xavi 15.04.2005 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2005 w swoim domu zrobilem tak bez wiedzy kierownika budowy i projektanta w jednej osobie!! Postawiliśmy go przed faktem dokonanym. . Nie ma to jak łamać prawo.. Łamaniem prawa to jest opłata za pracę tych panów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 15.04.2005 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2005 w swoim domu zrobilem tak bez wiedzy kierownika budowy i projektanta w jednej osobie!! Postawiliśmy go przed faktem dokonanym. . Nie ma to jak łamać prawo.. Łamaniem prawa to jest opłata za pracę tych panów. ? Nie bardzo rozumiem - możesz wyjaśnić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xavi 15.04.2005 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2005 kierownik budowy - 3 wizyty na placu budowy + wypełnienie dziennika do odbioru domu = 600złProjektant bez instalacji i słuchania opinii o życzeń inwestora = 2500zł Jasne !?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 15.04.2005 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2005 kierownik budowy - 3 wizyty na placu budowy + wypełnienie dziennika do odbioru domu = 600zł Projektant bez instalacji i słuchania opinii o życzeń inwestora = 2500zł Jasne !?! Nie bardzo właśnie- to ile płacisz zależy wyłącznie od Ciebie...nikt przeciez nie skazuje na jednego kierownika a on odpowiada za bezpieczestwo i w przypadku awarii czy katastrofy to on odpowiadałby za to jeśli sam potwierdził wpisami w dzienniku i naniesionymi poprawkami w projekcie... Więc de facto nie można nazywać łamaniem prawa kogoś zawyżone ceny..... "samowolka" budowlana niestety juz jest łamaniem prawa.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.04.2005 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2005 popieram xavita robota projektantow to oni sobie moga w buty wsadzic kazdy ma praktycznei ten sam fundament, ten sam strop, te same scianyi kazdy moglby to sobie sam zrobicniestety zmusza sie ludzi do placenia haraczui to jest nie wporzadkulamaniem prawa to teg akurat nazwac nie moznaale ze sprawiedliwoscia niewiele to ma wspolnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 15.04.2005 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2005 popieram xavi ta robota projektantow to oni sobie moga w buty wsadzic kazdy ma praktycznei ten sam fundament, ten sam strop, te same sciany i kazdy moglby to sobie sam zrobic niestety zmusza sie ludzi do placenia haraczu i to jest nie wporzadku lamaniem prawa to teg akurat nazwac nie mozna ale ze sprawiedliwoscia niewiele to ma wspolnego Ciekawa sprawa - to np. może każdy będzie mógł obojętnie z jakim wykształceniem założyć kancelarię, gabinet lekarski itp. Bzdury wygadujesz i tyle.... Każdy ma praktycznie ten sam fundament ? To już bzdura do kwadratu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.04.2005 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2005 Każdy ma praktycznie ten sam fundament ? To już bzdura do kwadratu... ja mam lawy 35 wysokosci i 60 cm szerokosci (robione na pale bez jakiegokolwiek wnikania w wlasciwosci gruntu) zaloze sie ze wiekszosc forumowiczow ma takie same lawy jak ja a ile sie mowi o tym stopniu trudnosci w zaprojektowaniu, przeliczaniu a tak naprawde to kazdy robi na pale "bo sie jeszcze nie zdarzylo, zeby komus sie cos z taka lawa stalo..." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.04.2005 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2005 to samo ze stropamikazdy wie ze monolit o danej rozpietosci musi miec tyle i tyle gruboscii takie a takie standardowe zbrojenie filozofii w tym zadnej nei widze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.04.2005 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2005 co do tego czy kazdy ma prawo leczyc....oczywiscie ze nieprawdziwi lekarze powinni miec papier i jesli pacient bedzie chcial skorzystac z uslug prawdziwego lekarza to do niego sobie pojdzie, jesli nie to moze sobie np pojsc do szamana i tez bedzie dobrze jesli taka bedzie wola pacjenta z budowaniem powinno byc identycznie jesli ktos ma 2 lewe rece to pojdzie i poszuka fachowca, ktoremu bedzie musial zaplacicjesli czuje sie sam na silach to nikomu placic nie powinien i tak odpowiada zawsze inwestornawet dzisiaj przy obecnych przepisach kazdy kto chce moze wynajac kierownika budowy, czy projektanta- slupa, ktory strzeli parafkeproblem jest tylko taki ze wymusza sie na nas haracz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 15.04.2005 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2005 Pleciesz takie bzdury ,że aż przykro - na pałę to się można ostrzyc co najwyżej - zrezstą proszę bardzo, może ja w Twoim zawodzie się zatrudnie, będę sobie robił wszystko na pałę. Standardowe zbrojenie stropu monolitycznego? Gdzieś to wyczytał? Chyba w ulotce bo ja się uśmiałem po pachy. Standardowe fundamenty? Ciekae co ma powiedzieć ktoś kto ma np. glinę, iły i zmienny poziom wody gruntowej albo jeszcze lepiej mieszka na terenach szkód górniczych... Jak długo żyję to jesze takiej kondensacji wypisanych głupot to jeszcze nie widziałem..... Ciekawym co inżynierowie robią na studiac jeśli żadnej filozofii w tym nie widzisz...pewnie w kart grają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.04.2005 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2005 filozofii to w tym duzoproblem w tym ze nikt jej nie stosujealbo upraszcza ja az do bulu dajac i tak taki zapas bezpieczestwa, ze cala ta teoria traci sens i nie mow mi ze jest inaczejbo to ty bzdury gadasz i robisz tylko reklame tym darmozjadom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 15.04.2005 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2005 filozofii to w tym duzo problem w tym ze nikt jej nie stosuje albo upraszcza ja az do bulu dajac i tak taki zapas bezpieczestwa, ze cala ta teoria traci sens i nie mow mi ze jest inaczej bo to ty bzdury gadasz i robisz tylko reklame tym darmozjadom Żadna filozofia? To skąd później tematy: popękały mi ściany,fundamenty - kogo winić? itp. , popękałą posadzka, strop, pojawiła się wilgoć itp. Zostań np. adwokatem też żadna filozofia wg Twojej teorii... Szkoda moich argumentów - musisz się chyab leczyć.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.04.2005 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2005 Ja jestem zdania, że jeśli będę uważała się za super medyka i zacznę leczyć siebie, to najwyżej mnie szlag trafi. Gorzej, gdybym miała leczyc innych...Z domem tak prosto nie jest - dach może zlecieć nie tylko na głowę "tego co to mu się wydaje, że sam umie", ale np ubić rodzinę z teściową włącznie... Cała ta robota nie jest skomplikowana, ale trzeba jednak sporo wiedzieć i mieć doświadczenie praktyczne. Dlatego wolę powierzyć robotę fachowcom, a sama wiedzieć tyle, żeby za nich za dużo nie zapłacić i mieć najsensowniejsze rozwiązania. Nie wydaje mi sie, że to są pieniądze "za nic".Ale zyczę powodzenia i czekam z utęsknieniem na dalszy ciąg Twojego dziennikaBabaB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.04.2005 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2005 To skąd później tematy: popękały mi ściany,fundamenty - kogo winić? itp. , popękałą posadzka, strop, pojawiła się wilgoć itp. no wlasnei skad? skoro projektanci tak ladnie wszystko projektuja, a wykonawcy- przeswietni fachowcy tak dzielnie wykonuja???? wez mnie nie denerwuj geniek bo weekend idzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 15.04.2005 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2005 M.in. stąd ,że się robi "na pałę" - inwestor naciska - aby były jak najmniejsze koszty, projektant robił szybko i tanio , najlelpiej za darmo, często zamiast zatrudnić prawdziwego kierownika to się zatrudnia "słupa" co wypełni co najwyżej dziennik.... a jak się później coś dzieje to kogo winić? Oczywiście siebie na końcu - płacę grosze to wymagam.... Nie zdajesz sobie sprawy ale tacy jak Ty karmią nas "darmozjadów" bo potem są pieniądze z ekspertyz poawaryjnych lub w przypadkach już nieco tragiczniejszych po katastrofach.... Dla Ciebie to jest żadna filozofia - teraz już wiem skąd pleciesz takie bzdury czasem wypowiadając się na temat budownictwa jak np. ostatnio o "naciskach" na ławę i zbrojeniu itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xavi 15.04.2005 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2005 Dzieki leon że stoisz po mojej stronie Mój projektant to taki gość, że zbagatelizował wszystkie nasze ustalenia. Fundament miał być wylewany w grunt to zrobił ławy na glinie. Ściana miała być 2-warstwowa - zrobił 1-warstwową, stropy miały być monolityczne to zrobił Terrivę + podwieszany na więźbie. A wszystko dlaczego, dlatego że miał podobny projekt i go trochę zaadoptował - koszmar Wszelkie kalkulacje cenowe, umiejętności inwestora, doświadczenie wykonawców, obserwacje sąsiadów zostało pominięte. Tak jest, że rysunek swoje a wykonawca swoje. Argument, że można kogoś zmienić wcale nie jest prosty, bo "Fachowcy" nie chcą kończyć czegoś co ktoś schrzanił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.04.2005 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2005 xavi masz 100 % racji ten geniek to chyba jakis projektant u mnie nie bylo lepiej nie bede sie rozpisywal co do szczegolow, zeby sie ewentualnie mojemu projektantowi smutno nei zrobilo ale fakt jest faktem, ze te wszystkie piekne wyobrazenia co do tego jak nam taki projektant cos tam ladnie policzy i zrobi pod nasz gust to mozna w bajki wlozyc oczywiscie wszedzie sa wyjatki - to tak jak zdarzaja sie uczciwi policjanci zdarzyc sie moze tez jakis architekt z powolania, co umie sie 5 minut skupic nad inwestorem ale mi sie taki nie trafil a jest z polecenia i podejrzewam ze i tak jeden z lepszych jacy sa na rynku dostepni u ciebie widze dokladnie to samo..... chyba zaloze watek - jakie miales przygody z projektantem, kierownikiem budowy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 15.04.2005 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2005 Panowie - trzeba było zmienić projektantów ,mamy wolny rynek - projektant oczywiście musi słuchać inwestora i wykonywać jego polecenia ale tylko zgodne z wymogami projektowymi , wykonawczymi itp. - nie może być tak ,że inwestor powie -" proszę mi zazbroić balkon dołem, a projektant tak zrobi..." nie twórzcie paranoi bez przesady.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 15.04.2005 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2005 leonku, przeciez doskonale pamiętam jak chciałes sobie sam dom projektowac, pozniej odkupic od kogos projekt indywidualny, zeby tylko nie dac nam darmozjadom zarobic... Nie uwierzę że wziąłeś dobrego architekta!!! a teraz sie dziwisz... ze jemu sie nie chcialo za grosze Cie słuchac... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.04.2005 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2005 czesc robertprojekt kupilem gotowya za adaptacje dalem 2000 - za narysowanie prostokata na mapce geodety i naskrobaniu paru kresek czerwonym mazakiem na orginalnych projektach wiem wiem ze tanio objechalem kurcze na drugi raz zglosze sie do ciebie z 20 000 to pogadamy jak to powinna wygladac solidna projektancka robota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts