Kamil1967 17.04.2005 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2005 Chyba już najwyższy czas założyć dziennik i zbierać cenne rady od innych towarzyszy niedoli. Pod tym adresem zobaczycie kawałek pola jaki mamy. http://foto.onet.pl/mojalbum/zdjecie.html?no=1&id=36998&r=1 Jak widać nie mam jeszcze bladego pojęcia jak wklejac zdjęcia bezpośrednio i paru innych tricków też nie znam ale nic straconego. Mamy już architekta, który odpowiada za adaptację i ma załatwić wsystkie formalności z pozwoleniem na budowę włącznie. Na 99 % bierzemy projekt z Muratora D24 w wersji lewej. Okaże się już w środę. Pozdrawiam A jak będę wiedział jak to dołożę komentarze do tego dziennika to może się ktoś wpisze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil1967 19.04.2005 18:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2005 No proszę i już pierwsze słowa otuchy i to nie od byle kogo. I nowa umiejętność czyli obrazek. http://foto.onet.pl/upload/34/31/_443381_n.jpg To co widać to "dzikie pola" gdzie się ma pojawić mały domek. Tylko jeszcze jak wpisać adres do komentarzy żeby był jawnie widoczny. Może będę wiedział na następny raz. Pojawiają się pierwsze wydatki. Mapki do celów projektowych to 550 PLN. Z tego co się zorientowałem to standard. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil1967 22.04.2005 19:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2005 Stało się. Podjęliśmy decyzję Realizujemy D 24 w wersji lustrzanej i całą masą drobnych zmian. Architekt wystapił już do ZE z wnioskiem. Wyliczył, że wystarczy 15 kW, ale największym odbiornikiem ma być kuchnia elektryczna więc powinno wystarczyć. Wniosek swoje musi kosztować, czyli 150 złotka do rachunku dopisać trzeba. Czekamy na uzgodnienia i przystępujemy do modyfikacji projektu. czasu jest full bo łopata ma być wbita dopiero w przyszłym roku pomijając drobiazgi w postaci sadzonek iglaków. A to stało się dzisiaj. Yes !!!! Nasze typy do modyfikacji projektu: - usunąc wykusze - przenieść kominek - poszerzyć garaż - piec węglowy więc znaleźć gdzieś trzeba kącik na skład opału - przesunąć parę ścianek działowych - dla sportu Rozwiązania techniczne: - beton komórkowy i ściana 1 warstwowa - dachówka ceramiczna - piec węglowy z zasobnikiem i ogrzewanie podłogowe i kaloryfery - zasobnik CWU wpięty do pieca i z grzałą - rekuperator może z GWC - odkurzacz centralny - chcę gdzieś wcisnąc luksfery - marzenie I to by było na tyle na dzisiaj. Ale jak macie uwagi co do moich pomysłów piszcie śmiało. Może mnie to powstrzyma przed fatalnym nie do naprawienia błędem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil1967 17.05.2005 17:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2005 No i zaczęła się droga przez "mękę" Najpierw wodociągi radośnie po miesiącu oczekiwania odpisały że nie dostaniemy zgody na przyłączenie bo nie ma w obrębie działki sieci a jedynie przyłącza do innych posesji. Po dyskusjach w urzędzie gminy okazało się że mając do wyboru własne źródełko, studnię i wodociąg to gmina jednak zgodę nam da ale nie wiadomo na jakich warunkach: czy będzie długie przyłącze czy też rozbudują sieć. Wnioski można wyciągnąć ... chodzi o kasę. A drugi numer to wycina Zakład energetyczny. Czekamy na odpowiedź już kilka tygodni a oni nie mogą dojechać aby dokonać wizji. Chyba trzeba będzie chłopa w końcu za "kudły" zaciągnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil1967 19.05.2005 19:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2005 A dzisiaj widać było światełko w tunelu. Zebrana naprędce komisja w składzie wójt i kierownik inwestycji w gminie ustaliły, że jednak dadzą warunkowo zgodę na podłączenie do sieci której to niby nie ma. Czyli uprawiamy małe pajęczarstwo i wpinka ma być do przyłączy fi 45. Oczywiście nic za darmo Zezwolenie na wodę 500 PLN Kanaliza 1000 PLN I drobne od piwa przy okazji czli wypis 80 PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil1967 25.05.2005 20:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2005 Mały "update" Mamy zgodę na przyłącze elektryczne ale oczywiście z niespodzianką!! Bo przyłącze napowietrzne. Powód ? Wszystkie domy w okolicy takie mają. Może i dobrze bo słup jest po drugiej stronie ulicy i trzeba by robić przecisk a tak smykniemy góą. Minusy każdy zna, no i trzeba się przygotować na przebudzenie ZE i w przyszłości bez prucia ścian zmienić przyłącze na podziemne. A może ktoś zna argumenty nie do odparcia i może warto tę decyzję oprotestować. I pytanie, może ktoś ma doświadczenia w tym kierunku. Czy od Muratora można "wydębić" projekt w wersji elektronicznej ( przynajmniej część)? Czekam na info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil1967 08.06.2005 16:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2005 Nudą tu wieje no nie. I musi, bo nic się dzieje. Odwołanie od decyzji do ZE złożone i czekamy na efekty a my jedziemy na urlop. Trzeba korzystać póki jest za co. Za to po powrocie bierzemy pod lupę projekt i może coś z tego będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil1967 18.06.2005 17:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2005 Dołożyłem parę zdjęć do albumu mam nadzieję że link działa. Tak wygląda działeczka latem. http://www.kamil1967.photosite.com/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil1967 31.07.2005 15:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2005 Czas kanikuły minął. Pora się brać do roboty Z ZE trwa walka o zmianę warunków, mają goście zdrowie no nie. Woda i kanaliza opłacona - kwity w ręce. No i ..... I co najważniejsze projekt został zamówiony. I parę nowych fotek na stronce .http://kamil1967.photosite.com/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil1967 02.08.2005 22:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2005 Dziś odebrałem projekt. Będzie lektura na długie zimowe wieczery I jeden motyw. W swej naiwności wierzyłem, że miniaturka projektu będzie gotowa. A tu nieeeeee!!! Ech. Muszę jeszcze kupić klej i nożyczki i brać się do wycinanek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil1967 04.10.2005 20:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2005 Właśnie dziś dostałem warunki przyłącza z ZE. Uff Jak chcieliśmy, czyli 16,5 kW, do granicy powietrzne, na granicy słup, a z niego do skrzynki i potem pod ziemią. No i oczywiście można z niej zasilić budowę. Tyle, że w warunkach przylącza jest uwaga, że ZE nie gwarantuje stałej dostawy energiii ze względu na brak awaryjnego łącza. Ciekawe czy to jest standard no nie? W piątek idę na rozmowy z architektem. Miał zrobić zmiany w projekcie, czyli powiększyć garaż, dołożyć piwnicę pod nim i zmienić jeszcze kilka drobiazgów. I jeszcze jedno mamy pomysł aby kominek obrócić w stosunku do oryginalnego projektu o 45 stopni. Spowoduje to ścięcie narożnika w kuchni i tam chcemy dać kuchenkę odpowiednio ustawioną i co najważniejsze przy wypukłej szybie lub pryzmatycznej kominek będzie widoczny zarówno w salonie jak i w jadalni. Jeżeli ktoś tu jeszcze zagląda to co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil1967 09.10.2005 20:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2005 Architekt dał kilka niezłych pomysłów. Przynajmniej tak mi się wydaje. http://www.kamil1967.photosite.com/~photos/tn/1612_348.ts1128846212000.jpg Ponieważ jakość jest mizerna to kilka wyjaśnień. Turkus to oczywiście aktualne ściany, dodatkowo zaznaczono osie otworów - drzwi i okna. Czarne przerywane to stare ściany działowe. I co wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil1967 16.10.2005 14:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2005 Dziś nowa porcja obrazków Najpierw projekt lokalizacji. http://www.kamil1967.photosite.com/~photos/tn/1614_348.ts1129468774000.jpg a potem propozycja piwnicy. http://www.kamil1967.photosite.com/~photos/tn/1615_348.ts1129469676000.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil1967 02.01.2006 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2006 Z Nowym Rokiem nowym krokiem i pierwszym problemem do rozwiązania i to z nie byle kim a z sąsiadem a właściwie sąsiadką. Ale po kolei. Architekt skompletował wreszcie wszystkie dokumenty ( a przynajmniej tak mu się zdawało) i dostarczył do UG i tam już był pewien, że brakuje zgody sąsiada na użyczenie działki w celu wykonania przyłącza elektrycznego. Dziś pełen dobrych myśli udałem się do w/w sąsiadki tylko po to aby usłyszeć, że ona na to zgody nie da. Dla zainteresowanych w poście powyżej plan zagospodarowania. Sytuacja jest patowa. Sąsiadka się obecnie zastanawia czy nie dać zgody na podłączenie z innego słupa co oznacza zmianę warunków, nowy projekt przyłącza, uzgodnienia i oczywiście czas, o dodatkowej kasie nie wspomnę Pomyśleć, że to pierwszy mały problemik, pytanie kiedy następny. Coś mi się wydaje, że podobnie będzie z TPSA więc może od razu to też załatwić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil1967 18.01.2006 21:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2006 Trochę się ostatnio wydarzyło, ostatnio czyli przez 2 tygodnie. Ale ten czas leci. Przede wszystkim sąsiedzi się zgodzili na przyłącze, tyle że z innego słupa. Trudno co zrobić, architekt i projektant wprowadzają zmianę w projekcie przyłącza, nowe uzgodnienia itd. Poza tym nie będziemy robic przyłącza budowlanego a pojedziemy na agregacie. Rozmawiałem z ludźmi, twierdzą że się da, na forum takie wątki też były. Mam nadzieję, że będzie taniej a i agregat zostanie. Nie wiadomo jak z prądem będzie. W końcu to wieś, a ZE już w umowie zastrzegł ,że nie mają awaryjnej nitki zasilającej Naważniejsze zaś jest to, że w ciągu tygodnia ma być pozwolenie, więc uskrzydlony tą myślą rozpocząłem rozmowy z potencjalnymi wykonawcami. Ciekawe jak bardzo mnie zaskoczą?!?! A propos TPSA. Męska decyzja, odpuszczamy monopoliście. Dowiedziałem się, że na wsi interek jest radiowy i więcej do szczęścia nie potrzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil1967 25.01.2006 17:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2006 No tak Mam już pierwszą wycenę za wiązary dachowe. Cena 21k+ VAt. Żadna euforia prawda? Posta zmieniam bo mam już drugą ofertę na 22k PLN + VAT i to bez dźwigu. Jest już pierwsza wycena za stan surowy otwarty 29k bez koparki. Poniżej szczegóły Prace ziemne koparka nie wliczone Czyszczenie wykopu - 528 PLN Ławy fundamentowe - 1244,5 PLN Zbrojenie ław, strop i schody - 562 PLN Fundamenty z bloczków - 2052,6 PLN Izolacja pozioma x2 - 602PLN Izolacja pionowa - 1603,2 PLN Ręczne zasypanie fundamentów - 3534 PLN Strop na piwnicą - 543,9 PLN Chudy beton wylanie - 904,4 PLN Mury zewnętrzne gr 24 - 3080 PLN Ścianki działowe gr 12 - 2301 PLN Kominy - 1072,5 PLN wieniec zbrojenie - 270 PLN wieniec wylanie - 792 PLN Zaprawa - 424 PLN Konstrukcja dachu - 4125 PLN Pokrycie dachu - 4537 PLN Rynny - 800 PLN Razem 28976,1 Oferta jeszce bez negocjacji i jak można zauważyć są pewne nieścisłości jeśli chodzi o wyliczone ilości oraz zakres Czekam teraz na kontrofertę i zobaczymy co będzie dalej. Koparki nawet nie podawałem bo wyliczyli ją na 4300. Może dlatego, że daleko musi jechać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil1967 06.02.2006 21:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 Dziś był wielki dzień. Odebrałem wszystkie dokumenty z pozwoleniem włącznie. Przyłącze elektryczne będzie robione na zgłoszenie. Załatwiam w tym tygodniu i wpisuję w kolejkę w ZE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil1967 23.03.2006 18:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2006 Są postępy w ostatnim okresie a mianowicie umowa z ZE podpisana. Może nie tak idealna jak bym chciał ale jest. Umowa z firmą od wiązarów podpisana. Też rabat procentowy nie taki jak sobie wyobrażałem, ale zaczynali z niskiego pułapu więc można to wybaczyć. Teraz pozostaje znaleźć hurtownię budowlaną i do przodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil1967 25.05.2006 21:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2006 Duża przerwa była ale czasu potrzeba aby zebrać siły na to co się będzie działo. Godzina "0" wybije 19 czerwca, przynajmniej taki jest plan wejścia geodety a potem kopara itd. ZE ma postawić swoje graty do 10 czerwca, murarze są, i kierownik budowy też, ba nawet kredyt zaklepany. Skorzystałem z Targów Budownictwa w Gliwicach i dostałem trochę lepsze warunki. I na koniec mała historia jak to urząd gminy i zakład gospodarki komunalnej współpracują. Po kolei: 1. Napisałem podanie o warunki na przyłącze wody. 2. Zakład odmówił argumentując, że nie ma sieci i trzeba czekać aż gmina przebuduje. 3. Napisałem odwołanie do gminy i dostałe zgodę na przyłącz na warunkach tymczasowych. 4. Projektant zrobił projekt, zatwierdzony w ZUT, pozwolenie na budowę jest. 5. Idę do Zakładu gospodarki komunalnej podpisac umowę a oni.... a my naszej zgody nie dajemy 6. Nic nie wiedżą o decyzji wójta i podtrzymują poprzednią opinię 7. Proponują inne miejsce przyłącza, dłuższe o 40 m, razem to już będzie ze 130 m z czego 120 po działce sąsiada. 8. Idę do sąsiada a on oczywiście mówi, że nie wyraża zgody na rycie u niego. .... cdn. ps Idę jutro do wójta. Ładny numer no nie a zostało tylko 3 tygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil1967 11.06.2006 20:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2006 "Magiczny termin" zbliża się wielkimi krokami. Lista spraw do załatwienia zamiast się skracać oczywiście się wydłuża. Pozytywne są dwie rzeczy: 1. Po rozmowie z wójtem wpinamy się do sieci. 2. ZE postawił słup i jest już również Rbtka. http://kamil1967.photosite.com/~photos/tn/1839664_348.ts1150057195601.jpg http://kamil1967.photosite.com/~photos/tn/1839688_348.ts1150057243053.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts