rafalg 17.04.2005 05:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2005 Witam,Czy stosowaliście takie rozwiązanie, aby zamiast rury wychodzącej z ziemi w miejscu, gdzie zlokalizowane jest szambo, wyprowadzić wywietrznik na dach. Mam małą działkę i takie rozwiązanie pasowałby mi najlepiej. Czy tak sę wogóle da, aby to sprawnie działało. jaie są wasze doświadczenia?Dzięki za wskazówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FREDY 17.04.2005 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2005 Powinno być napowietrzenie szamba - przy zbiorniku i odpowietrzenie szamba i pionów na dachu. Wtedy szambo będzie wentylowane i nie będzie śmirdzieć przy szambie bo gazy pod wpływem różnicy ciśnień zostaną wywiane do góry. Odpowietrzenie pionów na dachu jest też konieczne ze wzdlędu na powstawanie podciśnień przy spuszczaniu wody w rurach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalg 17.04.2005 11:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2005 Abym dobrze zrozumiał, odpowietrzenie szamba i pionów kanalizacyjnych niezależne (oddzielne). Czy rzeczywiście da takie rozwiazanie gwarancje, że napowietrzenie szamba nie będzie źródłem smrodu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FREDY 17.04.2005 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2005 ruch powietrza będzie od dołu do góry - czyli od napowietrzenia szamba , poprzez rury i piony aż na dach.Nic ci nie będzie śmierdziało - no chyba że na dachu.Jeśli będziesz miał szambo szczelnie zamknięte - to będzie jeszcze bardziej czuć, ponieważ nigdy nie uzyskasz 100% szczelności, a gazy pod ciśnieniem będą sie i tak ulatniały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rispetto 18.04.2005 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2005 Polecam uwadze rozmieszczenie innych pionów wentylacyjnych w pobliżu takiego pionu "od szmaba". Jeśli masz np. piec kondensacyjny, który zasysa powietrze poprzez rurę umieszczoną w kominie, to na 100% masz smród w kotłowni. Kocioł zassie to śmierdzące powietrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FREDY 18.04.2005 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2005 Polecam uwadze rozmieszczenie innych pionów wentylacyjnych w pobliżu takiego pionu "od szmaba". Jeśli masz np. piec kondensacyjny, który zasysa powietrze poprzez rurę umieszczoną w kominie, to na 100% masz smród w kotłowni. Kocioł zassie to śmierdzące powietrze. Jeśli zassie to wypuści wraz ze spalinami kanałem spalinowym. Nic nie ma prawa wydostać się w kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rispetto 19.04.2005 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2005 Polecam uwadze rozmieszczenie innych pionów wentylacyjnych w pobliżu takiego pionu "od szmaba". Jeśli masz np. piec kondensacyjny, który zasysa powietrze poprzez rurę umieszczoną w kominie, to na 100% masz smród w kotłowni. Kocioł zassie to śmierdzące powietrze. Jeśli zassie to wypuści wraz ze spalinami kanałem spalinowym. Nic nie ma prawa wydostać się w kotłowni. Moje doświadczenia są jednak inne. Skończyłem sezon grzewczy i przykry zapach ustał. Na przyszłą zimę mam już przygotowane inne rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalg 19.04.2005 06:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2005 Rispetto, podziel się tym roziwązaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rispetto 19.04.2005 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2005 Wyprowadzę odpowietrzenie szamba ponad "chwyt" powietrza do kotła. Blacharz dorobi mi takie "rogi" do komina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heniek 19.04.2005 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2005 Podzielę się moimi doświadczeniami. Szambo nie ma wentylacji, ale nie mogę powiedzieć że jest 100% szczelności (blacha przykrywająca nie leży zbyt równo). Kominek wentylacyjny na dachu, połączony z pionem rurą spiro. Większość czasu jest OK. Przy niesprzyjających wiatrach byliśmy zmuszeni zamykać wywietrzniki w oknach dachowych. Zanim załapałem o co chodzi, obwąchiwałem się, oglądałem szczegółowo buty W tym roku ściągnę dekarza żeby przestawił dachówkę wentylacyjną max wysoko Pozdrawiam, Heniek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.04.2005 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2005 rispetto, co Ty opowiadasz?! Masz piec z zamkniętą komorą spalania i czujesz zasysany smród ?! Tzn. czad też ma szansę Cię podtruć ? jakieś totalne bzdury. Produkty spalania nie przedostają się do kotłowni, chyba, że coś zwalili Ci przy montażu rur w kominie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rispetto 20.04.2005 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2005 Czy przeczytałeś dokładnie co napisałem?Zasysane powietrze nie jest produktem spalania i czad nie ma tu nic do rzeczy, bo czuję powietrze z przewodu ssącego, a nie kominowego (wylotowego). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izz 20.04.2005 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2005 Czy każdy pion powinien mieć oddzielny kominek wentylacyjny wystający z dachu na przedłużeniu pionu ?CZy może wystarczy jeden a do drugim wejśc do pierwszego rura spiro na poddaszu w ociepleniu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.04.2005 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2005 W tym rozwiązaniu stosuje się rurę w rurze. Jeśli coś jest nieszczelnego czytaj źle połączonego, to czadu jako bezwonnego nie poczujesz. Elementy takiego komina powinny tworzyć szczelne połączenia, więc jeśli czujesz smród z zewnętrznej rury to jaką masz pewność że wewnętrzna jest dobrze zestawiona ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FREDY 20.04.2005 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2005 Jeśli masz piec z zamkniętą komorą spalania to zgodnie z nazwą powinna ona być zamknięta. Zatem nic nie możesz czuć w kotłowni - chyba że coś jest sknocone. A może smród przedostaje się z wywitrznika kotłowni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts