Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 90
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Deszcz jest moim wrogiem. Cieśle wrzucili jedną krokwię i to wszystko. Mówią, że drewno ciężkie, że deszcz, że.., że..., chyba im się robić nie chce :evil: Cóż zobaczymy co zrobili przez dzisiejszy dzień. Jadę jutro to ocenię, ale mam wrażenie, że wszystko będzie po staremu. Czyli jedna belka będzie dyndać się samotnie. A dom będzie pływać w hektolitrach deszczu, na razie mam już wody na dwa centymetry. Nie mam coś szczęścia :cry: A co u ciebie!!!! Pozdro

U mnie nie patrzą na pogodę tylko robią. W tym tygodniu jest ich 5-ciu.

Robią deskowanie i papowanie dachu. Został im bok i tył domu. Garaż gotowy. Ale w tym tygodniu tego nie skonczą.

Jutro (w sobotę) załatwiam klinkier. Przyszły tydzień ma być na plusie. No i ma trochę padać. Tak że drzewo znów może być ciężkie do dźwigania :evil: . Proponuję aby je nakryć jakąś folią. Ja tak robiłem. W zimie można to robić. Ułozone było tak aby były szpary na przewiew powietrza. Częśc drewna wniosłem do środka domu.

Moi wodę sami usuwają. Nawet nie muszę im tego mówić. Inaczej przemoczyli by sobie nóżki. A (chyba) jakieś 2 dni temu też mi napadało na kilka cm.

Nareszcie zaczęli pracę idzie im szybko. Przyjechali w pięciu i chcą skończyć do niedzieli więźbę, ofoliują później a po świętach pewnie dachowka a wiec może do końca roku zrobią :lol: A co u ciebie ??!! Dach już chyba ci skończyli i co dalej? Zabijasz okna i zostawiasz czy planyjesz coś jeszcze?

Mam takie dziwne wrażenie że nie skończą do niedzieli, bo nadal krokwie zakładają :roll: Mam nadzieję że przed świętami będę miła chociaż ofoliowany dach. Robert może wiesz ile murarze by wzieli za zrobienie dwóch tarasów (tych naszych) + schody zew. ( tarasy oczywiście ciut powiększone) U mnie chcą zrobić za 2 tysiące ????? Cieszę się ze już kończycie myślę, że w następnym tygodniu będziesz juz miał wszystko. Pozdrawiam M

Tak zgrubnie licząc to powinno być (z kopaniem, szalowaniem nad ziemią, szalowaniem schodów i wylewaniem) jakieś 2.5 dnia dla dwóch osób. Osobodzień to ok 100zł (dla murarza a co dopiero dla kopacza). Plus narzut dla szefa. Wychodzi ok 1000zł. Proponują trochę za dużo.

Postaraj się to jakoś zbić. W końcu dla nich zaczyna się martwy sezon.

Właśnie niedawno wróciłem z budowy. Coś im długawo z tym dachem idzie. Jeszcze nie jest dokończone deskowanie, kominy nie zaczęte. Dzisiaj trochę deskowali i wykonali szalunek pod obrys tej trójkątnej ściany nad gankiem.

Aby było ciekawiej, wykonali go impregnowanymi deskami. Impregnacja dobra na wszystko.

U mnie skończą myślę, że w styczniu (końcówka a przodeczek). Przecież są święta i sylwester i trza się troche pobawić a murarze przyjadą po świętach czyli dachówkę będą kłaść w styczniu i tak sprawa dachu ciągnie się już od początku listopada. (grunt to dobrzy i solidni fachowcy) :o :cry: :evil:

Pozdro :p

Zupełnie przypadkiem zaglądnęłam do tego wątku :-)

No i parę rzeczy mi się skojarzyło: Maja, Wawer, nieskończony przed zimą dach, podwójne okna od frontu...

Świat jest bardzo mały ;-) Zapraszam do mojego wątku z komentarzami, to bedziemy sobie mogły pogadać do woli :-)

Kruko, mam jeszce pytanie do Ciebie: Jak są zrobione Twoje ozdobne gzymsy??? Czy to są gotowe elementy, czy też własna produkcja?? Strasznie mi się marzy coś takiego....

Remx, jak twoja budowa? Czy dach już gotowy, bo u mnie przerwa świąteczno - noworoczna (tak jak przypuszczałam :evil: )Może zaczną po 2 stycznia. ŻYCZĘ CI WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO W NOWYM ROKU, DUŻEJ WYGRANEJ W TOTKA ORAZ SPEŁNIENIA POŁOWY MARZEŃ (DRUGĄ POŁOWĘ ZOSTAWIAM NA ROK 2007 ) :p :p :p Pozdrawiam M.

• 2 weeks później...

Remx,

co słychać na budowie? Wydaje mi się, że chyba skończyłeś już wszystko i teraz czekasz na kwiecień (pewnie tynki będziesz robił???) U mnie jak wyjechali przed świętami tak ich do tej pory nie widziałam. Mróz mi chyba rozwali te ściany :cry: No cóż takie jest życie budującej baby :lol: Pozdrawiam M.