Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Samodzielnie fundamenty pod domek letniskowy-jak??

ron5

Recommended Posts

Witam,

Chciałbym samodzielnie,bez ekip wykonać fundament pod lekki domek letniskowy z belek drewnianych o gr 9cm,pokryty blachą,wymiary ok 6x6m.Wymyśliłem,że wbiję ocynkowane kotwy stalowe,systemowe,takie jak można kupić w marketach budowlanych do użycia pod pergole,płoty itp.Jak je wbiję to połączę je w poziomie,po obwodzie,belką "podwalinową" i już będzie fundament po obwodzie.Grunt na działce to piach,wody podziemnej nie ma.

Co o tym sądzicie??Czy nie będzie osiadać nierównomiernie??Jak gęsto wbić te kotwy??Ogromną zaletą tego sposobu jest to,że mogę to zrobić sam,bez prądu,bez betonu itp.Koszt też niewielki.Będę wdzięczny za porady lub inne sugestie co do wykonania takiego fundamentu.Pozdrawiam.

W naroznikach daj duże kamienie. Tak ustawiłem domek na działce i nie było problemu. Żeby ustawić ten domek na tych kamieniach (domek w całości przewieźliśmy z innej działki), wspomagałem się lewarkiem samochodowym.

Urobienie betonu w małych ilościach bez prądu, też nie jest problemem. Mozna mieszać łopatą lub grabiami.

Taki lekki domek najlepiej osadzic na betonowym fundamencie. Jego glebokosc to albo do granicy przemarzania, czyli min. 60 cm albo poprostu posadowic na bloczkach betonowych polozonych na wyrownanym i ze zdjetym humulusie podlozu. Fundament mozna wymurowac bloczkami wykorzystujac gotowa zaprawe ktora tylko sie miesza z woda.

Ja swoj podobny domek posadowilem na 4 podluznych lawach na ktorych na izolacji z papy przykrecona byla podwalina,

tutaj najlepszym rozwiazaniem bedzie zastosowanie fundamentu "szczatkowego" tzn, kilka slupow betonowych na fundamencie wkopanym w ziemie ponizej strefy przemarzania, Takie slupy mozna wylac z betonu (np w takich papierowych formah okraglych) i do srodka wsadzic po pare drutow, albo nawet z cegly wymurowac, na to dac izolacje z papy, i belke podwalinowa, zakowiona w jaks sposob do slupa. :wink: