Majka 29.04.2005 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2005 Obawiam się, że larwy /pedraki/ idąc do Dąb Wielkich /rany, jak to sie odmienia / zamęczą się zupełnie Joshi, to Żbik niedaleko Krakowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 29.04.2005 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2005 Obawiam się, że larwy /pedraki/ idąc do Dąb Wielkich /rany, jak to sie odmienia / do Dębego Wielkiego zamęczą się zupełnie Joshi, to Żbik niedaleko Krakowa Gdyby szly pieszo to faktycznie Priorytetem nie bylo by tak zle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 29.04.2005 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2005 paczką no dobra, ale kto te paskudztwa zapakuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luśka Whispera 29.04.2005 16:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2005 Te larwy to nie wiem co jest, ale jak bys wybierala to moze moglabym je wziac od Ciebie. Moje gady by sie najadly, bo larwy wygladaja na pozywne Mowie powaznie... JoShi, podjęłam decyzję, że będę je jednak wybierała. Chętnie je więc odstąpię Twoim gadzinkom, bo u mnie czeka je chyba tylko męczeńska śmierć w ognisku To co? Wpadniesz do mnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanula 30.04.2005 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2005 Ludzie chrabąszcz majowy jest POD OCHRONĄ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whisper 30.04.2005 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2005 Ludzie chrabąszcz majowy jest POD OCHRONĄ Ale to jeszcze nie jest chrabąszcz majowy, tylko takie białe. Może to co się wylęgnie nie jest pod ochroną? Poza tym jak to zjedzą zwierzątka Joshi to będzie ekologicznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anick 05.05.2005 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2005 mam zapewne baaardzo idiotyczne pytanie, ale moj maż ostatnio coś wspomniał o tym by mieć kompostownik i zeby tam zadomowić dżdżownice..a moje zapewne głupiutkie pytanie jest takie, czy jak juz wyjmuje sie z kompostwonika nawóz to czy sie jakoś oddziela dżwonice od nawozu czy może z dżwoniczkami sie go wykłada pod roslinki?? generalnie na sama mysl o oddzielaniu robaczków, glistek itp. od kompostu robi mi sie niedobrze.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 05.05.2005 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2005 moje zapewne głupiutkie pytanie jest takie, czy jak juz wyjmuje sie z kompostwonika nawóz to czy sie jakoś oddziela dżwonice od nawozu czy może z dżwoniczkami sie go wykłada pod roslinki?? Ja, jesli bym napotkala dzdzownice w moim komposcie to napewno jej nie oddziele od niego. Niech sobie zyje w zimi pod moimi roslinkami, przynajmniej ziemia bedzie dobrze spulchniona a roslinkom taka dzdzownica ne pewno nie zaszkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anick 05.05.2005 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2005 ufff..no to mi ulżyło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HARY 06.05.2005 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2005 Może i ja dorzucę trochę. Mamy kompostownik i nigdy nic podobnego w nim nie znalazłam, ale kuzynce mojej mamy białe pędraki zjadły trawnik od spodu. Nie wiem dokłanie jak wyglądały ale może warto na wszelki wypadek poszukać pod tym kątem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 08.05.2005 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2005 w moim kompoście też mieszkały nieproszone i zostały potraktowane butem a teraz mamy plagę jakiś much 1-1,5 cm z jakimiś długimi nogami, siedzi to dziadostwo w świerkach, u sąsiada w modrzewiach i jest tego tysiące, nie wiem czy to przyleciało z lasu czy jacyś imperialiści nam zrzucili zamiast stonki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia385 08.05.2005 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2005 W moim kompoście raczej tylko dżdżownice, ale chrabąszczy majowych tak czy inaczej jest mi szkoda. Nie róbcie im krzywdy !!! Ja mam przez całe lato mnóstwo pszczół wokół basenu, naprawdę mnóstwo i.........powoli przyzwyczajamy się do nich, choć bywają uciążliwe - to już trwa kilka lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redwald 08.05.2005 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2005 . . . ale chrabąszczy majowych tak czy inaczej jest mi szkoda. Nie róbcie im krzywdy !!! Z pełnym szacunkiem ale, niewiesz o czym piszesz . Nie róbcie im krzywdy, biedne chrabąszcze. U nas całe uprawy sosnowe są sadzone po raz drugi, bo w wieku 2 - 3 lat uprawy zeżarł je chrabąszcz majowy. Przykry widok. Nowe uprawy sadzi się od razu obsypując korzenie marshalem, a i to niewiele pomaga. Na szkółce sadzonki podlewa się trucizną trującą chrabąszcze i to nie pomaga. To się nazywa gradacja. I z tego co mówią znawcy to dopiero załamanie populacji może doprowadzić do zmniejszenia ilości chrabąszczy. Bo na chwilę obecną niewiele można zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redwald 08.05.2005 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2005 Ludzie chrabąszcz majowy jest POD OCHRONĄ A skąd takie wiadomości. Chrabąszcz majowy (Melolontha melolontha) NIE JEST POD OCHRONĄ. Wprost przeciwnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej49 08.05.2005 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2005 A może ktoś pokaże zdjęcie chrabąszcza, który wylęga się z „pędraka” - czy są one długości około 2-3 cm, pokryte twardą brązowawą skorupą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redwald 08.05.2005 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2005 Oto on, w całej okazałości chrabąszcz majowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia385 08.05.2005 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2005 Redwald, chyba rzeczywiście nie wiem o czym piszę . Jestem mieszczuchem i nie zdawałam sobie sprawy z tego, że te biedne chrabąszcze to takie żarłoki. Tutaj gdzie mieszkam spotyka się ich naprawdę bardzo mało, myślałam nawet, że są już na wymarciu . Miękka jestem i szkoda mi każdej żywej istotki , stąd mój tekst. Ale dzięki za uświadomienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Scarab 08.05.2005 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2005 A może ktoś pokaże zdjęcie chrabąszcza, który wylęga się z „pędraka” - czy są one długości około 2-3 cm, pokryte twardą brązowawą skorupą? pokazalbym, ale sie wstydze pzdr Scarab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redwald 08.05.2005 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2005 Ale dzięki za uświadomienie. Polecam się na przyszłość. Ja do niedawna kojarzyłem chrabąszcza majowego z psikusami - włożenie koleżance z klasy do piórnika, wiesz te sprawy. Ale, po bliższym spotkaniu z jegomościem okazuje się, że w niektórych przypadkach jest to bardzo groźny szkodnik upraw i szkółek leśnych. Choć tak pięknie wygląda i ślicznie lata w ciepłe majowe wieczory. Ech jak brak tego ciepła dziś . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 08.05.2005 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2005 w moim kompoście też mieszkały nieproszone i zostały potraktowane butem a teraz mamy plagę jakiś much 1-1,5 cm z jakimiś długimi nogami, siedzi to dziadostwo w świerkach, u sąsiada w modrzewiach i jest tego tysiące, nie wiem czy to przyleciało z lasu czy jacyś imperialiści nam zrzucili zamiast stonki w moim ogrodzie też jest tego plaga, kto wie, co to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts