mario_pab 15.04.2005 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2005 No dobrze, przynam sie.... szukałem, ale mało dokładnie i nie znalazłem więc postanowiłem zapytać. Z czego powinna być wykonana rura doprowadzająca powietrze do kominka pcv, metalowa inna? A może nie ma to istotnego znaczenia. Jaka powinna być średnica tej rury? Czy rura ta powinna być pod chudziakiem? Wydaje mi się że tak, ale... no właśnie czy jest jakieś ale? Czy może być ułożona poziomo, czy musi być ze spadkiem? Jak ktoś zamiast odpowiedzi podeśle ciekawy link to też będę wdzięczny.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 15.04.2005 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2005 Do wkladu : ...moze byc pcv ( nie koroduje w ziemi ) ...zalezy od mocy kominka, dla >10 kW to fi 160 mm ...polozenie pod chudziakiem jest lepsze, bo wyjscie z domu rury z zasadzie powinno byc zadarte w gore z oslonka ... spadeczek minimalny na zewnatrz ...ale co fachowiec to inne zdanie, najlepiej zapytac w firmie w której zamierzasz kupic wklad, wtedy nie bedz ze cosik nie tak Pozdro J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 16.04.2005 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2005 Do wkladu : ...moze byc pcv ( nie koroduje w ziemi ) Ale ostani 1-2 m powinno byc jednak z metalu, lub czegos rownie niepalnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylwekW 16.04.2005 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2005 Ja położyłem rurę fi 110 - zwykłą hudrauliczną PCV. Położyłem pod chudziakiem. Tak poradził mi człowiek, który będzie montował ten kominek. Mam kominek z płaszczem wodnym Być może samo wyjście z posadzki zrobię metalowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 19.04.2005 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2005 ... to chyba raczej chodzi o metalowa przepustnice pod kominkiem, która mozna przymknac, coby kiedy w kominku ciemno, zimno z zewnatrz nie lecialo J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Włodek W. 19.04.2005 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2005 A ja zrobiłem ze spadkiem fi 50mm do kominka 18kw i jest dobrze .Pod wylewką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaltam 20.04.2005 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2005 Może być z PCV jak wychodzi pod kominkiem bo tam normalna temperatura. Jaka średnica itd. zależy od producenta kominka bowiem są już konstrukcyjnie gotowe wloty na powietrze (np. w kominkach JOTUL) np. Panorama ma 2 woty po 80 mm. Najbardziej praktycznym jest doprowadzenie powietrza od dołu (rura wychodzi z wylewki). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pajen1 20.04.2005 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2005 U mne jest położona 160 PCV pod wylewką ze spadkiem na zewnątrz.Rura wychodzi od spodu a wylewka pod kominkiem ma spadek w kierunku rury.Kominek jest z płaszczem wodnym więc jak kiedyś puści wodę rura będzie służyła do jej odprowadzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whisper 20.04.2005 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2005 U mnie fi 160 pod chudziakiem. Gdybym miał dać w warstwie styropianu to wyziębiłbym w tym miejscu podłogę, a u większości to i styropianu by nie starczyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 20.04.2005 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2005 Ja mam 110 w piasku pod posadzką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts