Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Hiacyn stracił kwiat ... co teraz ?

NOTO

Recommended Posts

Dołączam do pytania ... mój nadal rośnie- tylko już nie kwitnie ( z jednej cebulki wydał trzy kwiaty :roll: - zawsze myślałam, że tylko jeden raz kwitnie ) Teraz cieszy oko samą zielenią liści – czy w tej chwili już go ściąć i zasuszyć?

Kto się na tym zna i doradzi ?

Można od razu po przekwitnięciu wsadzić do ziemi . Nie trzeba zasuszać. Tak robię i rosną.

Darku rzeczywiście nie trzeba wielkich ceregieli. Lecz tak postępując rozkocą nam się cebulki i raczej za rok nie będą kwitły lub kwiat będzie marny. Lepej zasuszyć i posadzić dopiero w sierpniu/wrześniu. Takie wypędzone cebule mogą nas jednak rozczarować bo za rok będą słabo kwitły. One są specjalnie hodowane żeby wydały duże kwiaty. (Dość drastyczny zabieg obcinania kwiatów - mi ich zawsze żal obcinać)[/code]

• 1 month później...
Można od razu po przekwitnięciu wsadzić do ziemi . Nie trzeba zasuszać. Tak robię i rosną.

Darku rzeczywiście nie trzeba wielkich ceregieli. Lecz tak postępując rozkocą nam się cebulki i raczej za rok nie będą kwitły lub kwiat będzie marny. Lepej zasuszyć i posadzić dopiero w sierpniu/wrześniu. Takie wypędzone cebule mogą nas jednak rozczarować bo za rok będą słabo kwitły. One są specjalnie hodowane żeby wydały duże kwiaty. (Dość drastyczny zabieg obcinania kwiatów - mi ich zawsze żal obcinać)[/code]

Czyli jak kupiłem dobrą cebulke (dałem sporo :)) to gdy nie obetnę kwiatu to za rok bedzie duzo mniejszy kwiat ?

Czyli jak kupiłem dobrą cebulke (dałem sporo :)) to gdy nie obetnę kwiatu to za rok bedzie duzo mniejszy kwiat ?

Tak, będzie mniejszy. W innym poście o roślinach cebulowych pisałam o sposobach preparowania cebul do handlu. Dla roślin cebulowych kwiat to duży wysiłek i właściwie w całym żywocie cebuli o to chodzi. Ale nie martw nic, mimo że duże kwiaty będą rosły raz na jakiś czas to i tak będą ozdobą Twojego ogrodu trzeba mieć ich tylko dużo.

• 4 weeks później...
Czyli patrząc perpyktywicznie lepiej kupic wiecej mniejszych cebul niz kilka ale dorodnych. Sumaryczny efekt bedzie lepszy dla pierwszej opcji ?

Gdzie kupujesz cebule ?

A może sama sprzedajesz ... tak duzo wiesz o roślinach.

To obojętne ile zależy od efektu jaki chcesz mieć. Co do kupna znowy odsyłam na giełdę i do hodowców. U nich kupisz w ilościach hurtowych i tanio. Niestety nie produkuję a moja wiedza o roślinach związana jest z zawodem - jeśli to coś Tobie pomoże jestem fitopatologiem.

Co do kupna znowy odsyłam na giełdę i do hodowców. U nich kupisz w ilościach hurtowych i tanio. Niestety nie produkuję ....

Muszę się wybrać na giełdę. Otwarta jest od 6:00 ? Wstęp jest płatny ?

Czy jest jakiś opis gdzie jakie produkty sa sprzedawane - wybiore się tam przed praca i nie chiałbym się pogubić.

Czy mozna tam wjechać samochodem ?

Co do kupna znowy odsyłam na giełdę i do hodowców. U nich kupisz w ilościach hurtowych i tanio. Niestety nie produkuję ....

Muszę się wybrać na giełdę. Otwarta jest od 6:00 ? Wstęp jest płatny ?

Czy jest jakiś opis gdzie jakie produkty sa sprzedawane - wybiore się tam przed praca i nie chiałbym się pogubić.

Czy mozna tam wjechać samochodem ?

Jak pamietam to wstep platny dla prodycentow, cos tam za samochod. A cebule powinni juz po trochu sprzedawac. Tutaj spotkasz producentow i dobrze sie z nimi dogadac. Mozesz jechac tez na Bema. Tam sa drobni producenci od nich tez mozna cos kupic.