Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie fundamentów - pomocy!

Gość

Recommended Posts

Mam dom w stanie surowym przykryty dachem (podkłady betonowe pod podłogę też). Na wiosnę chcę ocieplać styropianem - włącznie ze ścianami fundamentowymi od poziomu ław fundamentowych. Poradźcie jak to zrobić, żeby nic nie stało się ścianom ani stropowi (mnie sie wydaje, że sukcesywnie ściana po ścianie, ale nie jestem fachowcem).

Opisz bliżej w czym jest problem.

Z tego co rozumiem - sprawa jest prosta:

- odkopujesz fundamenty (do głębokości ławy)

- przykładasz izolację cieplną (zwykły styropian nie jest tu najlepszym rozwiązaniem, są inne, bardziej wytrzymałe na działanie gruntów materiały),

- izolujesz przecilwilgociowo

- zakopujesz i (miejmy nadzieję) zapominasz o problemie

do kwiatkor:

Dzięki za zainetresowanie. Uprzejmie wyjaśniam problem: czy mogę odkopać wszystkie ściany fundamentowe naraz i po zrobieniu ocieplenia (planuję to zrobic styropianem zalecanym do ocieplania właśnie fundamentów)zakopać. Czy odkopanie budynku dookoła nie zagrozi jego konstrukcji?

Ależ spokojnie możesz to zrobić.

Tzw obsypka nie ma najmniejszego wpływu na stabilnośc budynku.

Ale czemu nie zrobisz ocieplenia od razu - koszt nie jest wielki, a odpadnie ci poźniejsze odkopywanie. Potrzebujesz:

1. Styropian gr 8cm FS-15 ca 105,- PLN/m3

2. Siatka na styropian 2,46 PLN/m2

3. Klej do styropianu - 22,- PLN/worek 25 kg

4. Dysperbit 1,86 PLN/litr

Wyjdzie ci nie więcej niż 2 tysiące

1. Styropian gr 8cm FS-15 ca 105,- PLN/m3

Dobrz: FS-15 jest za miękki musi być FS20

2. Siatka na styropian 2,46 PLN/m2

Dobrz:OK

3. Klej do styropianu - 22,- PLN/worek 25 kg

Dobrz: OK

4. Dysperbit 1,86 PLN/litr

Dobrz: OK ale mała uwaga dysperbitem smarujemy nie styropian tylko fundament (2 warstwy) a na styropian jeszcze izolacja przeciwwilgociowa w postaci sztywnej folii z wypustkami (lub z "cyckami" jak kto woli) ale tylko do poziomu gruntu

• 3 weeks później...