Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

mam zamiar do konca przyszłego tygodnia zalać ławy, a słyszę ze zapowiada się znaczne ochłodzenie i gdzieniegdzie opady sniegu , czy można wtedy układać beton ? będę zamawiał B20 z gruszki i nie wiem przy jakiej temperaturze można to bezpiecznie robić, jak nie to co z wykonanym wykopem ? ma też padać deszcz....
https://forum.murator.pl/topic/31868-spodziewane-och%C5%82odzenie-i-betonowanie-fundament%C3%B3w/

Temperatura poniżej zera nie przeszkadza jezeli utrzymuje się krótkotrwale.

Jeżeli masz zaufaną ekipę to moznaby robić ale jeżeli są to "najemnicy" to tacy starannością nie grzeszą a i byleco jest dla nich wymówką i przy niesprzyjającej pogodzie mogą zrobić byle jak. :(

Czesc. Ja zalewalem lawy w marcu i temperatura tez byla nieciekawa. Chyba cos kolo 0. Moj wykonawca zamowil beton z odpowiednimi domieszkami na te okolicznosc. I takie rozwiazanie polecam.

Pozdrawiam

a co z wykopem w przypadku deszczu? nie zaszkodzi mu to? czy może warto nie kopać do końca ( jeszcze troche zostało ) tylko poczekać na odpowiedni moment i szybko dokończyć ? czy coś się stanie jak gotowy wykop zamoczy się lub jak go zaleje woda po wiosennej ulewie?
Jeżeli się boisz wiosennego mrozu to dodaj specjalne dodatki. Poza tym możesz przykryć fundamenty po wylaniu np. folią i pod nią napewno będzie powyżej 0 - wiązanie betonu powoduje wydzielanie ciepła. Nie ma obawy - lej.