Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

W przyszłym tygodniu miałem podpisać umowę kupna działki,

niby wszystko O.K. . Media przy działce, a kanaliza nawet na działce.

Super, rodzinka uśmiechnięta i rozradowana, ale.... :(

Zajechałem dzisiaj do firmy, z którą gmina ma podpisaną umowę ( na wzór miastowego MPWiK) i dostałem zawału. Poinformowano mnie, że nie mogę przyłączyć się do kanalizy biegnącej na "mojej" działce bez wykonania własnej przepompowni, przy czym koszt określono na około 10000zł :evil: . Sens zakupu tej "jedynej wymarzonej" jest pod znakiem zapytania. Proszę o pomoc w ustaleniu faktycznego kosztu wykonania takiej inwestycji, może nie wszystko stracone?

https://forum.murator.pl/topic/31790-kanalizacja-t%C5%82oczna-ratunku/

Miałem podobny problem - przepompownia.

Na mojej działce jest kanaliza ciśnieniowa i miałem się w to to wpinać, ale po dłuuugich poszukiwaniach wyszło, że najtaniej to 7tys za wykonanie (bez rachunku). Już się miałem decydować gdy okazało się, że cena 1m3 ścieków kosztuje 6zł a w przyszłym roku ma skoczyć do 11zł. W gminie tłumaczyli, że koszty eksploatacji kanalizy ciśnieniowej są tak duże i stąd takie wysokie opłaty. Założyłem oczyszczalnię przydomową za 6,5tys pod klucz i nie będę musiał płacić za ścieki i za okresowe przeglądy przepompowni. Dlatego radzę wszystkim co mają kanalizację ciśnieniową aby nie dali się do niej podłączyć.

https://forum.murator.pl/topic/31790-kanalizacja-t%C5%82oczna-ratunku/#findComment-613061