Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co to za larwa? - mam tego dużo w kompostowniku

Recommended Posts

• Odpowiedzi 66
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pędraki to białe, grube rogalikowato zgięte larwy, do 5 cm, z ciemną główką i 3 parami odnóży.Postacie dorosłe (np. chrabąszcz majowy, guniak czerwczyk, ogrodnica niszczylistka) żerują na liściach, kwiatach, sporadycznie na owocach, wyrządzając szkody tylko przy bardzo licznym występowaniu. Larwy w początkowym okresie rozwoju żerują na butwiejących resztkach roślinnych, natomiast larwy III-go stadium rozwojowego uszkadzają korzenie i podgryzają rośliny.

http://www.canna.pl/foto/pedraki.jpg

Kolejna kompościara wita :D

Na moim kompoście znalazłam już poza menu wędkarskim : myszy nornice, drutowce, wszelakiej maści larwy ( także mało przystojne larwy biedronki )

Najgorzej z drutowcami. Skubane trzeba tępić, ale jak, skoro ubiję te najsmaczniejsze kęski ? Kiedy wybieram ziemię to ślęczę jak Kopciuszek i dziubię ...dobrze ,że żółto-pomarańczowe są i nie mają nogóf .

Z doświadczenia wiem, że najlepsza kompostowa ziemia jest , kiedy się ją regularnie przelewa wodą . Taaaaaaaaaaaakie dżdżownice się wtedy wyciąga na ryby :D

ps. onegdaj sąsiad przyszedł celem wyleasingowania jakieś zacnej rodziny pierścienic na nowym terytorium pod pomidory..

Obiecał wypłacić w gotowym przecierze. A może zacierze..:roll:

No tak, to rzeczywiście był pędrak :oops: Chyba coś złego się ze mną dzieje. Pędraki mają jedną zaletę - mają dużo kalorii.

Mają też dużo protein! :wink:

Ale może nie zjadajmy wszystkich, jeśli to chrabąszcz majowy,

to szkoda go, bo jest ich coraz mniej!

Tak fajnie nas torpedują wieczorami :lol:

Witam w klubie kompostowych brudasków, z połamanymi paznokietkami :wink:

Faktycznie piękne to nie jest ale ile białka

Ja narazie tylko teoretycznie przerobię ten temat na działce miejskiej ale mam zamiar sprowadzić dźdźownice kalifornijską na kompostownik i popróbować jak potrafi przerobić prawie wszystko na kompost. żyje to ok. 15 lat i przerabia na kompost nawet makulaturę wygląda na to że póxniej przy domu nie będzie kłopotów ze ściętą trawą , liśćmi i odpadkami organicznymi w kuchni.. Ja mam zamiar przynieść kilkadziesiąt sztuk z innych działek pracowniczych i rozmnożyć. Zobaczymy co z tego wyrośnie. pozdrawiam

• 2 weeks później...

Konsumpcję uskuteczniają w Afryce też.

A jeśli chodzi o jamnika i kompost to naprawdę świetna sprawa. jamnik mojej mamy żeby nie robił dziur w ogrodzie został przeszkolony do kopania w kompoście. Reaguje na hasło "swieża dostawa" i biegnie ile sił w łapkach aby pokopać i porozrywać na kawałki dostarczone zielsko. A jaki kompost jest przerobiony :D

Lusko kochana! Witam w klubie kompostujących!

Kobiety kompostujące i machające łopatą łączcie się!!!

To ja sie dolaczam do towarzystwa. Tez oistatnio przerzucalam kompost ale nic ciekawego w nim nie bylo.

Te larwy to nie wiem co jest, ale jak bys wybierala to moze moglabym je wziac od Ciebie. Moje gady by sie najadly, bo larwy wygladaja na pozywne ;)

Mowie powaznie...