Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wędliny z recyclingu

abromba

Recommended Posts

• Odpowiedzi 57
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

@ tomek 1950

Szanowny Kolego

... trochę bolą artykuły prasowe i informacje telewizyjne jeżeli ma się swój udział w produkcji "nowoczesnej żywności" :) ...

...

Chef Paul, w Twoim dłuuuugim poscie jest trochę prawdy i dużo emocji, by nie napisać mijania się się z prawdą.

Od 20 lat pracuję jako technolog przy produkcji specjalistycznej żywności dla ludzi chorych. Gdybys wiedział ile chemii tam ładujemy

... otóż mój "dłuuuuugi" post to nic innego jak przedruk z czasopisma "Ozon" co zaznaczyłem w niniejszym poście:
artykuł z OZONU autorstwa Doroty Sajnug i Pawła Paliwody

Tylko napisz po co o tym piszesz. Jeżeli jestes specjalistą w tej dziedzinie to mozemy podyskutować, jesli zależy Ci na robieniu wody z mózgu czytelnikom to wybacz...
... piszę o tym dlatego, aby jak największa część konsumentów była świadoma co jedzą a co jest z tym związane, aby mieli prawo wyboru i aby z tego prawa w pełni korzystać, powinni mieć informację nie tylko z reklam emitowanych przez producentów ... jeżeli natomiast komuś smakują wędliny "wysoko wydajne" to jego sprawa, ... jeśli natomiast chodzi o dyskusję, to ... hmm ... nie jestem specjalistą chemikiem przemysłu spożywczego (ani nawet technologiem), ale polecam dyskusję z profesorem Włodzimierzem Dolatą, dyrektorem Instytutu Technologii Mięsa AR w Poznaniu, którego wyniki badań laboratoryjnych zostały opublikowane w "Gazecie Poznańskiej" w artykule pt "Parówki wytwarzane ze wszystkiego!", (polecam lekturę: http://biznes.interia.pl/news?inf=673630 ),

A z kilograma mięsa można zrobić ok. 70 dag szynki wędzonej tradycyjnymi metodami i taka szynka nie może kosztować 12 zł/kg.

... czy gdziekolwiek stwierdziłem, że szynka powinna kosztować 12 zł/kg ?
Lepiej uwędzić samemu,
, i tutaj się w pełni zgadzamy, ... wędzę samemu (od wielu lat) i dodatkowo wytwarzam dla własnego i mojej rodziny użytku wędliny, nie tylko wędzone i nie tylko wędliny, lecz również przetwory z warzyw i owoców, a także wypiekam chleb i bułeczki :D ...

...

krytykowany przez Ciebie azotan potasu, czyli saletrę
, ... jakoś nigdzie nie mogę również znaleźć moich słów krytki dotyczących saletry, (do swoich wyrobów używam soli peklowej i zapewniam, że znam ilość zawartej w niej saletry) ...
w Twoim dłuuuugim poscie jest trochę prawdy i dużo emocji, by nie napisać mijania się się z prawdą
... cytując Ciebie to chyba nie ja mijam się z prawdą :) , ...

Jeśli chodzi o aspartam i jego szkodliwość to wrzuć proszę na Google słowo "aspartam"i dopiero wtedy się wypowiadaj.
... przyznaję, iż nie bardzo rozumiem dlaczego moje wypowiedzi mają być ograniczane i uzależniane, od uzupełnienia moich wiadomości na temat "słodzików".

pozdrawiam serdecznie,

ps - czy może Kolego pracujesz dla firmy "Constar" ? - która ostatnio ogłosiła: "Dzięki Wam jesteśmy lepsi",

ps2 - dwa dni temu (10 listopada) wieczorne wiadomości TVP1 w informacji pt "Nie w smak", autora Jacka Cholewińskiego, podały, że ostatnie kontrole Pańswowej Inspekcji Handlowej, której wyniki skomentował Pan Bogdan Pietrzak przedstawiciel tejże, wykazała miedzy innymi, iż wykryto, cytat: rażąco wysoką wadliwość w 40% wędlin, prawie połowie serów dojrzewających, 37% twarogów i co trzeci z przetworów warzywnych, ... więc jak to naprawdę jest, z tą produkcją żywności Szanowny Panie Technologu i kto komu, robi wodę z mózgu ? ... może uchyli Pan rąbka tajemnicy ? ... (chyba, że to informacje sciśle tajne ? - przed przeczytaniem zjeść ?)

Chefie ...Ty sie tu lepiej Tomusia nie czepiaj - bo z banki dostaniesz :wink:

gadaj lepiej jak ten chleb pieczesz ???

Constar forever...

Propozycje na nowe nazwy wyrobów z Constaru:

Pasztet "przeglad miesiąca"

Szynka pleśniowa "Sekret magazynu"

Kiełbasa "jadowita"

Kabanosy: "Podwawelska", "Krakowska"."Szynkowa"

Salami z futerkiem, bez pieprzu

Boczek z grzywą

Cebulowa ze szczypiorem (i porem)

Kiełbasa parówkowa "Kamikadze"

Pasztet Milczenie Owiec

Szynka "Jak dawniej"

Trzy Kolory - Zielony

Nasza Szkapa

Szynka "Nekroszynka"

Kiełbasa Pleśniowa

Szynka Staropolska

Parówki "Wspomnień Czar"

"Ostatnie namaszczenie"

"Reinkarnacja"

Kiełbasa EUTANAZJA

Parówki recyklinki,

Kiełbasa mechata

Kiełbasa "Grzybowa"

Pasztet "Mogiła"

Kiełbasa "REAKTYWACJA"

Salceson "Sepuku"

Pasztet masowego rażenia

"Ostatnia wieczerza

Chef Paul, pracuję w Piekarni Bezglutenowej, tak więc z wędlinkami mam kontakt tylko przy własnym stole. Jeśli zaś chodzi o wędliny to zrobienie dobrej szynki nie jest wielkim problemem. Dobrego masarza poznaje się po smaku kaszanki i salcesonu.

... @ tomek1950

... i tu się Kolego znowu zgadzamy ... do wymienionych dołożył bym "kiełbasy dojrzewające" ... :) ... cóż "dieta bezglutenowa" to dość "marne" menu :(

... @ selimm

... w Polsce chleb piekę rzadko (chlebek, mam codziennie z zaprzyjaźnionej małej piekarenki, gdzie na "swój" chleb mają inną mąkę), ... jeżeli jestem na Florydzie to piekę chlebek wg przepisu moich dziadków:

Chleb żytni pytlowy:

Wsypać do dzieży jeden kg spytlowanej mąki i rozrobić letnią serwatką lub kwaśnym mlekiem zmieszanym z letnią wodą w stosunku 1:1) i drożdżami piekarskimi (25 gramów drożdży na 1 litr płynu) . Rozczyn powinien być rzadki. Posypać cienko wierzch rozczynu mąką, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 8 godzin do skwaśnienia, (rozczyn jest dobry kiedy posypana na wierzchu mąka w niego wsiąkła). Do rozczynu dodać dwa i pół kg mąki i rozmieszać z resztą płynu, ( do tej ilości mąki ilość płynu powinna w sumie wynosić trochę ponad jeden litr). Szybko wygniatać i miesić ciasto przez około pół godziny, aż ciasto będzie ciągliwe i nie będzie się przyklejało do palców. Wyłożyć ciasto na stolnicę i uformować bochenki (na jedno-kilogramowy bochenek potrzeba 1200 gramów ciasta, ponieważ 1/5 wagi odparuje w piecu). Uformowane bochenki nakryć wilgotnym lnianym płótnem aby jeszcze podeszły (około półtorej godziny). Przed samym wsadzeniem do pieca bochenki zrosić gorącą wodą i wygładzić.

Rozpalić piec (najlepiej drewnem bukowym lub grabowym) do temperatury około 300oC, „wygasić” piec poprzez spryskanie jego komory wodą (powstanie potrzebna do pieczenia para wodna).

Włożyć chleb do pieca i piec około jednej godziny. Gdy chleb jest już upieczony, należy wyjąć go z pieca, zrosić zimną wodą i włożyć z powrotem do pieca na około 5 minut i wyjąć.

Chleb jest dobrze upieczony wtedy, kiedy stukany w spód wydaje „głuchy” odgłos. Aby chleba „nie przeziębić”, po wyjęciu z pieca należy okryć go płótnem i kocem, by wystygł powoli, (w „przeziębionym” chlebie miekisz będzie odstawał od skórki, a skórka będzie pomarszczona i popękana). Gdyby chleb nam się spiekł za mocno, należy owinąć go w wilgotne płótno do ostygnięcia.

... Tomku, jaka jest Twoja fachowa ocena tego przepisu ? ... (ten chlebek jeszcze nigdy nie miał zakalca)

pozdrawiam serdecznie

Chef Paul. przepis jest w 100, a nawet w 200% SUPER!!!!!!!!!!

Jeśli go pieczesz to gratulacje. Napisz tylko w jakim piecu?

400 stopni to o wiele za wysoka temperatura dla chleba. Nawet dla pizzy to zbyt dużo.

Odwiedziłem Pawle Twoją stronę. Grilowędzarnia :D wspaniała. Pozwoliłem sobie wydrukować plany i jeśli pozwolisz wykorzystam do budowy podobnej budowli u siebie.

Powiem wam, że jeśli akurat chodzi o constar to chyba nie jest z nimi aż tak źle jak z niektórymi innymi - mnejszymi zakladami. W Constarze są dość nowoczesne linie produkcyjne, więc i o jakość w miarę dbają (choć z wyjatkami). A to, ze akurat o Constarze się dowiedzieliśmy - czysty przypadek, albo celowa prowokacja konkurencji (tak słyszałem, ale bliżej nie wypowiadam się, bo nie znam konkretów). Nie chcecie wiedzieć co jecie w restauracjach, barach szybkiej obsługi, itp.

Jedno jest pewne: człowiek nie świnia - zje wszystko!! :D

@ tomek1950 ... bardzo się cieszę, że się podobało (a plany są po to opublikowane, aby chętni z nich korzystali :) i bardzo fajnie, że mogą się Tobie przydać), ...

... Dominiku ... również doszły mnie słuchy, iż ktoś "Constarowi" podłożył "świnię" (szkoda tylko, że nie taką prawdziwą), ale tu nie chodzi o nowoczesną technologię i wspaniałe maszyny (czy nawet sterylne warunki produkcji) a o skład wyrobu finalnego (z dodatkiem przeterminowanych "komponentów") czyli mówiąc prościej o "truciu" konsumenta, ... jeżeli chodzi o niektóre restauracje czy "fast foody" ... to znam sprawę "od kuchni" i aby było śmieszniej, niektórzy ich właściciele wiedzą, że znam i o tym piszę (pewnie w niektórych knajpach wisi na zapleczu moja "fotka" z napisem u dołu "temu sikać do kawy" :D ), ale jakoś do tej pory nikt nie wytoczył mi procesu (choć telefony z pogróżkami już miałem) - a chciałbym tego bardzo (znam jednak wielu wspaniałych ludzi z branży gastronomicznej, którzy pragną miedzy innymi aby "czarne owce" zostały wyeliminowane), ...

pozdrawiam niezmiernie serdecznie

Pracowałem kiedyś przez kilka godzin na terenie zakładów drobiarskich. Nie napiszę którego, bo było to dawno temu. Gdy wróciłem do domu, teściowa postawiła na stole rosołek z kury. Odmówiłem. Dobra była to teściowa, zrozumiała bez słów dlaczego odmawiam.

Niedawno w trakcie rutynowej kontroli w piekarni w której pracuję, miałem rozmowę z miłą pania z SANEPIDU na temat systemu HACCP.

Powiedziałem jej, że system zabezpieczenia jakości końcowego produktu to nie wpisy do księgi, co wprawdzie jest ważne, ale nie zabezpieczy przed napluciem do ciasta, tylko odpowiedzialność pracowników. Przyznała mi rację. Złośliwy pracownik może przecież nawet nasi... Nie sposób postawić za pracownikiem kontrolera, a za tym kontrolerem jeszcze jednego co by go pilnował.

Paul serdeczne dzięki, jak zbuduję czuj się zaproszony na inaugurację :D

Pozdrawiam

Chefie ...Ty sie tu lepiej Tomusia nie czepiaj - bo z banki dostaniesz :wink:

gadaj lepiej jak ten chleb pieczesz ???

Constar forever...

Propozycje na nowe nazwy wyrobów z Constaru:

Pasztet "przeglad miesiąca"

Szynka pleśniowa "Sekret magazynu"

Kiełbasa "jadowita"

Kabanosy: "Podwawelska", "Krakowska"."Szynkowa"

Salami z futerkiem, bez pieprzu

Boczek z grzywą

Cebulowa ze szczypiorem (i porem)

Kiełbasa parówkowa "Kamikadze"

Pasztet Milczenie Owiec

Szynka "Jak dawniej"

Trzy Kolory - Zielony

Nasza Szkapa

Szynka "Nekroszynka"

Kiełbasa Pleśniowa

Szynka Staropolska

Parówki "Wspomnień Czar"

"Ostatnie namaszczenie"

"Reinkarnacja"

Kiełbasa EUTANAZJA

Parówki recyklinki,

Kiełbasa mechata

Kiełbasa "Grzybowa"

Pasztet "Mogiła"

Kiełbasa "REAKTYWACJA"

Salceson "Sepuku"

Pasztet masowego rażenia

"Ostatnia wieczerza

Selimm!!! Wykradłeś naszą oddziałową, ściśle tajnego zarachowania książkę kucharską!!! :evil: :evil:

Twoje szczęście, że nie ujawniłeś podstawowego składnika wszystkich naszych przepisów.

... jeżeli moja skromna stronka Wam się podoba to cieszy, ... jeszcze bardziej był bym szczęśliwy gdyby była w czymś pomocna :) , ...

... do matki, ... gdzie można kupić takie fajne cygarko ? (tylko nie pisz, że na Kubie i jest skręcone na spoconym udzie pięknej kubanki :) ) - przyznaję ze wstydem :oops: , iż świadomie również się truję nikotyną (a nikotyną w formie cygarka 3 razy w roku ... na Gwiazdkę, Wielkanoc i w dzień obchodzenia urodzin) ...

pozdrawiam Wszystkich serdecznie

ps - jeżeli jest ktoś zainteresowany dziczyzną (do Świąt już czasu niewiele) to zapraszam tutaj: http://www.chefpaul.net/wild/dziczyzna.html

http://www.chefpaul.5gigs.com/wild/emblem01.gif

... są też "pozytywa" :) ... na święta producenci postanowili nas truć trochę mniej i może na każdy kg szynki dadzą 5% mięsa więcej niż przewiduje "norma" i "przepis" ... info z interia.pl:

Wędliny pod specjalnym nadzorem

21.11.2005 08:38

http://img.interia.pl/biznes/nimg/Wedliny_pod_specjalnym_831207.jpg

Zapowiadają się zdrowe święta. Tak przynajmniej wynika z danych Inspekcji Jakości Handlowej Produktów Rolno-Spożywczych, która w tym tygodniu kończy kontrole w zakładach mięsnych w całym kraju.

Wnioski są optymistyczne - możemy bez obaw kupować kiełbasy, szynki i schaby, ponieważ ich jakość jest naprawdę dobra.

Jak sama nazwa wskazuje, inspekcja zajmuje się kontrolą jakości produktów spożywczych: bada ich skład, sprawdza, czy producenci właściwie znakują wyroby, a także kontroluje sposób ich przechowywania i transportu od producenta do punktu sprzedaży. W czwartym kwartale tego roku inspektorzy IJHPRS wzięli pod lupę zakłady mięsne w całym kraju: od niewielkich, rodzinnych przedsiębiorstw, po wielkie firmy produkcyjne.

Udało nam się dotrzeć do części wyników kontroli (pełny raport poznamy za dwa tygodnie). Wnioski są krzepiące: producentom niewiele można zarzucić jeśli chodzi o trzymanie się norm jakościowych. Dla przykładu - w Małopolsce IJHPRS na ponad 2 tony wyrobów wędliniarskich pobranych do badania zakwestionowała skład... 7 kg pasztetowej, do której wytwórca dodał więcej skrobi niż dopuszczają przepisy.

Wstępne wyniki kontroli są zadowalające - mówi Marian Jaworski, dyrektor IJHPRS w Lublinie. Tym bardziej w Lublinie dziwią się zarzutom rosyjskich weterynarzy, którzy zablokowali eksport polskiej żywności na Wschód m.in. z powodu rzekomo fatalnej jakości mięsa, które miało być nawet zepsute.

- Może w innych częściach Polski zdarzają się takie przypadki, chociaż wątpię - mówi Marian Jaworski. - Chciałbym uspokoić konsumentów i zapewnić, że mięso i wędliny od polskich producentów są lepsze niż takie same wyroby z innych krajów Unii Europejskiej - deklaruje Włodzimierz Żurek, wicedyrektor IJHPRS w Katowicach.

To samo zresztą - dodaje - można powiedzieć o stanie sanitarnym i przestrzeganiu higieny w zakładach w Polsce i u naszych partnerów w UE.

- Naprawdę nie mamy czego się wstydzić. W kilka lat wyposażyliśmy zakłady w sprzęt, jakiego producenci w krajach zachodnich dorabiali się przez dziesięciolecia - mówi dyr. Żurek. Na Śląsku inwestycje nie poszły w las, co widać po wynikach kończącej się właśnie kontroli - inspektorzy nie wykryli żadnego znaczącego przypadku naruszenia przepisów.

Podobnie jest też w Łodzi. Tamtejsza inspekcja z satysfakcją stwierdza, iż "nieprawidłowości nie stwierdzono": sposób znakowania towarów jest właściwy, nie ma zastrzeżeń do warunków, w jakich przechowywana jest żywność, a poziom rozmaitych dodatków, jakimi wzbogaca się wędliny utrzymuje się w normie.

Z 1 kg mięsa - 2 kg szynki

Inna sprawa, że normy w zakresie stosowania rozmaitych ulepszaczy i dopełniaczy, które mają poprawić smak oraz zwiększyć wagę kiełbas, szynek i innych przetworów są bardzo liberalne.

- Przejęliśmy przepisy unijne, które są łagodniejsze od tych, jakie stosowaliśmy wcześniej - mówi prof. Tadeusz Kołczak, z katedry przetwórstwa produktów zwierzęcych Akademii Rolniczej w Krakowie. Chociaż brzmi to jak herezja, to - jego zdaniem - wędliny produkowane 20 lat temu były lepsze niż te, które dzisiaj wiszą na hakach w sklepach mięsnych. Mniej wtedy stosowano polepszaczy smaku, substancji zapachowych, a skrobia, solanka, czy białko roślinne nie zastępowało mięsa. Dzisiaj szprycuje się nimi wędliny bez umiaru. Skutek jest taki, że z jednego kilograma mięsa można wyprodukować nawet 2 kg szynki.

Prof. Kołczak nie ma natomiast zarzutów do jakości mięsa nieprzetworzonego, a polskie schaby, antrykoty, befsztyki są naprawdę bardzo dobre.

(INTERIA.PL)

ze strony: http://biznes.interia.pl/news?inf=688060

pozdrawiam serdecznie