Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zelbeton na poddaszu

Gość

Recommended Posts

• Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

leonie: naraziłeś się na mój ostracyzm i postanowiłam się już z tobą nie dzielić moją nędzną wiedzą. po co wogóle trafiłeś na to forum. PRZECIEŻ TY JUŻ WSZYSTKO WIESZ!!

ps. jaki z ciebie inżynier chemik skoro nie znasz właściwości cementu i betonu - to a`propos innego twojego postu. pewnie taki sam dyletant jak i ja? chyba razem opier...śmy się na tych studiach.

• 2 weeks później...

ja mam lawy 35 wysokosci i 60 cm szerokosci (robione na pale bez jakiegokolwiek wnikania w wlasciwosci gruntu)

zaloze sie ze wiekszosc forumowiczow ma takie same lawy jak ja

A powiedz nam wszystkim szczerze czy jak zatrudniłeś projektanta (konstruktora) czy dostarczyłeś mu wyniki badań geologicznych gruntu na Twojej działce? Czy oszczędzałes na badaniu gruntu a teraz płaczesz że masz ławe przyjętą z zapasem?

Jak były badaia geologiczne czy nie?

• 16 years później...
Dzień dobry, przepraszam za odkopanie tematu, ale skoro taki już istnieje, to nie będę tworzyć nowego, chyba lepiej kontynuować wątek. Z tego co rozumiem żelbeton jest betonem dodatkowo wzmocnionym stalowymi prętami. Czy da się ograniczyć ilość tych prętów tak, żeby konstrukcja była wytrzymała? No i od czego zależy, czy wybrać pręty żebrowane, czy gładkie? Jeszcze nie miałem kontaktu z budowniczymi. Dopiero planuję budowę domu i chcę rozpisać wszystkie plany rachunkowe, żeby wiedzieć ile funduszy na co przeznaczyć. No i też chcę wybrać materiały, które jakości i cenie odpowiadają jak najbardziej. Dużo pracy, wiem, ale mam nadzieję, że to mi się opłaci w przyszłości. Jeśli chodzi o beton, to dużo czytałem o tej firmie https://bostabeton.pl/ i czy ktoś może korzystał z ich usług, może potwierdzić jakość produktów? Z tego co widzę jest tu sporo fachowców, którzy znają się na rzeczy, a mnie jako księgowemu bardzo by to pomogło. Z góry dzięki za pomoc!