wbrat 16.04.2005 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2005 Buduje projekt Pianella z Archigraphu: Powierzchnia całkowita: 160.38 m2 Powierzchnia użytkowa: 145.75 m2 Powierzchnia zabudowy: 134.96 m2 Kubatura: 711 m3 Wysokość do okapu: 3,49 m Wysokość do kalenicy: 7,53 m Kąt nachylenia połaci: 35 stopni Powierzchnia połaci: 194 m2 Dach: czterospadowy (dachówka ceramiczna) Mury: cegła MAX/220 (29 cm) Wysokość kondygnacji: 2,66 m Jedna ekipa, z którą póki co rozmawiałem wyceniła stan surowy otwarty (materiały + robocizna z nadzorem) na 155tyś zł co wydaje nam się ceną trochę z sufitu... proszę powiedzcie czy tak jest faktycznie . Oto trochę szczegółów wyceny: Roboty ziemne: 32 tys (materiały) + 18,8 tys (robocizna i sprzet) Parter: 27 tys (materialy) + 21 tys (robocizna i sprzet !! ) Pietro: 4 tys (materialy) + 2 tys (robocizna i sprzet) - w cenie wstawienie okien na poddaszu (sama robocizna) Dach: 38 tys (materialy - dachowka cementowa) + 12,4 tys (robocizna + sprzet) To wszystko daje w sumie mniej wiecej za stan surowy otwarty: Materialy: 101 tys Robocizna: 52 tys Sprzet: 2,5 tys Aha... no i to wszystko są ceny NETTO!!! Jeśli ktoś chce się podzielić informacjami na temat dobrych (i tańszych ) ekip w Wawie to będe bardzo wdzięczny za informacje... A projekt mniej wiecej wyglada tak: http://www.exgaz.pl/pianella.jpg Wiecej szczegółów na http://www.archigraph.pl - niestety nie da się dać bezpośredniego linka do projektu (albo ja nie potrafię ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawekk 17.04.2005 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2005 jestem wlascicielem firmy budowlanej i po wstepnych informacjach koszty budowy szacuje na ok 40-50 tys z nadzorem, oczywiscie cena do negocjacji (szczegolowe zapoznanie z projektem),budujemy od 1988r ,wiec firma i cena jest wiarygodna,obecnie budujemy w chotomowie,wiecej informacji po nr 608324029.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WM 08 18.04.2005 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2005 Witam! Wydaje mi się, że cena jest wysoka. Ja planuję budowę domu o podobnej wielkości (netto 235 m2, użytkowa 168 m2), tylko dach bardziej skomplikowany i jedną wycenę łączną mam na 137000 zł (dachówka cementowa), ale wiem, że można dużo taniej ponieważ mam oferty od różnych firm na poszczególne etapy i w sumie jest taniej . Muszę tylko zdecydować czy ma być taniej i wszystkie materiały kupować samej czy drożej i o nic się nie martwić? No i u mnie to już ceny brutto. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 19.04.2005 06:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2005 Witam! Ja planuję budowę domu o podobnej wielkości (netto 235 m2, użytkowa 168 m2), tylko dach bardziej skomplikowany i jedną wycenę łączną mam na 137000 zł (dachówka cementowa), ale wiem, że można dużo taniej ponieważ mam oferty od różnych firm na poszczególne etapy i w sumie jest taniej . Muszę tylko zdecydować czy ma być taniej i wszystkie materiały kupować samej czy drożej i o nic się nie martwić? No i u mnie to już ceny brutto. Pozdrawiam Witam, Z tego co piszesz, to jednak Twój dom jest sporo większy... zapewne głównie przez to, że garaż nie jest w bryle domu - ale to w takim razie tym bardziej oferta, którą mam jest przesadzona, bo tak jak jest u mnie na pewno powinno wyjść taniej... A co do kupowania materiałów - decyzja trudna - bo z jednej strony duże ułatwienie jak nie trzeba się tym martwić, ale z drugiej - budowlańcom kompletnie nie będzie zależało na tym, żeby kupować tanio - wręcz przeciwnie - im drożej tym lepiej , bo przecież biorą prowizję od zakupów (chyba że w Twoim przypadku nie... u mnie zaśpiewali 6% tzw. kosztów zakupu, a 6% od czegoś drogiego to więcej niż 6% od czegoś taniego ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek_s 19.04.2005 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2005 chyba założę firme budowlaną - przy takich cenach jak podajesz to chyba się opłaca Wg. mnie duzo za duzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawekk 19.04.2005 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2005 Zachęcam wszystkich do założenia firmy budowlanej . Jezeli ktokolwiek prowadzi własną firme obojętnie jaką to wie o czym mowie . Po odliczeniu kosztów ZUS ,wypłat , i wielu innych kosztow których nie da sie przewidzieć . To moze zobaczy jaki to miud . Ja staram sie prowadzic swoja firme zgodnie z litera prawa nie kombinowac i moze dlatego nie jest mi tak łatwo . NO i najwarzniejsze staram sie byc solidnym bubowlancem co do jakosci i ceny i jak narazie mam sumienie czyste . A co do kosztów domku ( o pow użytkowej ok 160m ) cena w granica 130 tyś zł oczywiscie stan surowy . Jest cena realną nawet gdy zleceniodawca nie chce sie martwic materiałami do budowy domku . Wszystko zalerzy komu zlecamy budowe . I co do materiałów nie zawsze droszcze znaczy lepsze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 19.04.2005 11:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2005 A co do kosztów domku ( o pow użytkowej ok 160m ) cena w granica 130 tyś zł oczywiscie stan surowy . Jest cena realną nawet gdy zleceniodawca nie chce sie martwic materiałami do budowy domku. A czy ta cena to brutto czy netto, bo to dość istotna sprawa... A tak w ogóle to zgadzam się, że koszt prowadzenia każdej firmy (budowlanej też) jest ogromny - dlatego tak wiele osób nie zleca budowy firmom tylko bierze osoby na czarno - jest to chore, ale taki mamy chory system (i nie mówie tu o tym, żeby ścigać tych, którzy nie lubią przepłacać, tylko żeby zmniejszyć koszty działania firmom - wtedy różnice w cenach się zmniejszą i zatrudnianie "na czarno" takie opłacalne nie będzie... bo na pewno jest bardziej ryzykowne...) ps. slawekk: nadal czekam na telefon zgodnie z wczorajsza umowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawekk 20.04.2005 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2005 Cena o której mówiłem jest oczywiscie ceną brutto . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts