RYDZU 17.05.2005 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2005 Widzę, że własnie zostałem wywołany więc potwierdzam: tarnawa ma podstawki pod wkład kominkowy które łączy sie rurą spiro z rurą doprowadzająca powietrze. Foto 1 - podstawka pod wkład Foto 2 - wkład stojący na podstawce - rura doprowadzająca powietrze zawinięta w folię Rurę zastosowałem fi110 mm - idzie w podłodze piętra przez pomieszczenie które będziespiżarnią, więc na wychładzaniu aż tak bardzo mi nie zalezy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdzia 17.05.2005 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2005 Właśnie przejrzałam cały Twój dziennik i znalazłam Dzięki A dużo taka podstawa kosztuje? Bo myśleliśmy o wybudowaniu podstawy pod wkład z cegieł, ale nie wiem, czy warto się bawić? He he he... nie ma pytania, dzwonilam i wiem juz. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 17.05.2005 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2005 Właśnie przejrzałam cały Twój dziennik i znalazłam Dzięki A dużo taka podstawa kosztuje? Bo myśleliśmy o wybudowaniu podstawy pod wkład z cegieł, ale nie wiem, czy warto się bawić? Dokładnie 347 złociszy z rabatem kosztowała w styczniu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Śliwiok 17.05.2005 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2005 Możesz zastosować tzw. portki własnej roboty lub specjalnie przygotowane stojaki i wtedy będziesz miała szczelne połączenie od razu z wkładem. Poczytaj wątek "Do użytkowników wkładów Tarnava". Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdzia 17.05.2005 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2005 Właśnie czytam, do wszystkiego się dogrzebuję powoli... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnes2 19.05.2005 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2005 A czy ktoś moze mi powiedzieć, na jakim etapie budowy muszę zdecydować sie na firmę, która zrobi mi kominek? Jestem na etapie 0, więc posadzki, ściany zaczynamy za kilka dni. Kładąc kanalizację podposadzkową, pomyślałam o doprowadzeniu powietrza do kominka.Wiem, gdzi ma on być, jest pod niego fundament. Nawet nie wiem , jaki typ kominka wybiorę. Architekt namawiał nas na otwarty. Że niby fajna atmosfera gdy ogień strzela. Boję sie jednak , że spłonie mi kiedyś dom przez taki otwarty kominek. Kiedy więc powinnam zadecydować o rodzaju kominka? Czy ktoś zna solidną firmę w okol. Warszawy?I jesli chodzi o to doprowadzenie powietrza, powiedzcie,jak to wygląda na zewnątrz? Gdzie ta rura wychodzi? W jakiej odległości od budynku i ile nad ziemią? Słyszałam gdzieś, że nawet na wysokości 50cm !!! Możliwe to? Jakoś u nikogo nie widziałam takiej sterczącej rury. Będzie super, gdy ktoś sie wypowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnes2 19.05.2005 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2005 A czy ktoś moze mi powiedzieć, na jakim etapie budowy muszę zdecydować sie na firmę, która zrobi mi kominek? Jestem na etapie 0, więc posadzki, ściany zaczynamy za kilka dni. Kładąc kanalizację podposadzkową, pomyślałam o doprowadzeniu powietrza do kominka.Wiem, gdzi ma on być, jest pod niego fundament. Nawet nie wiem , jaki typ kominka wybiorę. Architekt namawiał nas na otwarty. Że niby fajna atmosfera gdy ogień strzela. Boję sie jednak , że spłonie mi kiedyś dom przez taki otwarty kominek. Kiedy więc powinnam zadecydować o rodzaju kominka? Czy ktoś zna solidną firmę w okol. Warszawy?I jesli chodzi o to doprowadzenie powietrza, powiedzcie,jak to wygląda na zewnątrz? Gdzie ta rura wychodzi? W jakiej odległości od budynku i ile nad ziemią? Słyszałam gdzieś, że nawet na wysokości 50cm !!! Możliwe to? Jakoś u nikogo nie widziałam takiej sterczącej rury. Będzie super, gdy ktoś sie wypowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 20.05.2005 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2005 Według ostatniego M dobrym rozwiązaniem jest załąożenie wentylatora nawiewnego. Delikatnie porusza się sprawę syfu, który leci z takiego solution, ale ogóleni pozytyw. No comments. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 20.05.2005 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2005 czy można doprowadznie zrobić tak? zewnątrz.................. wewnątrz I..I.................................I.. I I..I________________I.. I I____________________I nie wiem czy sie połapiecie o co chodzi w tym schemacie, ale ma on pokazywać że rura jest w kształcie litery "U" A nie obawiasz się, że jak coś ci wpadnie do rury, lub wykropli się woda to będzie kłopot, żeby to wydostać? Woda sama też nie wyleci. Ja mam rurę przez ścianę z lekkim spadkiem na zewnętrz. Całość idzie pod chudziakiem, co jest jednoznaczne, że pod ociepleniem - nie powinno być kłopotów z wychładzaniem podłogi w tym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomik_B 20.05.2005 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2005 czy można doprowadznie zrobić tak? zewnątrz.................. wewnątrz I..I.................................I.. I I..I________________I.. I I____________________I nie wiem czy sie połapiecie o co chodzi w tym schemacie, ale ma on pokazywać że rura jest w kształcie litery "U" chodzi o to że w miejscu gdzie rura będzie wychodzić za zewnątrz ma być taras i niebardzo możliwe jest ułożenie rury prosto. Czy robić tak jak na schemacie, czy może wyprowadzić rurę w innym miejscu? Ja doprowadziłem powietrze tak: zewnątrz.................. wewnątrz ___I..I.......I.. I______________ ___I..I____I.. I______________ ......I________I "U" spełania rolę "zetki" i "leży" na chudziaku, a nie "stoi". Oczywiście całość wykonanna ze spadkiem na zewnątrz budynku. Jedyny pionowy odcinek, to rura przechodząca przez wylewkę pod kominkiem. W Twoim przypadku można dodać odcinek rury biegnący wzdłuż zewnętrznej ściany budynku, tak by jej koniec wypadł za tarasem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdzia 20.05.2005 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2005 A czy ktoś moze mi powiedzieć, na jakim etapie budowy muszę zdecydować sie na firmę, która zrobi mi kominek? Ja mam stan 90% w środku i nie mam jeszcze kominka (to jest to brakujące 10% ) Najważniejsze to na etapie 0 wiedzieć, gdzie kominek ma stać żeby położyć rurę doprowadzającą powietrze. Oczywiście jak będziesz zwlekać tak jak ja z kominkiem, to musisz liczyć sie z bałaganem w domu Na razie nie wiemy jeszcze, jaki ma być wkład, a co dopiero obudowa, a co dopiero firma... I jesli chodzi o to doprowadzenie powietrza, powiedzcie,jak to wygląda na zewnątrz? Gdzie ta rura wychodzi? W jakiej odległości od budynku i ile nad ziemią? Słyszałam gdzieś, że nawet na wysokości 50cm !!! Możliwe to? Jakoś u nikogo nie widziałam takiej sterczącej rury. Będzie super, gdy ktoś sie wypowie. Nieeee... Z podłogi pod kominkiem wystaje pionowo kawałek rury. Ta rura wchodzi w podłogę i biegnie nieco pod kątem w dół w wylewce (żebby spływały ew. skropliny). Kończy się w ścianie zewnętrznej domu na wysokości ew. ceokołu - tak ok. pół metra nad ziemią, żeby Ci myszy i inne zwierzątka nie mogły łatwo wejść, dodatkowo zabezpieczasz wlot kratką w tym samym celu. Dodatkowo można zrobić tzw. zetkę na rurze - czyli wygięcie w kształce "z" w poziomie, żeby wiatr nie dmuchał prosto do domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
polanka 24.01.2006 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2006 Jeden z inwestorow polozyl rure w ociepleniu (tzn. zamiast ocieplenia), na to podlogowke, a teraz twierdzi, ze miejsce to jest wyraznie chlodniejsze od pozostalej czesci podlogi. Niezupełnie zamiast ocieplenia tylko kosztem części ocieplenia. Tzn. rura (a ściślej mówiąc profil plastikowy 5x20 idzie na chudziaku, na tym jeszcze trochę (już nie pamiętam ile ale chyba z 5 cm) styropianu. Stanowczo odradzam. Teraz odradzam jeszcze bardziej stanowczo Otoż niedaleko tego profilu biegnie rura doprowadzająca wodę do kuchni. I po nocy kiedy było -23 i napaliłem w kominku - ta rura zamarzła !!! Efekt jest taki, że mam kominek, tylko że nie wolno w nim palić przy największych mrozach Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majgeniusz 24.01.2006 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2006 Jeden z inwestorow polozyl rure w ociepleniu (tzn. zamiast ocieplenia), na to podlogowke, a teraz twierdzi, ze miejsce to jest wyraznie chlodniejsze od pozostalej czesci podlogi. Niezupełnie zamiast ocieplenia tylko kosztem części ocieplenia. Tzn. rura (a ściślej mówiąc profil plastikowy 5x20 idzie na chudziaku, na tym jeszcze trochę (już nie pamiętam ile ale chyba z 5 cm) styropianu. Stanowczo odradzam. Teraz odradzam jeszcze bardziej stanowczo Otoż niedaleko tego profilu biegnie rura doprowadzająca wodę do kuchni. I po nocy kiedy było -23 i napaliłem w kominku - ta rura zamarzła !!! Efekt jest taki, że mam kominek, tylko że nie wolno w nim palić przy największych mrozach Grzegorz I dlatego lepiej duży GWC! bo : 1) masz wstępnie ogrzane pow. 2) nie masz zbyt zimnej strefy jeśli rura za płytko w posadzce w ociepleniu zamiast pod spodem. 3) i wiele innych problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 24.01.2006 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2006 Teraz odradzam jeszcze bardziej stanowczo Otoż niedaleko tego profilu biegnie rura doprowadzająca wodę do kuchni. I po nocy kiedy było -23 i napaliłem w kominku - ta rura zamarzła !!! Efekt jest taki, że mam kominek, tylko że nie wolno w nim palić przy największych mrozach O, rany - współczuje. Jedyne rozwiązanie tak "na teraz" to zatkanie tej rury i rozszczelnienie jakiegoś okna - troche się wychłodzi, ale za to w kominku będzie można palić. A w przyszłości pomyśl może o podłączeniu zewn. końca tej rury, tak jak pisze Majgeniusz, do GWC - może to pomoże... bo rozkuwania salonu sobie nie wyobrażam... ewentualnie jakaś nagrzewnica na największe mrozy, ale nie wiem z czego masz tą rurę - pewnie z PCV - niech więc się spece wypowiedzą, czy dałoby się coś takiego zrobić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majgeniusz 24.01.2006 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2006 Teraz odradzam jeszcze bardziej stanowczo Otoż niedaleko tego profilu biegnie rura doprowadzająca wodę do kuchni. I po nocy kiedy było -23 i napaliłem w kominku - ta rura zamarzła !!! Efekt jest taki, że mam kominek, tylko że nie wolno w nim palić przy największych mrozach O, rany - współczuje. Jedyne rozwiązanie tak "na teraz" to zatkanie tej rury i rozszczelnienie jakiegoś okna - troche się wychłodzi, ale za to w kominku będzie można palić. A w przyszłości pomyśl może o podłączeniu zewn. końca tej rury, tak jak pisze Majgeniusz, do GWC - może to pomoże... bo rozkuwania salonu sobie nie wyobrażam... ewentualnie jakaś nagrzewnica na największe mrozy, ale nie wiem z czego masz tą rurę - pewnie z PCV - niech więc się spece wypowiedzą, czy dałoby się coś takiego zrobić... Spróbować założyć izolowaną rurę w miejsce kratki, kolanko i pod ziemię. Ale to pewnie zrobisz na wiosnę Człowiek się całe życie uczy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
polanka 24.01.2006 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2006 I dlatego lepiej duży GWC! bo : 1) masz wstępnie ogrzane pow. 2) nie masz zbyt zimnej strefy jeśli rura za płytko w posadzce w ociepleniu zamiast pod spodem. 3) i wiele innych problemów. gwc... no pewnie tak... mam akurat w tym miejscu drewniany taras, pod nim żwir z piaskiem o wymiarach 7 x 2 metry, tyle że nie całą tą powierzchnię się da wykorzystać bo tam są z jednej strony fundamenty domu a z drugiej cztery stopy na których są oparte słupki na których stoi taras. Pewnie lepiej blisko tych fundamentów nie kopać poniżej nich... I już wiem co zrobię z kubikiem żwiru który mi został z opaski wokół budynku Poczytam na spokojnie, pewnie to będzie prostsze rozwiązanie niż obejście wody rurką (wykonalne, bo trzeba by rozkuć w rogu za szafką kuchenną). Jak duży powinien być taki GWC dla kominka? Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wwiola 24.01.2006 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2006 Teraz odradzam jeszcze bardziej stanowczo Otoż niedaleko tego profilu biegnie rura doprowadzająca wodę do kuchni. I po nocy kiedy było -23 i napaliłem w kominku - ta rura zamarzła !!! Efekt jest taki, że mam kominek, tylko że nie wolno w nim palić przy największych mrozach O rany współczuję bardzo . Mój wykonawca mnie bardzo uczulał na wychłodzenie salonu przez tę rurę, dlatego nie dość, że moja idzie pod chudziakiem (a więc pod ociepleniem) to jeszcze po wyjściu z budynku okrąża go na wysokości ławy. Wyszedł z tego taki mini GWC za darmo praktycznie, bo materiał i tak by mi został a za robociznę chłopaki nic nie policzyli. Niestety rura 110 tylko, bo za późno doczytalam, ze powinna być większa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miszak 24.01.2006 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2006 Doprowadzenie powietrza dla wkładów nie wyposazonych we wlot powietrza do komory spalania bezpośrednio z zewnątrz powinno być 1. wykonane z rury o srednicy min. 150 mm 2. czerpnia od strony, z której najczęściej wieje wiatr - mniej więcej w wiekszej części Polski wieja wiatry zachodnie czyli od mniej wiecej zachodniej musi byc czerpnia 3. jeśli rura przechodzi przez pom. ogrzewane lub sie z nimi styka powinna byc izolowana 4. powinna być wyposażona w przepustnice umożliwiającą zamkniecie wlotu 5. wylot powinin znajdować się jak najbliżej kominka - najczęściej pod spodem 6. im mniej zakrętów na rurociągu tym lepiej Wszystkie powyższe zasady wynikają ze zrozumienia po co w ogóle takie doprowadzenia należy robić. Jeśli wkład ma wejście dla powietrza z zewnątrz - według instrukcji. Oczywiście często jest tak, że rura 50 z czerpnią od północy wystarczy. Również zdarza się, że w ogóle nie ma doprowadzenia a pali się super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mia 24.01.2006 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2006 Czy jakakolwiek rura jest wogóle potrzebna ? Ja nie mam jeszcze kominka, ale jest w planach. Nie dawałem żadnej rury. Kominek może pobierać powietrze z powierzchni pokoju. Czy nie tak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majgeniusz 24.01.2006 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2006 I dlatego lepiej duży GWC! bo : 1) masz wstępnie ogrzane pow. 2) nie masz zbyt zimnej strefy jeśli rura za płytko w posadzce w ociepleniu zamiast pod spodem. 3) i wiele innych problemów. gwc... no pewnie tak... mam akurat w tym miejscu drewniany taras, pod nim żwir z piaskiem o wymiarach 7 x 2 metry, tyle że nie całą tą powierzchnię się da wykorzystać bo tam są z jednej strony fundamenty domu a z drugiej cztery stopy na których są oparte słupki na których stoi taras. Pewnie lepiej blisko tych fundamentów nie kopać poniżej nich... I już wiem co zrobię z kubikiem żwiru który mi został z opaski wokół budynku Poczytam na spokojnie, pewnie to będzie prostsze rozwiązanie niż obejście wody rurką (wykonalne, bo trzeba by rozkuć w rogu za szafką kuchenną). Jak duży powinien być taki GWC dla kominka? Grzegorz Tu jest temat: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=62094 Choć wystarczy kilka metrów grubej np. 200 mm rury. wyjście pionowe 110-130 mm i kolanko. Cały pion wyjściowy na zewnątrz domu, nawet w gruncie zaizolować. Żwirowy też może być, jak komu pasuje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts