Gość 14.04.2005 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2005 chcialbym zrobic tak jak cypek czy ktos tak jeszcze robil? zastanawiam sie czy mi wystarczy miejsca zeby oprzec ten zelbeton na sciance kolankowej no i czy to trzeba jakos specjalnie obliczac ten zelbeton, albo mozna robic jak gipskarton na lapu capu ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 14.04.2005 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2005 Prosiłbym o przeredagowanie posta bo ni w ząb nic zrozumieć z teho nie można. Aha -obowiązuje nazwa żelbet a nie żelbeton - bo to chyba byłby beton z żelem zresztą nie wiem kto taki mądry był i wymyślił wogóle nazwę żelbet... Więc - co to ze żelbetowy element ma być, do czego służyć, itp. - jak na razie to chaos w poście można tylko odczytać..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.04.2005 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2005 sorry geno chyba faktycznei troche was przecenilem myslalem ze dach cypka to jest znany wszystkim co do twojego czepiania sie nazwy zelbetonu to zupelnie nie rozumiem dlaczego niby zelbet ma sie mniej kojarzyc z zelem niz zelbeton ???? dobra niewazne otorz cypek ma superowski dach w ktorym po prostu paskudne, oblesne plyty kartonowo gipsowe zastapil plyta zelbetonowa zdaje sie o ile dobrze pamietam okolo 4 cm grubosci , zbrojone pretami fi 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek_s 14.04.2005 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2005 otorz cypek ma superowski dach w ktorym po prostu paskudne, oblesne plyty kartonowo gipsowe zastapil plyta zelbetonowa zdaje sie o ile dobrze pamietam okolo 4 cm grubosci , zbrojone pretami fi 6 nie tylko On tak ma.... ale czy to takie superowskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajzi 14.04.2005 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2005 a w szwajcarii jak nie masz bunkra pod domem, to dowalaja większy podatek, albo nie chcą ubezpieczyć na życie, czy coś....leon, nie chcesz bunkra!!?a co do żelbetu zamiast więźby dachowej, to trzeba sprawdzić obliczenia wytrzymałościowe, bo to waży sporo więcej niż więźba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 14.04.2005 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2005 Na pewno tzreba sprawdzić czy więźba wytrzyma podwieszenie takiego cuda wg mnie to 1m2 waży jakieś 90 kg - nigdy się z takim czymś nie spotkałem Co do nazwy żelbetu to sam nie wiem co to za kretyn taką wymyślił.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz2 14.04.2005 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2005 Ja mam nad poddaszem użytkowym częściowo strop gęstożebrowy (wyżej jest jeszcze kawałek strychu). Przed wylaniem męczyłem mojego projektanta, coby zmienić na strop drewniany (byłoby tańsze), ale stwierdził, że lepiej nie. I faktycznie - wieniec i strop wiążą toto z góry razem, co na pewno zmniejsza pękanie (aczkolwiek nie wyklucza .. ) Grzegorz PS. Skosy są oczywiście z płyt gk - ale mocowanych do ściany i stropu; wieniec z poziomu stropu schodzi po skosie na poziom ścianki kolankowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 14.04.2005 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2005 zelbet to w skrócie żelazobeton po prostu. czyli beton z nawpychanym żelastwem (zbrojenie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 14.04.2005 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2005 zelbet to w skrócie żelazobeton po prostu. czyli beton z nawpychanym żelastwem (zbrojenie) No właśnie - tylko ,że tam jest stal a nie żelazo.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajzi 14.04.2005 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2005 za wami, chłopami trzeba mieć nerwy jak stal i kuć żelazo póki gorące! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xavi 15.04.2005 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2005 w swoim domu zrobilem tak bez wiedzy kierownika budowy i projektanta w jednej osobie!! Postawiliśmy go przed faktem dokonanym. Zamiast płyt GK zbrojarz zrobił odpowiedni szalunek, pożądny wieniec do okoła, gęste zbrojenie i na to ok 10cm betonu B20. Trzyma, że cho cho Na powierzchnię 140m2 stali weszło coś ok 1,7T, betonu - 18m3. Zalety to mniej roboty, sufit od razu gotowy, brak uczucia, że coś pęknie i porządny strych na poddaszu. Wady to trochę wyższy dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 15.04.2005 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2005 Hehehehe, takie rozwiazanie docenią wszyscy, którzy sie z GK uzerali.Wyszło taniej niz GK a mam porządny strych.Fotka ponizej: http://republika.pl/maszewo/images/P5210054C.jpghttp://republika.pl/maszewo/images/P5240095C.jpgWszystko zostało obliczone przez adaptujacego projektanta.Leon, nie polecam robić tego na pałę, zbyt wiele to waży !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.04.2005 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2005 Leon - robiłem taki stroppodobnie jak u Maćka ... wyszło taniej /od GK/ ...i solidniej ... pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.04.2005 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2005 dzieki za odpowiedzipowiedzcie mi jak wam sie udalo na to namowic kierownika budowy, albo projektanta ja powiem tylko ze projekt juz mam zaadoptowany i nie ma w nim zelbetonowego stropu na poddaszuczy mozna to po prostu sobie zrobic po cichu?czy kierownik budowy to przyklepie? dla tych co tu cos o masie tego stropu pisali to napisze ze to sie nie trzyma na wiezbie ???tylko jest konstrukcja samonosna a wiezba bedzie i tak i bedzie trzymala dachowki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 15.04.2005 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2005 Leon, to nie jest konstrukcja samonośna.Nie mozna samemu, bo zmienia się konstrukcja więźby.Więźba na tym stoi poprzez tzw. stolec.Strop tez jest podparty na stropie parteru.NIE PRZEMADRZAJ, NIE RÓB SAM PO CICHU, BUDOWA TO NIE LEGO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.04.2005 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2005 czyli jesli juz mam zamowiona wiezbei projekt czeka w urzedzie na zatwierdzenie to juz za pozno teraz na taki zelbeton? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.04.2005 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2005 Leon konstruktor /projektant/ działa na Twoje zlecenie ... przeciez mu płacisz ... ma Cie słuchac ... i przeprojektować u mnie strop jest oparty na scianach nośnych poddasza a dzieki temu, ze jest strop ... i mozna na nim postawic słupki więźby dachowej / na GK nie mozna / a to moze znów dac impuls do kolejnych oszczedności ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.04.2005 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2005 tak na ma mnie sluchactez tak myslalem, ale moj to jakis strasznie obrazalski jestjak moje pomysly sie nie pokrywaja z jego pomyslami to sie strasznie denerwuje niewazne chodzi o to chy myslicie, ze teraz jest za pozno, zeby myslec o takim stropie? buduje z silikatow gr. 18 cm scianka kolankowa okolo 100 cm co 120 cm pojda te slupy co kotwia murlate ze stropem strtop nads parterem bedzie monolityczny sciany nosne zewnetrzne mam oddalone o jakies 7, 2 metraoprocz tego sa dwie sciany wewnetrzne nosnetak ze najwieksza rozpietosc stropu wynosi 4, 5 metra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xavi 15.04.2005 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2005 u siebie mam pokój 7x6m. Ścianki kolankowe do 1,5m na dwóch bokach i strop dzwini jak złoto Więźba oparta jest na murłatach na ścianie kolankowej i na zagięciu sufitu w miejscu połaczenia ze skosem: v v _____________ / \ / \ v / \ v __/ \__ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 15.04.2005 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2005 w swoim domu zrobilem tak bez wiedzy kierownika budowy i projektanta w jednej osobie!! Postawiliśmy go przed faktem dokonanym. . Nie ma to jak łamać prawo.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts