Luśka Whispera 15.04.2005 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2005 Przerzucałam w ostatnich dniach kompost i było tego bardzo dużo. To na zdjęciu to takie akurat bardziej zwinięte jest, inne mają jakieś 3 cm długości. Czy wiecie co to jest i czy to zrobi dobrze mojemu kompostowi? http://www.whisperjet.neostrada.pl/larwa.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 15.04.2005 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2005 Lusko kochana! Witam w klubie kompostujących! Kobiety kompostujące i machające łopatą łączcie się!!! Ale niestety nie wiem, co to za ustrojstwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whisper 15.04.2005 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2005 Dlaczego tylko kobiety? Nie chwaląc się, kompostownik wymyśliłem i zbudowałem ja! Luśka dołączyła, choć muszę przyznać, że w tym sezonie jak na razie tylko ona się kompostem zajmuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 15.04.2005 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2005 Pędraki to białe, grube rogalikowato zgięte larwy, do 5 cm, z ciemną główką i 3 parami odnóży.Postacie dorosłe (np. chrabąszcz majowy, guniak czerwczyk, ogrodnica niszczylistka) żerują na liściach, kwiatach, sporadycznie na owocach, wyrządzając szkody tylko przy bardzo licznym występowaniu. Larwy w początkowym okresie rozwoju żerują na butwiejących resztkach roślinnych, natomiast larwy III-go stadium rozwojowego uszkadzają korzenie i podgryzają rośliny.http://www.canna.pl/foto/pedraki.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 15.04.2005 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2005 Raczej nic dobrego z tego nie wyrośnie.Dobre byłyby tylko dzdzownice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 15.04.2005 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2005 No tak, to rzeczywiście był pędrak Chyba coś złego się ze mną dzieje. Pędraki mają jedną zaletę - mają dużo kalorii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luśka Whispera 16.04.2005 06:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2005 Abromba, proszę.... Mam nadzieję, że nie serwujesz gościom suszonych pędraków jako zakąski? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziaba 16.04.2005 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2005 Kolejna kompościara wita Na moim kompoście znalazłam już poza menu wędkarskim : myszy nornice, drutowce, wszelakiej maści larwy ( także mało przystojne larwy biedronki ) Najgorzej z drutowcami. Skubane trzeba tępić, ale jak, skoro ubiję te najsmaczniejsze kęski ? Kiedy wybieram ziemię to ślęczę jak Kopciuszek i dziubię ...dobrze ,że żółto-pomarańczowe są i nie mają nogóf . Z doświadczenia wiem, że najlepsza kompostowa ziemia jest , kiedy się ją regularnie przelewa wodą . Taaaaaaaaaaaakie dżdżownice się wtedy wyciąga na ryby ps. onegdaj sąsiad przyszedł celem wyleasingowania jakieś zacnej rodziny pierścienic na nowym terytorium pod pomidory.. Obiecał wypłacić w gotowym przecierze. A może zacierze.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia385 16.04.2005 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2005 No tak, to rzeczywiście był pędrak Chyba coś złego się ze mną dzieje. Pędraki mają jedną zaletę - mają dużo kalorii. Mają też dużo protein! Ale może nie zjadajmy wszystkich, jeśli to chrabąszcz majowy, to szkoda go, bo jest ich coraz mniej! Tak fajnie nas torpedują wieczorami Witam w klubie kompostowych brudasków, z połamanymi paznokietkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia 07 16.04.2005 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2005 Faktycznie piękne to nie jest ale ile białkaJa narazie tylko teoretycznie przerobię ten temat na działce miejskiej ale mam zamiar sprowadzić dźdźownice kalifornijską na kompostownik i popróbować jak potrafi przerobić prawie wszystko na kompost. żyje to ok. 15 lat i przerabia na kompost nawet makulaturę wygląda na to że póxniej przy domu nie będzie kłopotów ze ściętą trawą , liśćmi i odpadkami organicznymi w kuchni.. Ja mam zamiar przynieść kilkadziesiąt sztuk z innych działek pracowniczych i rozmnożyć. Zobaczymy co z tego wyrośnie. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 28.04.2005 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2005 oczywiście nie wiem, ale kiedyś czytałem, że wiele większych owadów przybiera taką formę na zimę. Nie da ich rozróznić, dopiero gdy się przepoczwarzą różnicują się i to inna rozmowa. Ale w Japonii i Chinach chyba to jedzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sobal1 28.04.2005 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2005 No tak, to rzeczywiście był pędrak Chyba coś złego się ze mną dzieje. Pędraki mają jedną zaletę - mają dużo kalorii. Znajomy jamnik je uwielbia - kiedyś zjadł przy mnie 40 sztuk i był bardzo zadowolony ][ ][ ][sobal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 28.04.2005 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2005 Ty mi wyglądasz na starego chińczyka, czy tym jamnikiem nie byłeś Ty sam.Piszę to nie po to aby Cię obrażać, BROŃ BOŻE, ale w Chinach przecież to jedzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 28.04.2005 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2005 Konsumpcję uskuteczniają w Afryce też. A jeśli chodzi o jamnika i kompost to naprawdę świetna sprawa. jamnik mojej mamy żeby nie robił dziur w ogrodzie został przeszkolony do kopania w kompoście. Reaguje na hasło "swieża dostawa" i biegnie ile sił w łapkach aby pokopać i porozrywać na kawałki dostarczone zielsko. A jaki kompost jest przerobiony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ara 28.04.2005 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2005 [quote="Wciornastek] Reaguje na hasło "swieża dostawa" i biegnie ile sił w łapkach aby pokopać i porozrywać na kawałki dostarczone zielsko. A jaki kompost jest przerobiony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 28.04.2005 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2005 Jedzą też w Ameryce południowej. Takie grilowane.Tak naprawdę - czym to się różni od krewetek czy małż.(ja niestety nie umiem przełkąć żadnego takiego specjału). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whisper 28.04.2005 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2005 Jedzą też w Ameryce południowej. Takie grilowane. Tak naprawdę - czym to się różni od krewetek czy małż. (ja niestety nie umiem przełkąć żadnego takiego specjału). Czym się różni? Małże mają mniej nóg i skorupki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 29.04.2005 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2005 Lusko kochana! Witam w klubie kompostujących! Kobiety kompostujące i machające łopatą łączcie się!!! To ja sie dolaczam do towarzystwa. Tez oistatnio przerzucalam kompost ale nic ciekawego w nim nie bylo. Te larwy to nie wiem co jest, ale jak bys wybierala to moze moglabym je wziac od Ciebie. Moje gady by sie najadly, bo larwy wygladaja na pozywne Mowie powaznie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 29.04.2005 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2005 brrrr, ale faktycznie wędkarz miałby używanie Jesienią takie pedraki znalazłam pod cieńką warstwą ziemi. Przygotowywały się do snu zimowego. Obawiam się, że pewnie zjedzą mi pół ogrodu. Mogę oddać, ktoś chce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 29.04.2005 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2005 Mogę oddać, ktoś chce? No ja, ale gdzie jest ten Twoj Żbik ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts