Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

trochę archaiczne to forum...

jarq11

Recommended Posts

najbardziej mnie wkurza to że nie można ustawić pozycjonowania na pierwszym nowym poście przy kolejnych wejsciach do tematu. (stale musze szukać gdzie skończyłem)

Można.

Po zalogowaniu się, w kolejnych działach widzisz wątki, w których pojawiły się nowe posty, jako oznaczone żółtymi "flagami".

Obok tematu takiego wątku znajduje się wtedy także taka malutka żółta "flaga" wraz ze strzałką - kliknij tą małą "flagę", a wejdziesz w pierwszy nowy post w tym wątku od ostatniego zalogowania się.

http://img113.imageshack.us/img113/8602/flagi4ue.jpg

O kurcze to i ja sie czegos naucze :D

Ja, też. :lol:

I ja też :lol: :lol: :lol:

• 10 months później...

Dla usprawnienia wyszukiwarki na początek proponowałbym dodać 2 funkcje:

1. "Przeszukaj tytuł wiadomości"

2. Przekierowywać bezpośrednio do strony z interesującym zagadnieniem, a nie na początek wątku. Są wątki, które mają po kilkaset stron i dodarcie do konkretów to 2 dni czytania.

Dla usprawnienia wyszukiwarki na początek proponowałbym dodać 2 funkcje:

1. "Przeszukaj tytuł wiadomości"

2. Przekierowywać bezpośrednio do strony z interesującym zagadnieniem, a nie na początek wątku. Są wątki, które mają po kilkaset stron i dodarcie do konkretów to 2 dni czytania.

1. to jest złudne udogodnienie, z uwagi na fakt, że czasem nawet dość ciekawe wątki mają tytuły.. hm.. dość enigmatyczne, w rodzaju "pomocy!!!" "a co sądzicie o...", "no już nie daję rady" itp. Jeśli szuka się np. "beton komórkowy", to można nie znaleźć wszystkiego po samych tytułach; o wiele lepsze jest szukanie i w tytule, i w tekście - ta opcja jest ustawiona w wyszukiwarce jako domyślna

2. trzeba zaznaczyć na dole po lewej "pokaż wyniki jako posty", po prawej "pokaż pierwsze - wszystkie dostępne" i otrzymuje się: po pierwsze - wyniki wyszukiwania od razu w postaci konkretnych postów, a po drugie - posty w całości - bez przekierowywania się na inne strony [można czytać posty w wynikach szukania]

więcej o szukaniu >>> http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=522446#522446

Cześć

Napiszcie co zrobić aby wybrane tematy nie pokazywały się na liście. Tzn. wchodzę do "wymiana doświadczeń" i tam jest temat "GWC żwirowy", który mnie nie interesuje. Klikam przy nim na ikonke "zniknij" i od nastepnego zalogowania ten temat jest dla mnie niewidoczny, widze tylko nowe tematy i te dla których nie kliknąłem "zniknij".

Pozdrawiam

Marek

Napiszcie co zrobić aby wybrane tematy nie pokazywały się na liście. Tzn. wchodzę do "wymiana doświadczeń" i tam jest temat "GWC żwirowy", który mnie nie interesuje. Klikam przy nim na ikonke "zniknij" i od nastepnego zalogowania ten temat jest dla mnie niewidoczny, widze tylko nowe tematy i te dla których nie kliknąłem "zniknij".

Chyba nie ma takiego dzyndzla z ikoną "zniknij" [co nie znaczy, że ktoś go zniknął, czyli schował ;)].

Nawet jakby był, nie chciałoby mi się. W końcu ominąć coś okiem jest bodaj kilkaset razy szybciej niż ruszyć ku ikonie myszą, wcelować w nią i kliknąć.

Ale ponieważ były na Forum posty ludzi, którym okrutnie przeszkadzały wątki niebudowlane, podaję sposób na schowanie całego działu Forum:

trzeba kliknąć nazwę działu ["O budowaniu i urządzaniu", "O Was", "O prawie i pieniądzach" itp.] - inne działy wówczas znikają, pozostaje tylko ten "kliknięty".

Powrót do normalności przez "Cofnij" w przeglądarce ;)

Miłego formatowania 8)

Chyba nie ma takiego dzyndzla z ikoną "zniknij" [co nie znaczy, że ktoś go zniknął, czyli schował ;)].

Nawet jakby był, nie chciałoby mi się. W końcu ominąć coś okiem jest bodaj kilkaset razy szybciej niż ruszyć ku ikonie myszą, wcelować w nią i kliknąć.

Miłego formatowania 8)

Jeden raz może łatwiej pominąć, ale przy setnym przeglądaniu działu i pomijaniu 50 postów (bo ktoś coś dopisał, a temat mnie nie interesuje), żeby odnaleźć kilka swoich taki pstryczek "schowaj na zwasze" by się przydał. I takiego pstryczka mi najbardziej brakuje. Wiem jest powiadamianie, ale nie zawsze działa i w masie nowych przewija się kilkadziesiąt tematów, które muszę mozolnie pomijać.

pozdrawiam

Marek

• 3 months później...
  • 1 month później...

witam

Do napisania tego postu zmusilo mnie życie. Przeczytałem (starałem się) porady powyżej, jednak nie zgadzam się z sugestiami admina o nieprzydatności "znikania" tematów. Podane rozwiązania tylko komplikują temat. Może bardziej po kolei :

1. gdy codziennie wchodzę na forum i wybieram opcję "pokaz posty od ostatniej wizyty" pokazuje się ok. 600-700 nowych postów, co daje ponad 10 stron (ok 12-13).

2. nie chce czytac z tego nawału np. wszystkich tematów z działu "dzienniki budowy - komentarze" a więc musze coś zmienić - chcę czytać jakiś inny dział

3. na dole strony wybieram "skocz do forum" i wybieram ten dział, który mnie interesuje

4. dostaję za to listę WSZYSTKICH TEMATÓW z tego działu (liczby idą w setki)

5. nie jest prawdą że mogę wybrac tylko nowe posty w tym momencie - na dole po lewej jest możliwośc wybrania tylko TEMATÓW np z ostatniego dnia, ale nie postów - nie pokrywa się to, sprawdzałem.

ostatecznie nie udało mi się nic wyfiltrować, i jestem załamany - nie mam czasu na przeglądanie forum, samo sprawdzenie czy nie ma czegoś ciekawego zajmuje 0,5 h (musze przeczytać wszystkie tematy z punktu 1.

Myślę że opcja ukrywająca dany dział (forum) by się przydała u ustawieniach - wtedy działa tak, że po wybraniu opcji "pokaż posty od ostatniej wizyty" pokazują się wszystkie z wybranych forów (reszta nie). To jeszcze jeden filtr na zapytaniu które i tak jest wykonywane.

Ustawiać można tak, ze jest lista forów w ustawieniach i przy każdym radio-button - widoczny czy nie.

Oczywiście wiem, że jeżeli ktoś źle wpisze temat (nie to forum) to nic nie zobaczę, ale tym zajmują się administratorzy ew. jeżeli nitk go nie przeczyta, to osoba zakładająca zmusi się do bardziej precyzyjnego wpisania tematu do konkretnego forum.

Pozdrawiam czytajacych ten post - jednocześnie z podziwem dla samozaparcia.

Twin

Do napisania tego postu zmusilo mnie życie. Przeczytałem (starałem się) porady powyżej, jednak nie zgadzam się z sugestiami admina o nieprzydatności "znikania" tematów. Podane rozwiązania tylko komplikują temat.

nie ma tu postów Admina [czyli Forumowicza o nicku 'Redakcja']

moderator nie ma ani mocy Admina, ani tym bardziej informatyka odpowiedzialnego za działanie Forum

wątek dotyczy przede wszystkim dwóch rozwiązań:

1. czytania NOWYCH POSTÓW w wybranym dziale

2. wykorzystywania możliwości wyszukiwarki

Może bardziej po kolei :

1. gdy codziennie wchodzę na forum i wybieram opcję "pokaz posty od ostatniej wizyty" pokazuje się ok. 600-700 nowych postów, co daje ponad 10 stron (ok 12-13).

2. nie chce czytac z tego nawału np. wszystkich tematów z działu "dzienniki budowy - komentarze" a więc musze coś zmienić - chcę czytać jakiś inny dział

zawsze można przeglądać nowe tematy śledząc także działy Forum, w których zostały umieszczone, i czytać jedynie te z działów nas interesujących

nazwy działów zaznaczyłem na czerwono

wystarczy kliknąć wybrany temat z wybranego działu, np. otwierając go na dodatkowej karcie przeglądarki

http://img467.imageshack.us/img467/2654/lastpostseq8.jpg

ja bardzo rzadko korzystam z opcji "Zobacz posty od ostatniej wizyty"

wchodzę w interesujące mnie działy i mam dużo lepszy podgląd "nowości"

3. na dole strony wybieram "skocz do forum" i wybieram ten dział, który mnie interesuje

5. nie jest prawdą że mogę wybrac tylko nowe posty w tym momencie - na dole po lewej jest możliwośc wybrania tylko TEMATÓW np z ostatniego dnia, ale nie postów - nie pokrywa się to, sprawdzałem.

funkcjonalność z pktu 3. dotyczy jedynie szybkiego przejścia do danego działu i nie ma związku z funkcją "Zobacz posty od ostatniej wizyty"

co do punktu 5. - to dziwne

przecież gdy wchodzisz do danego działu, widzisz "flagi" przy tematach z nowymi postami

po klinięciu w żółtą flagę zobaczysz PIERWSZY post napisany w danym temacie od czasu ostatniej wizyty

czyli - jeśli jest ich wiele, odczytasz je wszystkie po kolei

[chyba że od ostatniej wizyty nie pojawiły się żadne nowe posty, albo gdy zostałeś wylogowany]

http://img260.imageshack.us/img260/2142/newpostspm5.jpg

Myślę że opcja ukrywająca dany dział (forum) by się przydała u ustawieniach - wtedy działa tak, że po wybraniu opcji "pokaż posty od ostatniej wizyty" pokazują się wszystkie z wybranych forów (reszta nie). To jeszcze jeden filtr na zapytaniu które i tak jest wykonywane.

Ustawiać można tak, ze jest lista forów w ustawieniach i przy każdym radio-button - widoczny czy nie.

to, co istnieje na innych forach, niekoniecznie da się zastosować na Forum Muratora

Forum działa tak jak działa, nie ma tu dostępnych wszystkich możliwości zmodyfikowanego skryptu phpBB

nie działa parę rzeczy, które nawet w tej wersji spokojnie działać powinny

dokładne informacje, czemu tak sie dzieje, są zawarte w tym wątku

>>> http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=90362

a dokładniej w poniżej podlinkowanym poście informatyka i kolejnych postach

>>> http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1577722#1577722

z uwagi na hossę budowlaną Forum jest oblegane - stąd część ograniczeń dotknęła tez przeglądarkę

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=102677

Oczywiście wiem, że jeżeli ktoś źle wpisze temat (nie to forum) to nic nie zobaczę, ale tym zajmują się administratorzy

to nie jest takie pewne, przenoszone są tylko najbardziej ewidentne "złe umiejscowienia"

np. do "Wymiany doświadczeń" większość Forumowiczów wrzuca niemal każdy temat budowlany - trochę z racji przyzwyczajenia, trochę dlatego, ze tam zaglada najwiecej osób [co oczywiste - bo tam jest najwięcej tematów], trochę z powodu braku dodatkowych działów na Forum

mam nadzieję, ze coś wyjaśniłem

pozdrawiam

Do napisania tego postu zmusilo mnie życie. Przeczytałem (starałem się) porady powyżej, jednak nie zgadzam się z sugestiami admina o nieprzydatności "znikania" tematów. Podane rozwiązania tylko komplikują temat.

nie ma tu postów Admina [czyli Forumowicza o nicku 'Redakcja']

moderator nie ma ani mocy Admina, ani tym bardziej informatyka odpowiedzialnego za działanie Forum

wątek dotyczy przede wszystkim dwóch rozwiązań:

1. czytania NOWYCH POSTÓW w wybranym dziale

2. wykorzystywania możliwości wyszukiwarki

Może bardziej po kolei :

zawsze można przeglądać nowe tematy śledząc także działy Forum, w których zostały umieszczone, i czytać jedynie te z działów nas interesujących

nazwy działów zaznaczyłem na czerwono

wystarczy kliknąć wybrany temat z wybranego działu, np. otwierając go na dodatkowej karcie przeglądarki

http://img467.imageshack.us/img467/2654/lastpostseq8.jpg

ja bardzo rzadko korzystam z opcji "Zobacz posty od ostatniej wizyty"

wchodzę w interesujące mnie działy i mam dużo lepszy podgląd "nowości"

funkcjonalność z pktu 3. dotyczy jedynie szybkiego przejścia do danego działu i nie ma związku z funkcją "Zobacz posty od ostatniej wizyty"

co do punktu 5. - to dziwne

przecież gdy wchodzisz do danego działu, widzisz "flagi" przy tematach z nowymi postami

po klinięciu w żółtą flagę zobaczysz PIERWSZY post napisany w danym temacie od czasu ostatniej wizyty

czyli - jeśli jest ich wiele, odczytasz je wszystkie po kolei

[chyba że od ostatniej wizyty nie pojawiły się żadne nowe posty, albo gdy zostałeś wylogowany]

http://img260.imageshack.us/img260/2142/newpostspm5.jpg

to, co istnieje na innych forach, niekoniecznie da się zastosować na Forum Muratora

Forum działa tak jak działa, nie ma tu dostępnych wszystkich możliwości zmodyfikowanego skryptu phpBB

nie działa parę rzeczy, które nawet w tej wersji spokojnie działać powinny

dokładne informacje, czemu tak sie dzieje, są zawarte w tym wątku

>>> http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=90362

a dokładniej w poniżej podlinkowanym poście informatyka i kolejnych postach

>>> http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1577722#1577722

z uwagi na hossę budowlaną Forum jest oblegane - stąd część ograniczeń dotknęła tez przeglądarkę

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=102677

Oczywiście wiem, że jeżeli ktoś źle wpisze temat (nie to forum) to nic nie zobaczę, ale tym zajmują się administratorzy

to nie jest takie pewne, przenoszone są tylko najbardziej ewidentne "złe umiejscowienia"

np. do "Wymiany doświadczeń" większość Forumowiczów wrzuca niemal każdy temat budowlany - trochę z racji przyzwyczajenia, trochę dlatego, ze tam zaglada najwiecej osób [co oczywiste - bo tam jest najwięcej tematów], trochę z powodu braku dodatkowych działów na Forum

mam nadzieję, ze coś wyjaśniłem

pozdrawiam

A CO WYMYŚLIŁES DLA MNIE :evil: :evil: :evil: ??

witam

Dziękuję za odpowiedź ponury63, natomiast postu niktspecjalny nie rozumiem - to do mnie?

nie porównuje tego forum z innymi, po prostu ostatnio taki pomysł mi przyszedł do głowy z racji "motania się " z czytaniem forum. Forum Muratora jest największe z tych, które znam - aż boję się mysleć że mógłbym w taki sposób czytać większe. Ale odstawmy wazelinę :D bo oprócz innych przydatnych trików (jak ten z ostatnim postem w temacie) mimo wszystko to nie jest to o co chodziło, ponieważ:

- wejście do konkretnego działu nie rozwiązuje problemu, bo nagle dostaję tysiące tematów, w niektórych jako że są nowe postu jest ten czerwony znaczek - ale jak mam je wyfiltrować spośród np. 1000 innych, gdzie ich nie ma? Mam przeglądać wszystkie strony? Ja chciałbym otrzymać tematy, w których sa nowe posty od mojej ostatniej wizyty w konkretnm dziale! Gdyby można je posortowac właśnie wg kryterium czy sa nowe posty, czy nie - byłoby ok.

Może pomogłaby prostsza rzecz - mianowiecie mozliwość posortowania tematów (wynik wybrania "posty od ostatniej wizyty) alfabetycznie wg działów? wtedy można omijac niechciane działy, bo zgromadzą się w jednej "grupie". Teraz nie można tego zrobić. rozszerzając dalej - sortowanie wg tematów i innych nazw pól przy podglądzie.

Moje spostrzeżenia własnie odnosza się do tego, że forum jest tak duże; lubię je czytać ale boję się że niedługo nie starczy mi percepcji z nadmiaru informacji.

Pozdrawiam

PS. Jednak sprawdziłem jeszcze raz podany przez ponury63 sposób - czyżby w danym dziale tematu były posortowane tak, że nowe posty sa od początku? nie jestem pewien, ale sprawdziłem inne niż do tej pory i coś mi się tak wydaje. Jeżeli to prawda, jest to pewne rozwiązania, chociaz nadal podtrzymuję swoje zdanie o mozliwości wyboru działu.

- wejście do konkretnego działu nie rozwiązuje problemu, bo nagle dostaję tysiące tematów, w niektórych jako że są nowe postu jest ten czerwony znaczek - ale jak mam je wyfiltrować spośród np. 1000 innych, gdzie ich nie ma? Mam przeglądać wszystkie strony?

tematy z nowymi postami ZAWSZE:

- są na pierwszej stronie danego działu [zależy to jeszcze od tego, jak często się logujesz; w wymianie doświadczeń z racji oblężenia tego działu często tych stron jest wiecej; strona na Forum to 60 tematów / 60 postów w wątku]

- są podane w odwróconej chronologii [począwszy od tematu z najnowszym wpisem]

sprawdziłem to teraz i chyba nie ma innej możliwości - możesz jedynie wybrać, z jakiego okresu [dzień, tydzień, dwa tygodnie itp.] chcesz przejrzeć wiadomości

wybór "najpierw nowsze / starsze" masz jedynie w danym temacie

zatem - tematy z najnowszymi postami powinny być zawsze "na wierzchu"

natomiast klikając "flagę" w dowolnym temacie [czy to w dziale, czy w "Zobacz posty od ostatniej wizyty"] zobaczysz pierwszy post napisany od ostatniej wizyty - i kolejne, jesli po nim były; tu jest typowa chronologia

Ja chciałbym otrzymać tematy, w których sa nowe posty od mojej ostatniej wizyty w konkretnm dziale! Gdyby można je posortowac właśnie wg kryterium czy sa nowe posty, czy nie - byłoby ok.

Może pomogłaby prostsza rzecz - mianowiecie mozliwość posortowania tematów (wynik wybrania "posty od ostatniej wizyty) alfabetycznie wg działów? wtedy można omijac niechciane działy, bo zgromadzą się w jednej "grupie". Teraz nie można tego zrobić. rozszerzając dalej - sortowanie wg tematów i innych nazw pól przy podglądzie.

nie da rady - rozwiązaniem jest przeglądanie nowości bezpośrednio w działach

to, o czym piszesz, musiałoby mieć funkcjonalność poczty mailowej - sortowanie według kryteriów: 'od kogo', 'temat', 'data' itp.

o ograniczeniach funkcjonalności pisałem wczoraj

PS. Jednak sprawdziłem jeszcze raz podany przez ponury63 sposób - czyżby w danym dziale tematu były posortowane tak, że nowe posty sa od początku? nie jestem pewien, ale sprawdziłem inne niż do tej pory i coś mi się tak wydaje. Jeżeli to prawda, jest to pewne rozwiązania, chociaz nadal podtrzymuję swoje zdanie o mozliwości wyboru działu.

dokładnie tak jest "z definicji" - pierwszeństwo mają nowości

a wybór działu - może byłby możliwy przy innym skrypcie Forum

choć z doświadczenia wiem, że spora część korzystających z wyszukiwarki nie wykorzystuje nawet jej obecnych możliwości

więc czasem dodanie zbyt wielu nowych możliwości może utrudniać korzystanie z Forum

witam

Dziękuję za odpowiedź. Cóż, jeżeli nie można zmienić to trudno, w tej chwili zacząlem wykorzystywać to wchodzenie do działu, i faktycznie sa na początku nowe posty. Bardzo to pomaga i rzeczywiście przeglądanie forum przestało być czasem "mordęgą". A konkretne pytania i tak zadaję przez "szukaj"

Dziękuję za pomoc ponury63.

Adam