mirrud 14.04.2005 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2005 Czy to prawda, że domy w zabudowie szeregowej powinny być w jakiś sposób połączone, tzn. fundamenty i ściany na jekieś kotwy czy coś w tym rodzaju?Druga wersja, która słyszałem, tylko wtedy łączy się ściany, gdy ławy fundamentowe są wylane wspólnie.Murarze u mojego sąsiada mają swoje teorie i chciałbym wiedzieć, która właściwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajzi 14.04.2005 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2005 każdy budynek szeregowy powinien posiadać: niezależne, oddylatowane fundamenty pod ścianami zewnętrznymi (także tymi przylegającymi do drugiego budynku). mało tego. ściana przylegająca do drugiego budynku musi spełniać wymogi normy cieplnej czyli U=0.3-0.5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirrud 15.04.2005 10:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2005 czyli nie łączyć, oddzielićdzięki a co do normy cieplnej, planuję ocieplenie z wełny, rozumiem że zarówno ja jak i sąsiad mamy wykonać każdy swoje (na sąsiadujących ścianach), oddzielne ocieplenie.?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 15.04.2005 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2005 Niby jak kazdy ma wykonac swoje ocieplenie na scianie sasiedniej Przeciez ta sciana jest ogrzewana od strony sasiedniej. Jesli trzeba to raczej wykonac izolacje akustyczna. Przez ta przegrode straty ciepla sa nikle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukrecja 15.04.2005 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2005 każdy budynek szeregowy powinien posiadać: niezależne, oddylatowane fundamenty pod ścianami zewnętrznymi (także tymi przylegającymi do drugiego budynku). mało tego. ściana przylegająca do drugiego budynku musi spełniać wymogi normy cieplnej czyli U=0.3-0.5. pierwsza część twojej wypowiedzi jest zgodna z prawdą. druga nie. połączenia stosuje się tylko w oblachowaniu dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 15.04.2005 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2005 Wyglada to takszeregowce mimo wszystko nalezy traktowac jak oddzielne budynki z tym ze sasiadujace czesci nie wymagaja ocieplenia a wchodzac w szczegoly to:- kazdy ma swoja lawe i sciany fondamentowe, czesc jakby wspolna MUSI byc oddzielona dylatacja. - sciany bedace "wspolnymi" nie wymagaja ocieplenia a tylko dylatacji - najczesciej stosuje sie celem minimalizacji kosztow styropian 2mm- dachy kazdego domu sa oddzielne zas w obrebie dylatacji podobna musi byc wykonana w pokryciu dachu i odpowiednio zabezpieczona (polaczenie musi byc szczelne i ruchome - najczesciej jest to dodatkowa blacha polozona na oba dachy lecz zamocowana trwale do jednego)- elewacja musi takze miec dylatacje - do tego celu sluza specjalne profile pvc gwarantujace szczelnosc i elastycznosc polaczenia. Mimo istnienia takich profili dosc czesto stosuje sie pozostawienie szczeliny dylatacyjnej uzupelnianej pozniej masa trwale plastyczna To chyba wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajzi 16.04.2005 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2005 lukrecjo: ja nie napisałam, że to jest ściana wspólna. to są dwie oddzielne ściany, a każda ma spełniać wymóg cieplny. chodziło mi o to, że budynek musi spełniać wszystkie normy (w tym dotyczącą ochrony cieplnej bud.), dlatego ściana budynku musi mieć taki właśnie współczynnik, na wypadek gdyby z budynkiem sąsiada coś się stało - np. się zburzył, lub nie został wybudowany. dylatacja pomiędzy budynkami ma jakieś 5cm. nie masz prawa wychodzić poza granicę swojej parceli, więc jeżeli zajdzie konieczność docieplenia ściany pozostanie ci 2,5cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 16.04.2005 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2005 zapomnialem uscislic - sciana wspolna oznacza sciane na laczeniu segmentow, kazda dla danego segmentu, nie powiazane konstrukcyjnie ze soba. Czy konieczne jest to o czym mowi bajzi? Jesli powstaja szeregowce to nie, gdyz nie slyszalem by cos takiego stawialo kilku inwestorow wspolnie sie dogadujac - nagminnie cos takiego buduja developerzy lub spoldzielnie - postawje wtedy calosc i nei ma mozliwosci by jakis segment sie gdzies "zapodzial" Natomiast jesli jest to np. polowka blizniaka i realnie nie wiadomo kiedy druga polowa powstanie to ja bym ocieplil mimo wszystko gdyz druga czesc domu np. moze nigdy nie powstac gdyz ktos zainwestowal kase tylko w grunt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukrecja 18.04.2005 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2005 lukrecjo: ja nie napisałam, że to jest ściana wspólna. to są dwie oddzielne ściany, a każda ma spełniać wymóg cieplny. chodziło mi o to, że budynek musi spełniać wszystkie normy (w tym dotyczącą ochrony cieplnej bud.), dlatego ściana budynku musi mieć taki właśnie współczynnik, na wypadek gdyby z budynkiem sąsiada coś się stało - np. się zburzył, lub nie został wybudowany. dylatacja pomiędzy budynkami ma jakieś 5cm. nie masz prawa wychodzić poza granicę swojej parceli, więc jeżeli zajdzie konieczność docieplenia ściany pozostanie ci 2,5cm. no cóż, ja własnie kończę szeregowiec, wg nowego projektu "stonoga" archetonu, ściany boczne to ściany trójwarstwowe, przy czym do każdego domu należy po pół tej ściany z każdego boku. ponieważ moi sąsiedzi nie zamierzają się budować w najbliższych latach, dostałam od nich zgodę na 10 cm wejście na ich teren i ociepliłam te ściany styropianem i zrobię na nich normalna elewację. czy mogłabyś mi wskazać miejsce w prawie budowlanym, które mówi o nakazie o którym pisałaś w swoim poście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajzi 21.04.2005 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2005 prawo budowlane i mieszkaniowe poz. 106 par. 329 z załącznikami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukrecja 21.04.2005 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2005 prawo budowlane i mieszkaniowe poz. 106 par. 329 z załącznikami no cóż, po mozolnym ściąganiu ustawy ze strony ministerstwa infrastruktury (serwer mają chyba z darów) orzekam: ustawa z 7 lipca 2003 Dz.U. nr 207 poz 106 - PRAWO BUDOWLANE - posiada 108 artykułów :( :( może art 329 jest na peronie 8 i pół? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajzi 21.04.2005 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2005 w moim zbiorze praw tom II prawo budowlane i mieszkaniowe cz. 1 tak jest to opisane. ale już podaję podstawę przepraszam i kajam się. rozp min infrastruktury z dn 12 kwietnia 2002 w spr. warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. + normy branżowe, ale nie mam do nich wglądu, a właśnie o nie chodzi najbardziej.ale właśnie twoja sytuacja jest przykładem, że powinno się tak robić jak pisałam. każdy budynek - pomimo, że w szeregu powinien spełniać wymagania ochrony cieplnej budynku. a co by się stało, gdyby twój sąsiad nie wyraził ci na te 10cm zgody? bezprawnie nie możesz wejść na cudzą parcelę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukrecja 21.04.2005 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2005 w moim zbiorze praw tom II prawo budowlane i mieszkaniowe cz. 1 tak jest to opisane. ale już podaję podstawę przepraszam i kajam się. rozp min infrastruktury z dn 12 kwietnia 2002 w spr. warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. + normy branżowe, ale nie mam do nich wglądu, a właśnie o nie chodzi najbardziej. ale właśnie twoja sytuacja jest przykładem, że powinno się tak robić jak pisałam. każdy budynek - pomimo, że w szeregu powinien spełniać wymagania ochrony cieplnej budynku. a co by się stało, gdyby twój sąsiad nie wyraził ci na te 10cm zgody? bezprawnie nie możesz wejść na cudzą parcelę. nie wiem szczerze mówiąc co bym zrobiła. uważam, że przy zakupie działek budowlanych szeregowych powinna być klauzula że trzeba wybudować się ja ograniczonym czasie możesz mi zacytować o jakich współczynnikach jest tam mowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajzi 22.04.2005 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2005 lukrecjo: ale właśnie ten przepis o ochronie cieplnej zapewnia ci to, że nawet, gdy nie budujecie w tym samym terminie, twój dom jest "zabezpieczony" z każdej strony. może właśnie tak masz w projekcie: twoja ściana +połowa tego ocieplenia daje współczynnik U zgodny z normą.ale to nie tylko się dzieje przy szeregówkach. przy dobudowie też to stosuję, choć to niby ten sam właściciel. ale różnie może być. a poza tym dwa budynki nowy i stary różnie "pracują", dlatego ja w dylatację wkładam styropian tylko po obwodzie. pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts