Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wywietrznik szamba na dachu domu

rafalg

Recommended Posts

Witam,

Czy stosowaliście takie rozwiązanie, aby zamiast rury wychodzącej z ziemi w miejscu, gdzie zlokalizowane jest szambo, wyprowadzić wywietrznik na dach. Mam małą działkę i takie rozwiązanie pasowałby mi najlepiej. Czy tak sę wogóle da, aby to sprawnie działało. jaie są wasze doświadczenia?

Dzięki za wskazówki

Powinno być napowietrzenie szamba - przy zbiorniku i odpowietrzenie szamba i pionów na dachu. Wtedy szambo będzie wentylowane i nie będzie śmirdzieć przy szambie bo gazy pod wpływem różnicy ciśnień zostaną wywiane do góry. Odpowietrzenie pionów na dachu jest też konieczne ze wzdlędu na powstawanie podciśnień przy spuszczaniu wody w rurach.

ruch powietrza będzie od dołu do góry - czyli od napowietrzenia szamba , poprzez rury i piony aż na dach.

Nic ci nie będzie śmierdziało - no chyba że na dachu.

Jeśli będziesz miał szambo szczelnie zamknięte - to będzie jeszcze bardziej czuć, ponieważ nigdy nie uzyskasz 100% szczelności, a gazy pod ciśnieniem będą sie i tak ulatniały.

Polecam uwadze rozmieszczenie innych pionów wentylacyjnych w pobliżu takiego pionu "od szmaba". Jeśli masz np. piec kondensacyjny, który zasysa powietrze poprzez rurę umieszczoną w kominie, to na 100% masz smród w kotłowni. Kocioł zassie to śmierdzące powietrze.

Jeśli zassie to wypuści wraz ze spalinami kanałem spalinowym. Nic nie ma prawa wydostać się w kotłowni.

Polecam uwadze rozmieszczenie innych pionów wentylacyjnych w pobliżu takiego pionu "od szmaba". Jeśli masz np. piec kondensacyjny, który zasysa powietrze poprzez rurę umieszczoną w kominie, to na 100% masz smród w kotłowni. Kocioł zassie to śmierdzące powietrze.

Jeśli zassie to wypuści wraz ze spalinami kanałem spalinowym. Nic nie ma prawa wydostać się w kotłowni.

Moje doświadczenia są jednak inne. Skończyłem sezon grzewczy i przykry zapach ustał. Na przyszłą zimę mam już przygotowane inne rozwiązanie.

Podzielę się moimi doświadczeniami.

Szambo nie ma wentylacji, ale nie mogę powiedzieć że jest 100% szczelności (blacha przykrywająca nie leży zbyt równo).

Kominek wentylacyjny na dachu, połączony z pionem rurą spiro. Większość czasu jest OK. Przy niesprzyjających wiatrach byliśmy zmuszeni zamykać wywietrzniki w oknach dachowych. Zanim załapałem o co chodzi, obwąchiwałem się, oglądałem szczegółowo buty :oops:

W tym roku ściągnę dekarza żeby przestawił dachówkę wentylacyjną max wysoko :D

Pozdrawiam, Heniek

rispetto,

co Ty opowiadasz?! Masz piec z zamkniętą komorą spalania i czujesz zasysany smród ?! Tzn. czad też ma szansę Cię podtruć ? :(

jakieś totalne bzdury. Produkty spalania nie przedostają się do kotłowni, chyba, że coś zwalili Ci przy montażu rur w kominie!

W tym rozwiązaniu stosuje się rurę w rurze. Jeśli coś jest nieszczelnego czytaj źle połączonego, to czadu jako bezwonnego nie poczujesz. Elementy takiego komina powinny tworzyć szczelne połączenia, więc jeśli czujesz smród z zewnętrznej rury to jaką masz pewność że wewnętrzna jest dobrze zestawiona ?

8)