mario_pab 15.04.2005 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2005 No dobrze, przynam sie.... szukałem, ale mało dokładnie i nie znalazłem więc postanowiłem zapytać. Z czego powinna być wykonana rura doprowadzająca powietrze do kominka pcv, metalowa inna? A może nie ma to istotnego znaczenia. Jaka powinna być średnica tej rury? Czy rura ta powinna być pod chudziakiem? Wydaje mi się że tak, ale... no właśnie czy jest jakieś ale? Czy może być ułożona poziomo, czy musi być ze spadkiem? Jak ktoś zamiast odpowiedzi podeśle ciekawy link to też będę wdzięczny.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 15.04.2005 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2005 Może byc pcv ale nie może miec kontaktu z np gorącym popiołem (jeśli czerpnia jest tuz pod paleniskiem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KARO1 15.04.2005 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2005 Z tego co słyszałam jest to obojetne. Ja mam z PCV. Wykorzystałam to co zostało od kanalizacji. Położona pod chudziakiem (mąż kuł chudziak) poziomo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 15.04.2005 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2005 Dobrze, zeby ze 110 mm miała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whisper 15.04.2005 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2005 Ja dałem 160. Gdzieś ktoś pisał żeby 150 dawać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basset 15.04.2005 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2005 A ma jakies znaczenie z ktorej strony swiata najlepiej ja wyprowadzic? Chodzi mi tu o wiatry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 15.04.2005 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2005 Tak, to ma znaczenie. U nas wyprowadziliśmy od połudn-wsch, bo wiatr wieje najcześciej od północnego zachodu, więc nie będzie wiać do rury. Rura szara PCV - być może powinna być pomarańczowa. fi 110 (chyba) nie pomyśleliśmy o jednym - że rura wychładza podłogę (ktoś o tym pisał na forum) - wyczuwalne jest zimno w podłodze w miejscu gdzie idzie rura. U nas będzie podłogówka, ale może się to wiązać z jakimiś stratami ciepła tak czy inaczej - więc może dobrze byłoby poprowadzić rurę jakoś bokiem, pod ścianą. Od zewnątrz trzeba wykończyć czymś w miarę szczelnym (ale przewiewnym oczywiście ), żeby nie właziły gryzonie, robale i takie tam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 15.04.2005 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2005 zrobiłem dałem po chudziakiem i wyjdzie pod kominkiem, chyba fi 150 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tchrzano 15.04.2005 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2005 Po 5-ciu spotkaniach z roznymi firmami od kominkow stwierdzilem, ze rura moze miec srednice 110, ale najlepiej byloby, gdyby miala 150. Mowili, ze przy 110, w czasie pracy moze byc slyszalny szum. Na koncu rury (od strony podworka) powinna byc zrobiona Zetka, aby w rure nie wialo, a to z kolei moze byc wykonane z plastikowych profili o przekroju prostokatnym i ukryte w ociepleniu lub scianie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joasia 15.04.2005 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2005 U nas jak u mdzalewskich. I wyjście też od wschodu - tak nam zaprojektował architekt. Chociaż: 1. zastanawaim się, czy nie będzie podciśnienie wyciągać powietrza z domu gdy będzie silny wiatr - wtedy od zawietrznej wytworzy się podciśnienie, prawda? więc nie wiem, jak to będzie w praktyce. Może by sie wypowiedział jakiś forumowicz juz mieszkający... 2. udzielający się na Forum pan Darek z Żabiej Woli twierdził, że rura nie powinna iść pod chudziakiem, tylko w ociepleniu. Ale go nie posłuchałam, bo nie był przekonujący: uzasadniał to tym, że w takiej rurze zbiera się woda i jak będzie zimna to wybuchnie mi kominek, czy jakoś tak... Bardziej do mnie przemówiły wypowiedzi forumowiczów, którzy przestrzegali przed wychłodzeniem podłogi. Jak rura idzie pod chudziakiem, to się nie wychłodzi, bo nad nią leży styropian. Chyba. Pzdr. Joasia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tchrzano 16.04.2005 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2005 Jeden z inwestorow polozyl rure w ociepleniu (tzn. zamiast ocieplenia), na to podlogowke, a teraz twierdzi, ze miejsce to jest wyraznie chlodniejsze od pozostalej czesci podlogi. W zwiazku z tym ja swoja rure (w przeciwienstwie do inwestora o ktorym pisze) poloze podobnie do Joasi - pod chudzikiem (niestety musze go rozkuc, bo na etapie fundamentow o montazu kominka wiedzialem jedynie, ze montuje sie go szyba do pokoju) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylwekW 16.04.2005 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2005 Położyłem fi 110 - zwykłą kanalizacyjną - pod chudziakiem. Spadek chyba mi nie wyszedł ale nie wiem dlaczego miałby być taki istotny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tchrzano 16.04.2005 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2005 Zeby woda sie nie zbierala, czego bal sie wyzej wspomniany Pan Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
osowa 16.04.2005 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2005 PCV pod chudziakiem ... skierowana na południe. Udało mi się ją zamontować w odpowiednim czasie dzięki Forum ... choć mam projekt wykonany przez firmę o najlepszej renomie w naszym województwie ... to - zostało przegapione. Czytając posty wiedziałam, co na danym etapie należy zamontować.Polecam wszystkim lekturę Forum- to skarbnica wiedzy .Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksik 17.04.2005 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2005 POdobnie jak OSOWA lecz puściłem ją już przez fundament na wysokości ławy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peterek 18.04.2005 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2005 Ja też głęboko, na razie zakończona jest daszkiem i gdy wieje wiatr niezłe dźwięki w salonie występują horror. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pab 18.04.2005 08:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2005 czy można doprowadznie zrobić tak? zewnątrz.................. wewnątrz I..I.................................I.. I I..I________________I.. I I____________________I nie wiem czy sie połapiecie o co chodzi w tym schemacie, ale ma on pokazywać że rura jest w kształcie litery "U" chodzi o to że w miejscu gdzie rura będzie wychodzić za zewnątrz ma być taras i niebardzo możliwe jest ułożenie rury prosto. Czy robić tak jak na schemacie, czy może wyprowadzić rurę w innym miejscu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
polanka 18.04.2005 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2005 Jeden z inwestorow polozyl rure w ociepleniu (tzn. zamiast ocieplenia), na to podlogowke, a teraz twierdzi, ze miejsce to jest wyraznie chlodniejsze od pozostalej czesci podlogi. Niezupełnie zamiast ocieplenia tylko kosztem części ocieplenia. Tzn. rura (a ściślej mówiąc profil plastikowy 5x20 idzie na chudziaku, na tym jeszcze trochę (już nie pamiętam ile ale chyba z 5 cm) styropianu. Stanowczo odradzam. Owszem większość trasy tej rury biegnie pod meblami kuchennymi ale fragment okrążający komin przechodzi pod kawałkiem okaflowanym przed kominkiem. I ten fragment jest wyraźnie zimniejszy... Co jeszcze żałuję to że nie zrobiłem na wylocie tej rury czegoś w rodzaju szybra żeby można było ten wlot powietrza przydławić gdy kominek się nie pali (nie wiem czy to jest dopuszczalne formalnie...). Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdzia 17.05.2005 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2005 To ja mam pytanie do tych, co zrobili doprowadzenie powietrza do kominka z zewnątrz (też tak mam) - jakie macie wkłady kominkowe? Właśnie zaczęliśmy szukać i...... nikt nie słyszał o wkładach z doprowadzeniem powietrza od dołu (rura wychodzi pionowo z podłogi pod przyszłym paleniskiem) Co mamy zrobić? Qrcze, to bardzo dziwna sprawa... Czy ta rura po prostu zostaje dziurą wpo dłodze, zakrytą obudową i nie ma bezpośredniego połączenia z wkładem, i powietrze wieje wprost do obudowy i stamtąd do wkładu????? No normalnie zgłupiałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jankes 17.05.2005 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2005 Zdaje sie , ze u Rydza na zdjeciach mozesz zobaczyc taka sprytna na( pod-(?) )kladke pod kominek, ktora ma krociec do podlaczenia tej wlasnie rury. Pozdrawiam Jankes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts