ewa1201 16.04.2005 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2005 od jakiegoś czasu mam w ogrodzie - i to coraz więcej- "robaczków", ktore wyglądają jak biedronki, tylko mają płaskie grzbiety. Są czerwone, mają ciemne kropeczki. Przebywają w miejscach nasłonercznionych, ciepłych. Gdy jst chłodno, chowają się pod rośliny. Jest ich całe mnóstwo . Mama mówi na nie "kowaliki" ale nie wiemy czy to nazwa prawidłowa czy potoczna. Może ktoś wie, czy te stworki czynią szkody, jakie no i oczywiście jak się ich pozbyć (nawet jeśli nie są szkodnikami, to ilość narusza moją tolerancję dla nich) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 17.04.2005 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2005 To kowale , nie pamiętam dokładnej nazwy, allbo dwuskrzydłe albo bezskrzydłe. mówi sie na nie także "tramwaje". Nie słyszałam, zeby były w jakiś sposób szkodliwe - ale w swojej ilości bywają dokuczliwe (bo występują rzeczywiście w jakichś potwornych stadach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redwald 17.04.2005 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2005 Polecam wątek http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=29334&highlight=kowal+bezskrzyd%B3y Nawet coś o bara-bara tam zdaje się było . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa1201 17.04.2005 21:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2005 Redwald, one faktycznie nonstop bara-bara i pal to licho, tylko, że w tempie geometryxcznym ich przybywa więc gdzie się ruszę, tam kowale (chociaż nazwę właściwą pozna łam). I rzczywiście najwięcej jest ich wokól lipy- ogromnej, która rośnie na podwórzu. Lipa jest porośnięta bluszczem, który od czasu rozplenienia się kowali, zmizerniał. Nie wiem czy te rozwiązłe stwory niszczyć czy nie- może jednak są pożyteczne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts