Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Doprowadzenie powietrza do kominka

Recommended Posts

No dobrze, przynam sie.... szukałem, ale mało dokładnie i nie znalazłem więc postanowiłem zapytać.

Z czego powinna być wykonana rura doprowadzająca powietrze do kominka pcv, metalowa inna? A może nie ma to istotnego znaczenia.

Jaka powinna być średnica tej rury?

Czy rura ta powinna być pod chudziakiem? Wydaje mi się że tak, ale... no właśnie czy jest jakieś ale?

Czy może być ułożona poziomo, czy musi być ze spadkiem?

Jak ktoś zamiast odpowiedzi podeśle ciekawy link to też będę wdzięczny.

Pozdrawiam

Do wkladu :

...moze byc pcv ( nie koroduje w ziemi )

...zalezy od mocy kominka, dla >10 kW to fi 160 mm

...polozenie pod chudziakiem jest lepsze, bo wyjscie z domu rury z zasadzie powinno byc zadarte w gore z oslonka ...

spadeczek minimalny na zewnatrz

...ale co fachowiec to inne zdanie, najlepiej zapytac w firmie w której zamierzasz kupic wklad, wtedy nie bedz ze cosik nie tak :wink:

Pozdro

J

Może być z PCV jak wychodzi pod kominkiem bo tam normalna temperatura. Jaka średnica itd. zależy od producenta kominka bowiem są już konstrukcyjnie gotowe wloty na powietrze (np. w kominkach JOTUL) np. Panorama ma 2 woty po 80 mm. Najbardziej praktycznym jest doprowadzenie powietrza od dołu (rura wychodzi z wylewki).

U mne jest położona 160 PCV pod wylewką ze spadkiem na zewnątrz.

Rura wychodzi od spodu a wylewka pod kominkiem ma spadek w kierunku rury.Kominek jest z płaszczem wodnym więc jak kiedyś puści wodę rura będzie służyła do jej odprowadzenia