Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Będę chrzestną

feyrus

Recommended Posts

Będę chrzestną dziecka koleżanki ze studiów. Nie widziałam jej ok 10lat, tylko katki na święta. A tu taki klops.Z jednej strony cieszę się, z drugiej zastanawiia mnie dlaczego ja? Pewnie nigdy sie nie dowiem.

:o

Poradźcie : co temu dziecku dać ?

pieniądze?- wyjdę na prostaczkę

kolczyki? :wink:

ksiązki?

Proszę o rady :-?

Ja na twoim miejscu porozmawialabym z ta kolezaka. Nie widzialas jej tak dlugo, czy na pewno chcesz byc chrzestna? My na chrzestnych naszej dwojki wybralismy osoby bardzo bliskie (brat, siostry, kuzyn), z ktorymi jestesmy w stalym kontakcie. Wiem sama z doswiadczenia ze nie jest fajnie miec chrzestnych, z ktorymi nie ma sie kontaktu.

Z jednej strony cieszę się, z drugiej zastanawiia mnie dlaczego ja?

Jestes zamozna ?

Poradźcie : co temu dziecku dać ?

pieniądze?- wyjdę na prostaczkę

Dlaczego na prostaczke ? A moze wysaduj ich czego sie spodziewaja... Mysle, ze zloty lancuszek ze stosownym medalikiem bedzie OK. Jesli nie chcesz dawac pieniedzy.

Ja swojej cheśnicy kupiłam taki obrazek a'la ikona. Na drewnie, posrebrzana Matka Boska z Dzieciątkiem. Coit mniejsze od zwykłego zeszytu. Z tyłu grawer przyczepił tabliczkę z wygrawerowanym podanym przeze mnie tekstem.

Chciałam żeby to było coś co po latach dalej przedstawia jakąś wartość. Sama lubię oglądać tego typu pamiątki z dzieciństwa. A z fotelika do samochodu w prezencie po paru latach to nawet wspomnienie nie zostanie. Może to i praktyczny prezent, ale czy w prezentach o praktykę właśnie chodzi? Zwłaszcza z takiej okazji.

Rodzicom też się bardzo spodobało. Stoi na półce w salonie.

• 2 weeks później...
Nie widziałaś koleżanki tyle czasu, pytanie, kiedy dzieciak następnym razem zobaczy ciebie... oby nie dopiero przy I Komunii... bo tak to często bywa z przypadkowo wybranymi chrzestnymi. Jeśli już się zgodziłaś (ja bym w takiej sytuacji odmówiła) to myślę, że taka funkcja zobowiązuje i to na wiele lat. I nie mówię tu o prezentach, ale raczej zainteresowaniu i kontakcie, który teraz powinnien być znacznie częstszy.