Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

trochę archaiczne to forum...

jarq11

Recommended Posts

...jeśli chodzi o przyjazność przeglądającym.

najbardziej mnie wkurza to że nie można ustawić pozycjonowania na pierwszym nowym poście przy kolejnych wejsciach do tematu. (stale musze szukać gdzie skończyłem)

lub to że musze przewijać cała stronę aby dotrzeć do najświeższego postu

i wiele innych udogodnień NORMALNYCH na innych forach.

czy są jakieś plany w tym kierunku???

...jeśli chodzi o przyjazność przeglądającym.

najbardziej mnie wkurza to że nie można ustawić pozycjonowania na pierwszym nowym poście przy kolejnych wejsciach do tematu. (stale musze szukać gdzie skończyłem)

Używaj funkcji Zobacz posty od ostatniej wizyty ze strony głownej.

lub to że musze przewijać cała stronę aby dotrzeć do najświeższego postu

Naciśnij klawisz End

i wiele innych udogodnień NORMALNYCH na innych forach.

czy są jakieś plany w tym kierunku???

Mi brakuje wyszukiwania postów napisanych po jakimś czasie. Czasem zaloguję się na chwilę, a przy następnej sesji Zobacz posty od ostatniej wizyty nie obejmuje mi tych postów, których nie przejrzałem przy poprzedniej sesji.

Można.

Po zalogowaniu się, w kolejnych działach widzisz wątki, w których pojawiły się nowe posty, jako oznaczone żółtymi "flagami".

Obok tematu takiego wątku znajduje się wtedy także taka malutka żółta "flaga" wraz ze strzałką - kliknij tą małą "flagę", a wejdziesz w pierwszy nowy post w tym wątku od ostatniego zalogowania się.

http://img113.imageshack.us/img113/8602/flagi4ue.jpg

Używaj funkcji Zobacz posty od ostatniej wizyty ze strony głownej.

bardziej chodziło mi o to: wchodzę do jakiegoś np. dziennika budowy konkretnej osoby a tu automat kieruje mnie do pierwszego nowego postu

Naciśnij klawisz End

ale i tak muszę znaleźć właściwą stronę jeśli od ostatniego razu przybyło dużo postów

Mi brakuje wyszukiwania postów napisanych po jakimś czasie. Czasem zaloguję się na chwilę, a przy następnej sesji Zobacz posty od ostatniej wizyty nie obejmuje mi tych postów, których nie przejrzałem przy poprzedniej sesji.

właśnie ten pierwszy mój wniosek by to zrealizował, w każdym wątku zawsze ustawiłby cię na końcu znanych ci postów przed nowym,

bo teraz to jest taka prymitywna zabawa z czasem wizyty w cookies.

uciążliwe to i nie z duchem nowoczesności

ciekaw ile upgrade-ów tego forum pominięto (bo to chyba wszędzie spotykane BB, tylko w jakiej archaicznej wersji?)?

Można.

Po zalogowaniu się, w kolejnych działach widzisz wątki, w których pojawiły się nowe posty, jako oznaczone żółtymi "flagami".

Obok tematu takiego wątku znajduje się wtedy także taka malutka żółta "flaga" wraz ze strzałką - kliknij tą małą "flagę", a wejdziesz w pierwszy nowy post w tym wątku od ostatniego zalogowania się.

człowiek całe życie się uczy

dzięki

szkoda tylko że nie można tak dotrzeć do najnowszych w wątkach które przy ostatniej wizycie się pominęło (a może można tylko też nie wiem jak ;))

Jeśli chcesz zacząć czytanie od najnowszych (choć to trochę dziwna kolejność), to na dole w danym wątku masz możliwość: "Wyświetl posty z ostatnich" - wybierasz zakres czasowy i "najpierw nowsze".

Jesli chcesz śledzić "swoje" wątki - na górze na stronie głównej masz linka do "Zobacz swoje posty", potem w tematach klikasz malutką flagę i czytasz.

szkoda tylko że nie można tak dotrzeć do najnowszych w wątkach które przy ostatniej wizycie się pominęło (a może można tylko też nie wiem jak ;))

Można w wątkach w których było się aktywnym, w sposób wyżej opisany; tylko tutaj nie masz pomocy z malutką flagą - po ponownym zalogowaniu się nie ma już informacji o postach, ktore były "nowe" podczas poprzedniej wizyty. Ale ustawienie tego parametru jest wg odwróconej chronologii, to trochę ułatwia.

• 1 year później...

Można.

O kurcze to i ja sie czegos naucze :D

mnie najbardziej wkurza jak szukam czegos w wyszukiwarce i podaje mi watek który ma np 40 stron - zamiast wskakiwać na strone z szukanym tekstem

1. zaznacz "Pokaż wyniki jako: posty"

2. spróbuj zawęzić ilość działów, w których poszukujesz

http://img73.imageshack.us/img73/6458/szukanie0ik.jpg

Jak korzystać z wyszukiwarki:

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=522446#522446

jak szybko odszukać słowo na stronie ?

wciśnij klawisz F3 albo z klawiatury jednocześnie klawisze "Ctrl+F"

wpisz część nazwy, np 'porotherm' i szukaj - znajdzie CI wszystkie: 'porotherm', 'porothermu', 'porothermem' itp

jeszcze cuś ;)

można, tylko trochę okrężną drogą

i dotyczy to konkretnych tematów, które chcesz przejrzeć

1. wchodzisz w temat i klawiszem 'End' zjeżdżasz na dół strony

2. na dole, przy "Wyświetl posty z ostatnich", wybierasz zakres czasowy [zamiast "wszystkie posty" jest do wyboru '1 dzień', '7 dni', '2 tygodnie' itd.] - wtedy wyświetlą się tylko posty z tego okresu; albo zostawiasz tak jak było

3. każesz wyświetlać od nowych - "Najpierw nowsze" i klikasz 'Idź'

http://img92.imageshack.us/img92/8569/starenowe8kz.jpg

Można.

O kurcze to i ja sie czegos naucze :D

Ja, też. :lol:

mnie najbardziej wkurza jak szukam czegos w wyszukiwarce i podaje mi watek który ma np 40 stron - zamiast wskakiwać na strone z szukanym tekstem

1. zaznacz "Pokaż wyniki jako: posty"

2. spróbuj zawęzić ilość działów, w których poszukujesz

http://img73.imageshack.us/img73/6458/szukanie0ik.jpg

Jak korzystać z wyszukiwarki:

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=522446#522446

jak szybko odszukać słowo na stronie ?

wciśnij klawisz F3 albo z klawiatury jednocześnie klawisze "Ctrl+F"

wpisz część nazwy, np 'porotherm' i szukaj - znajdzie CI wszystkie: 'porotherm', 'porothermu', 'porothermem' itp

no tak tylko ze jak do przeszukania jest np 300 stron to sie literki na f3 wytrą;)

"są inne fora" które kierują na konkretną stronę wątku - a samego wyrazu nie trzeba szukać bo jest innego koloru...

ale szukanie z wynikami jako posty to też duże odkrycie dla mnie ;)

ja tez mam pare uwag co do funkcjonowania tego forum

mnie denerwuje zakladanie kolejnych tematow na ten sam temat co znacznie utrudnia znalezienie interesujacych zeczy

osoby odpowiedzialne za te forum powinny byc bardziej rygorystyczne dla takich osob i dawac jakies ostrzerzenia bo tak wkoncu zrobi sie niezly smietnik

no tak tylko ze jak do przeszukania jest np 300 stron to sie literki na f3 wytrą;)

trzeba zawężać wyniki wyszukiwania

wyżej podałem link do postu, gdzie jest wyjaśnione jak to robić

"są inne fora" które kierują na konkretną stronę wątku - a samego wyrazu nie trzeba szukać bo jest innego koloru...

nie wiem czy dobrze rozumiem, ale przy wynikach pokazanych jako posty masz szukane słowa zaznaczone na pomarańczowo

jeśli do tego zaznaczysz na dole po prawej "wszystkie dostępne", będziesz mógł czytać całe posty od razu w wynikach

http://img101.imageshack.us/img101/2901/dostepne3od.jpg

ja tez mam pare uwag co do funkcjonowania tego forum

mnie denerwuje zakladanie kolejnych tematow na ten sam temat co znacznie utrudnia znalezienie interesujacych zeczy

osoby odpowiedzialne za te forum powinny byc bardziej rygorystyczne dla takich osob i dawac jakies ostrzerzenia bo tak wkoncu zrobi sie niezly smietnik

Było sporo tematów, w których padła masa propozycji od kasowania, łączenia postów, wątków aż po usuwanie Forumowiczów nieaktywnych np. od roku. Niemal ile osób - tyle propozycji.

Codzienny przyrost ok. 1000 postów nie pozwala, by móc to wszystko przeczytać nie będąc etatowym pracownikiem zamującym się tylko czytaniem i sprzątaniem.

Poza tym Forum to żywy twór, są tu zarówno zwolennicy segregowania i porządkowania, odsyłania do napisanych już wątków w których udzielano już ze 100 razy odpowiedzi na dany temat, ja i puszczenia wszystkiego na żywioł, bo przecież są tu dorośli ludzie, którzy mają swój rozum, no i przecież ciagle coś się zmienia.

Ostrzeżenia nic nie dają - sprawiałyby tylko wrażenie zamordyzmu.

Pod przyklejonym tematem "wszystko o oknach" pojawi się nie raz temat "jakie okna wybrać" czy np. nieśmiertelny "wełna czy styropian" itp.

A jak ludzie traktują podział tematyczny Forum widać w "Wymianie doświadczeń" - 'wiem że to nie ten dział, ale tutaj najwięcej ludzi czyta'

no i o czym tu mówić ?

w tym problem ze sa tu dorosli ludzie bylem na kilku innych forach gdzie byli duzo mlodsi ludzie i tam bylo wszystko bardziej uporzadkowane

moim zdaniem trzeba napisac tutaj jakis regulamin przynajmniej czesc osob po jego przeczytaniu sie do niego zastosuje

i dobrze by bylo jak by na forum mogli pisac uzytkownicy zarejestrowani a nie "goscie"

w tym problem ze sa tu dorosli ludzie bylem na kilku innych forach gdzie byli duzo mlodsi ludzie i tam bylo wszystko bardziej uporzadkowane

i dobrze by bylo jak by na forum mogli pisac uzytkownicy zarejestrowani a nie "goscie"

Od dłuższego już czasu mogą pisać wyłącznie zarejestrowani użytkownicy. Przedtem - dla wygody - nie było takiej konieczności; są osoby z napisanymi jednym czy dwoma postami - kiedyś o coś spytalli i już ich nie ma - dla nich wygodniejsza była pozycja 'gościa'. Ale z drugiej strony jako 'goście' bywały tu jednostki najróżniejsze ;) czasem bywało bardzo ciekawie..

Na tym Forum jest ponad milion postów - mało jest podobnych miejsc w Sieci, więc i porównania trzeba robić biorąc tę ilość pod uwagę. Poza tym jak już pisałem, nie ma jednej przejrzystej koncepcji na Forum - sam dawno postulowałem rozbicie "Wymiany doświadczeń" na kilka mniejszych działów, ale były głosy odwrotne, by wszystko właśnie w jednym dziale zawrzeć. Temat otwarty, w tym dziale ["Uwagi o Forum Muratora"] jest co najmniej kilkanaście wątków nt. usprawnienia Forum.

moim zdaniem trzeba napisac tutaj jakis regulamin przynajmniej czesc osob po jego przeczytaniu sie do niego zastosuje

Noszę w sobie od jakiegoś czasu projekt opracowania zasad korzystania wraz z samouczkiem dla nowych Forumowiczów, ale na pewno nie nazwałbym tego regulaminem ani nie czynił nacisków, by się ktokolwiek do tego miał stosować.

To nie wojsko, żeby wszystko było pod sznurek.

Ale mimo braku czasu postaram się wreszcie ten samouczek zrobić.