa studzienka, w niej hydrofor ze zbiornikiem. Przed hydroforem na rurze idącej do wody filtr przeciwpiaskowy, za hydroforem na rurze takie zabezpieczenie przed pracą na sucho: http://allegro.pl/hydroguard-zabezpiecza-pompy-przed-praca-na-sucho-i5955882413.html O ile dobrze rozumiem zasadę działania to hydrofor będzie załączał się w momencie otwarcia elektrozaworów (spada ciśnienie w układzie) i pompował wodę. W momencie zamknięcia elektrozaworów hydrofor przestaje pompować. Czy takie rozwiązanie ma sens czy jakiejś pompy ogrodowej / głębinowej szukać? Musisz szukać pompy któa Ci zapewni wymagana wydajność i ciśnienie. A czy się to będzie nazywac pompa hydroforowa lub pompa ogrodowa to mało ważne. Jeżeli to ma być wyłącznie do podlewania i okaże się że wszystkie sekcję są podobne, potrzebują tyle samo wody to nie potrzebujesz zbiornika, tylko samą pompę dobraną mniej więcej z wydajnościa do sekcji podlewania. Sterowniki do podlewania najcześciej mają wyjście do włączenia (przez przekażnik!!!!) pompy. Taka pompa woli chodzić non stop niż się co chwilę włączać i wyłaczać. Sterowqnik podlewania otworzy zawory i włąćzy pompę. Bez zbiornika mniej miejsca zajmuje. Mniej kłoptu powietrze nie ucieka z hydroforu łatwiej opróżnić na zime. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zoozka 29.03.2017 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2017 Musisz szukać pompy któa Ci zapewni wymagana wydajność i ciśnienie. A czy się to będzie nazywac pompa hydroforowa lub pompa ogrodowa to mało ważne. Jeżeli to ma być wyłącznie do podlewania i okaże się że wszystkie sekcję są podobne, potrzebują tyle samo wody to nie potrzebujesz zbiornika, tylko samą pompę dobraną mniej więcej z wydajnościa do sekcji podlewania. Sterowniki do podlewania najcześciej mają wyjście do włączenia (przez przekażnik!!!!) pompy. Taka pompa woli chodzić non stop niż się co chwilę włączać i wyłaczać. Sterowqnik podlewania otworzy zawory i włąćzy pompę. Bez zbiornika mniej miejsca zajmuje. Mniej kłoptu powietrze nie ucieka z hydroforu łatwiej opróżnić na zime. dzięki za odpowiedź. Sprawdziłem i rzeczywiście sterownik ma możliwość sterowania pompą przez stycznik, szkoda że nie wiedziałem o tym zanim trawę posadziłem niefortunnie sterownik mam na 2 końcu działki więc ciągniecie kabla do pompy będzie trochę problematyczne. Muszę z jakimś elektrykiem pogadać jaki stycznik byłby potrzebny żeby działało to prawidłowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skolud 04.04.2017 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2017 Jest na rynku sprytny i stosunkowo niedrogi sterownik DPC-10A, działający w oparciu o czujnik ciśnienia. Przede wszystkim służy jako wyłącznik ciśnieniowy z możliwością bardzo precyzyjnego ustawienia ciśnienia włącz/wyłącz oraz z dodatkowym opóźnieniem czasowym (przeciwdziała uderzeniom hydraulicznym w układzie i zbyt częstym włączaniem pompy w przypadku braku zbiornika hydroforowego). Jednocześnie możesz ustawić na nim wskazanie ciśnienia pracy, poniżej którego praca układu wskazuje na wystąpieniu suchobiegu + programujesz czas przez jaki ta sytuacja musi wystąpić, aby sterownik wyłączył pompę. W standardzie ten sterownik jest oferowany z gniazdem i wtyczką do łatwego podłączenia pompy jednofazowej, ale są też dostępne wersje z gołym okablowaniem i możliwością podpięcia urządzenia przez stycznik i sterowania pompą 3 faz przy założeniu, że obciążenie styku nie przekracza 12A. Takie wersje stosowane są często w układach urządzeń przemysłowych. Najlepiej zapytaj przedstawiciela producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zoozka 05.04.2017 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2017 Dzięki za podpowiedź. Muszę jeszcze dokładnie policzyć wydajność zraszaczy, ale najprawdopodobniej zdecyduję się na pompę MH1300 plus elektroniczny sterownik PC-59. Ma on identyczne funkcje jak w/w DPC plus manometr i wbudowany zawór zwrotny. Po rozmowach z kilkoma sklepami widzę, że parametry pomp podawane przez producentów trzeba dzielić przez 2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts