Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

mieszkać z teściową??

Sylva

Recommended Posts

• Odpowiedzi 88
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wlasnie ta lekcja mnie nauczyla, ze ludzie kolo 50 to nie sa starzy zniedolezniali ludzie, ze nasi rodzice prowadza aktywne zycie i maja swoje zainteresowania.

A ja opiekowalam sie swoja babcia i nikomu nie zycze takich stresow, czy to juz czy nie, co mam robic, 15letnia wnuczka... I dzieciom tych stresow zaoszczedze.

Gość M@riusz_Radom

Kroyena - Ci, którzy moga umrzeć w domu są szczęśliwcami, reszta niestety umiera w szpitalach, samochodach, pociągach itd.

I to bynajmniej nie z powodu tego, że ich nikt w rodzinie nie chciał w domu..

Wcześniej ludzie umierali w domach, szczególnie na wsi - to fakt, teraz lekarze walczą do upadłego o zycie pacjenta a w domach przewaznie nie ma takiej możliwości.

Obstawiam, że gdyby ktoś z Twoich bliskich miał choć cień szansy aby wywinąć się śmierci kosztem tego, że musi udać się do szpitala, w domyśle może równiez tam zakończyć swój zywot, to sam byś tę osobę w te pędy tam zawiózł.

Ja przynajmniej bym tak zrobił.

Gość M@riusz_Radom
Kroyena - zgadza się, problem się pojawia wtedy, kiedy to ktoś z naszych bliskich musi stać się ofiarą takiego rozważania. Naturalnym jest, że będzie się walczyć o taką osobe do samego końca.

Gość M@riusz_Radom

Ktoś kiedyś powiedział, że dla faceta teściowa to zło konieczne ;)

A tu tak na rozluźnienie :

Fąfara do kolegi:

- Moja rodzina przeżyła ostatno katastrofę kolejową.

- Co się stało?

- Teściowa przyjechała do nas pociągiem.

Wlasnie ta lekcja mnie nauczyla, ze ludzie kolo 50 to nie sa starzy zniedolezniali ludzie, ze nasi rodzice prowadza aktywne zycie i maja swoje zainteresowania.

A ja opiekowalam sie swoja babcia i nikomu nie zycze takich stresow, czy to juz czy nie, co mam robic, 15letnia wnuczka... I dzieciom tych stresow zaoszczedze.

agniesia, mialam to samo, tylko jak mialam lat 20 ale tez dzieciom swoim tych stresow zaoszczedze

Wiecie co ja rano balam sie popatrzec na moja babcie w lozku bo balam sie ze zastane ja niezywa.

A poniewaz mielismy piece jeszcze wtedy :cry: to musiam wejsc do jej pokoju z ranca zeby napalic jej w piecu zanim wyjde na uczelnie. Mieszkalysmy z babcia same.

Wiec wchodzilam do pokoju wogole na nia nie patrzac, zrobilam co swoje ( napalilam w piecu) i wychodzilam na nia znow nie patrzac.

Pozniej szlam na uczelnie i dzwonilam tel zeby sprawdzic czy zyje. Przykre ale prawdziwe.

Przezylam ten okres jakos, moim dzieciom takich "efektow specjalnych" w zyciu bede chciala zaoszczedzic.

Takie niepozorne pytanie a tyle emocji.

MIESZKAĆ, to jak ktoś napisał wcześniej, nie znaczy od razu się opiekować, chociaż opieka może być dwustronna bo to tylko i aż życie.

Wyrażając swoje opinie - a te każdy z nas ma inne - nie zmuszmy innych do takiego czy innego działania, wiec nie ma potrzeby się tak bardzo obruszać. Zachowania innych nas wkurzają a nasze własne też są z pewnością uciążliwe dla innych. I tak koło się zamyka.

Pozdrawiam, mama :wink:

Dawno już nie czytałam takich niedorzeczności jakie powypisywała mama.

Nie ma nic gorszego niż mieszkanie z rodzicami. Żadnych plusów. Dobrze, że mam mądrą mamę. Nawet po śmierci ojca ciągnie do swojego domu. Tam jest jej azyl, tam sobie rządzi. A ja nie muszę się krępować gdy chcę się z mężem poprzytulać czy pogadać. Nie znam z autopsji starszych ludzi, którzy nie zmuszeni naprawdę dramatycznymi sytuacjami chcieliby mieszkać z dorosłymi dziećmi. Znam natomiast wiele małżeństw gdzie kryzys za kryzysem bo mieszkaja na kupie.

M@riusz Radom czy rodzice oczekują tylko opieki :roll: :roll: Ja myślę, że bardziej chcą być blisko nas bo wtedy nie czują się odrzuceni :roll:

To tylko Twoja interpretacja. Według mnie mogą się tak czuć wtedy, gdy zakładasz własną rodzinę i odchodzisz "w nieznane". A co, jeśli znajdziesz pracę kilkaset km od miejsca zamieszkania rodziców ?

Oczywiście, że to tylko moja interpretacja. Ale to chyba normalne, że nasi rodzice czy teściowie chcą patrzeć jak rosną ich wnuki, chcą być z nimi i czuć się nam potrzebni. Śą ludzie którzy są inni i chcą po zabawie z wnukami wyjść do siebie i mieć święty spokój. Mają swoje zainteresowania, pracę, przyzwyczajenia. Ale są i tacy dla których bardzo ważne jest bycie razem ze swoimi bliskimi. Kązdy jest inny i każda sytuacja jest inna i dlatego niech każdy robi tak jak uważa i jak chce.

Mi tylko chodzilo o to, że nie moglabym zostawić któregoś z rodziców samego wtedy gdy wymagaloby ode mnie opieki i to nie zawsze z powodu niedomagania fizycznego ale także z powodów psychologicznych, spolecznych itp.

Pytanie skad sie bierze smutna samotnosc? Jesli moja tesciowa pozrywala w ciagu minionych lat wszystkie rodzinne kontakty, jesli nie ma zadnych przyjaciol i znajomych, jesli nie ma zainteresowan i pasji, to dlaczego ja mam teraz byc odpowiedzialna za jej samotnosc i wbrew sobie zapewniac jej towarzystwo oraz troszczyc sie o to aby ona czula sie potrzebna? :o

wlasnie nie wiem :wink:

ale czlowiekowi jakos zal sie robi ze ona taka samotna ....... tylko zal jest przez pierwsza chwile, a poniej tez jest zal - ze sie razem jednak zamieszkalo :lol:

• 2 weeks później...
Pytanie skad sie bierze smutna samotnosc? Jesli moja tesciowa pozrywala w ciagu minionych lat wszystkie rodzinne kontakty, jesli nie ma zadnych przyjaciol i znajomych, jesli nie ma zainteresowan i pasji, to dlaczego ja mam teraz byc odpowiedzialna za jej samotnosc i wbrew sobie zapewniac jej towarzystwo oraz troszczyc sie o to aby ona czula sie potrzebna? :o

Nie chcę przesadzić ale: "Czcij swego ojca i swoją matkę abyś długo żył i aby ci się dobrze powodziło na ziemi" Do przemyślenia - widać ta zasada jest wprowadzona przez Boga (dla jednych) lub przez mądrośc dawnego ludu (dla innych) jako dająca coś nam - tym co mają czcić i szanować. Może po prostu chodzi o naszą przyszłość? przypominam też bajkę (i chyba sztukę) "drewniany talerz" (może drewniana miska). Nie da się być dobrym tylko dla tych co są dobrzy dla nas - warunkowo. a jeśli nawet sie da to ilość dobra na świecie w ten sposób radykalnie sie zmniejsza...