Piotr Jan 09.10.2002 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2002 Słuchajcie mam prblem. Ze wzgledu na kiepski grunt musiałem wybudować piwnicę. Jest ona pod częścią budynku (spadek jednostronny) i klatka schodowa jest poza piwnicą. Wejście z zewnątrz było bez sensu - prawie niemozliwe do wykonania. pozostał mi otwór w korytarzu. Nie chce robic dodatkowej scianki , bo zmniejszy sie przestrzeń w korytarzu. postanowiłem zrobić "klapę" w podłodze. Pomysł mam , ale jak to zrobić aby było praktyczne ? Czy ktoś widział coś podobnego ? Pomóżcie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wladek 09.10.2002 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2002 A może zapadnię Jak przyjdzie teściowa to bzyk guźiczek i po "kłopocie" ) A tak na poważnie to czym chcesz wykończyć ten korytarz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bela 10.10.2002 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2002 Pomysł dobry, przecież przez wiele dziesięcioleci tak się robiło... Pamiętam, ze tak było u mojej babci, ale teraz to będzie wersja nowoczesna tej klapy, bo i piwnica pewnie porządna i korytarz trzeba dobrze wykończyć, żeby nie raziło. Proponowała bym zrobić korytarz z desek (jeśli Ci to będzie pasowało) i klapę pod wymiar, obitą tym samym drewnem, tylko cieńszym.B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Jan 21.10.2002 14:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2002 Można wykozystać panele podłogowe. Ale to jest estetyka. Ja zastanawiam się nad mechanizmem. Pomimo wszystko bedzie trochę ważyć. Trzeba zabezpieczyc aby nie spadła na głowę , a po otwarci spełniała rolę balustrady-aby nikt nie wpadł. Z czego stelarz, i tak dalej.Może ktoś sie zetknął z tym problemem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.10.2002 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2002 No to trudna sprawa. Według mnie trzeba zrobić jak najmniejszy wyłaz i jak najbardziej estetyczny i do użytku wyłącznie sporadycznego. Jesli chcesz parę razy dziennie schodzic do piwnicy, to lepiej zrób normalne wejście.B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bela 22.10.2002 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2002 Cholercia, znowu mnie nie loguje...Bela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PanRopuch 23.10.2002 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2002 Mielismy takie "urządzenie", jak klapa (ciężka) do piwnicy, wykonana z desek podłogowych, w korytarzu. Skończyło się na tym, że dobudowaliśmy jednak niewielką klatkę schodową. Klapa to makabryczna sprawa. Zwłaszcza, gdy popękają zawiasy - a przy w miarę częstym podnoszeniu i opuszczaniu popękają prędzej czy później... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tgb 23.10.2002 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2002 Też mieliśmy taką klapę w starym domku (dwuskrzydłową otwieraną "na boki") . Wykończona była wykładziną, jak podłoga obok. Do codziennego użytku rzeczywiście jest niewygodne, ale sporadycznie mozna z tego spokojnie korzystać. Jedyny uciążliwy problem, to fakt, że właz był zawsze zawalnoy jakimiś rzeczami (znajdował się w sieni).Co do trwałości zawiasów - klapa (i zawaisy pewnie też) miała ok. 50 lat i funkcjonowała bez zarzutu.Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Jan 25.10.2002 16:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2002 Dzieki za ostrzeżenia. Zastanawiam sie nad jakąś przeciwwagą, może sprężyny, aby zmniejszyć ciężar. Zawiasy to też problem. Oś powinna iść w poziomie posadzki, ale mosowanie powinno przechodzić przez strop. Ale jak to zrobić ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Jan 05.11.2002 07:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2002 A cha, zapomniałem jeszcze napisać ,że na część otworu "nachodzi" ściana spizarni ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts