trolosa 27.05.2005 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2005 Witaj, old_rysiu jestem pod wrażeniem Twoich przemyśleń i profesjonalnym podejściem do kwestii budowy (choć nie powiem, szczerze ubawiła mnie Twoja ewaluacja poglądów dotyczących kątówki ). Do rzeczy, mianowicie w czerwcu, chce ruszyć z budową Thermopor 44 i mam prośbę abyś podzielił się ze mną kilkoma informacjami: 1. Ile płaciłeś za pustaki 44, 25 2. Jaki procent pustaków uszkodzonych miałeś w palecie 3. Jak zamierzasz rozwiązać kwestie prowadzenia rur wod-kan w ścianach - szczególnie rur kanalizacyjnych spustowych. Duże wkucie w ściane - a kwestia przemarzania 4. Czy będziesz tynkował tynkiem ciepłym i czy takowy masz wybrany (leier nie produkuje) Z góry dziekuję i powodzenia w postępach robót Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
old_rysiu 29.05.2005 20:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2005 Trolosa: 1. Murujemy z porotermu. To inne pustaki. Nasze są o wiele cieńsze w ściankach ale o wiele twardsze. Nie pytaj ile płaciliśmy. Wiem, że płacilismy niewiele a to z tego wzgledu, że kupiliśmy ( zapłaciliśmy ) pustaki w grudniu a dostawa miała być w kwietniu. No i tak też się stało. Dzięki takiejemu układowi z hurtownią mieliśmy wielką bonifikatę sięgającą prawie 40 %. Nasze cen6y więc nie będą adekwatne z tymi, które sa dzisiaj. 2. Uszkodzone pustaki. Z tym się martwić nie musisz. Każdy uszkodzony, który nie nadaje się do muru, odkładasz na paletę osobną. Stłuczki wymienisz w hurtowni w ramach wymiany gwarancyjnej. Ja nie miałem tego problemu. Cięcie wymiarówek, odbywało się z pustaków uszkodzonych i jakby tak zrobić pryzmę materiału straconego, z całości uzbierałbyś max 1 paletę. ( Nie wiem jak sobie radzili kątówkowcy ) 3. Z piwnic mam już wyprowadzone otwory w stropie na piony kanalizacyjne. Nie posiadam ustawienia wod-kan na murach zewnetrznych. Projektu wod-kan jeszcze nie posiadam, ale jestem z zawodu instalatorem i problem rozwiązywać będę jak już będzie dach i stolarka Nie przewiduję jakichkolwiek problemów, tym bardziej, że pomieszczenia są obszerne Zaznaczam - to są budynki podpiwniczone - parterowe. 4. Wg projektu mam ocieplenie styropianem ( 14 cm ) i tynk akrylowy - to mury w budynku gdzie nosne mają wymiar 25 cm. Te budynki, które bedą murowane ( 2 budynki pozostałe ) na grubość 44 cm, projekt nie przewiduje ocieplenia styropianowego, a jedynie tynk. Wiele zaczynam już czytrać o tynkach ciepłych. Rozważam to przy murowaniu murów 44. Myślę jednak, że najważniejsze to trzymanie się projektu. Nie chciałbym niczego zmieniać. Architekci wiedzą co robią i o są mądrzejsi niż instalator, murarz czy jak ja górnik emerytowany. ( Los w okresie PRL dyktował wybór pracy zawodowej - ach ta forsa ). Nic jednak nie miałbym za złe, gdyby jakiś architekt tutaj z muratora wyraził się o tych tynkach i zmianach w projektach. Pewnie już taki post tutaj gdzieś jest. Będzie czas na tynki - poszukam tematu na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
old_rysiu 29.05.2005 20:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2005 Objętość pojedyńczej komory w pustaku jest wielokrotnie większa od objętości pojedyńczego "bąbelka" w styropianie. Stąd sie bierze różnica izolacyjności. Powietrze krąży oczywiście i w komorze pustaka i w "bąbelku". W komorze ruchy są bardziej obszerne. Dziękuję za wytłumaczenie. Zrozumiałem to jako właściwe decyzje mojego szwagra i dostosuję się do jego woli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
old_rysiu 29.05.2005 20:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2005 Witaj, (choć nie powiem, szczerze ubawiła mnie Twoja ewaluacja poglądów dotyczących kątówki ). Mój drogi. Proszę bardzo - tnij katówką - Twoja budowa i Twoje pustaki. Jak zakończysz wszystkie mury, policzysz stłuczki, wtedy się ubawisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts