Bentul 17.02.2007 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2007 Jaki VAT doliczyli Ci za więźbę dachową z montażem (7% czy 22%)? Ponoć (wyczytałem na ich stronie), firma Burkietowicz może podjąć się też kładzenia dachówek... Wiesz coś może o tym? Czy wiązary przywieźli na plac budowy w całości? Jaką dali Ci gwarancję na więźbę? I jeszcze jedno pytanko: czy po wylaniu wieńca, dokonałeś ponownego obmiarowania i czy byłaby szansa (w razie czego) zweryfikowania wymiarów przed wyprodukowaniem więźby? Czytałem w jakiejś gazecie, że tak powinno się robić... Chcę w tym tygodniu podpisać z nimi umowę i stąd pojawiło się kilka nowych pytań... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil1967 17.02.2007 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2007 Jaki VAT doliczyli Ci za więźbę dachową z montażem (7% czy 22%)? Ponoć (wyczytałem na ich stronie), firma Burkietowicz może podjąć się też kładzenia dachówek... Wiesz coś może o tym? Czy wiązary przywieźli na plac budowy w całości? Jaką dali Ci gwarancję na więźbę? I jeszcze jedno pytanko: czy po wylaniu wieńca, dokonałeś ponownego obmiarowania i czy byłaby szansa (w razie czego) zweryfikowania wymiarów przed wyprodukowaniem więźby? Czytałem w jakiejś gazecie, że tak powinno się robić... Chcę w tym tygodniu podpisać z nimi umowę i stąd pojawiło się kilka nowych pytań... Ale pytań ufff. ad. 1 Doliczyli 7%, ale po zwróceniu uwagi, ze to przecież jest usługa. Początkowo było 22% ad. 2 Mogą kłaść dachówki. Robi to ta sama ekipa co wiązary ale cena jaką mi podali była zaporowa. Wynika to z tego, że muszą doliczyć koszty noclegów. ad. 3 Wiązary przyjechały gotowe i montaż był bez dźwigu a była taka pozycja w kosztorysie. Moim zdaniem nie ma się co do tego przyzwyczajać. ad. 3 Jaki jest okres gwarancji obecnie nie pamiętam, ale musiało być OK jeśli się zdecydowałem. ad. 4 Jeśli masz mury zgodnie z projektem albo odpowiednio wcześnie podasz jakie są zmiany to nie ma problemu. Wysokość wieńca pod murłatą jest korygowana podkładkami i więźba jest poziomowana. Drobne różnice w położeniu ścian, przesunięcie rzędu 1-3 cm moim zdaniem nie powinny mieć wpływu. Okap ma około 80 cm i to może się zgubić. Ważne że firma zmontowała całóść w 2,5 dnia i zrobili to b. dobrze. Jest to opinia dekarzy, nie moja. . A jaki jest efekt to widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bentul 17.02.2007 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2007 A ile w takim razie zapłaciłeś dekarzom i ile ostatecznie kosztował Cię dach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil1967 17.02.2007 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2007 A ile w takim razie zapłaciłeś dekarzom i ile ostatecznie kosztował Cię dach? Dekarze wzięli 6,5k PLN plus 1200 za kominy. Dach ostatecznie zaś 43k PLN. Czyli troszeczkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bentul 20.02.2007 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2007 Masz może podliczone wszystkie wydatki jakie do tej pory poczyniłeś? (Odpowiedzią zainteresuje sie też pewnie Rydzu_74)Też zbliżam się do tzw. decyzji kredytowych (bo ponoć mają wzrosnąć - patrz tutaj)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil1967 20.02.2007 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2007 Masz może podliczone wszystkie wydatki jakie do tej pory poczyniłeś? (Odpowiedzią zainteresuje sie też pewnie Rydzu_74) Też zbliżam się do tzw. decyzji kredytowych (bo ponoć mają wzrosnąć - patrz tutaj)... Wiem niestety dokładnie ile wydałem Koszty przekroczyły już 200k PLN i znowu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bentul 22.02.2007 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 Znowu trochę Cię pomęczę (licząc na odpowiedzi). Ile potrzebnej byłoby tej podbitki pod dach? Jutro będzie Dzwonił Piotr P. w tej sprawie (oraz w sprawie belki podtrzymującej dach przy tarasie, która u mnie występuje, a o której wcześniej nie rozmawiałem z nim) do mnie. Jaka cena byłaby dobra? Możesz mi w tej kwestii coś podpowiedzieć? Rozmawiałem dzisiaj z jakąś kobitką z Odolanowa. Będzie oczywiście 7%, gwarancji nie potrafiła mi podać (to dziwne, nikt nie pamięta na ile udzielają gwarancji ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil1967 22.02.2007 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 Znowu trochę Cię pomęczę (licząc na odpowiedzi). Ile potrzebnej byłoby tej podbitki pod dach? Jutro będzie Dzwonił Piotr P. w tej sprawie (oraz w sprawie belki podtrzymującej dach przy tarasie, która u mnie występuje, a o której wcześniej nie rozmawiałem z nim) do mnie. Jaka cena byłaby dobra? Możesz mi w tej kwestii coś podpowiedzieć? Rozmawiałem dzisiaj z jakąś kobitką z Odolanowa. Będzie oczywiście 7%, gwarancji nie potrafiła mi podać (to dziwne, nikt nie pamięta na ile udzielają gwarancji ). Ja wyliczełem podbitkę na 65 m2 i mam nadzieję, że wystarczy a płaciłem po 18 PLN za II gat. Też pytałem ich o gwarancję. Być może są to faktycznie 3 lata ale lepiej patrzeć w tym wypadku na jakość materiału i montażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bentul 22.02.2007 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 To może żebyś się nie nudził za bardzo jeszcze jedno na dzisiaj pytanie: czy wieniec nazwijmy go "włściwy" łączy się u Ciebie z wieńcem nazwijmy go "obniżonym"? Krótko mówiąc: czy wieniec stanowi jedną całość - pieścień wokół budynku? Czytałem ostatnio artykuł: http://dom.gazeta.pl/Ladny-Dom/1,61598,2908421.html i zaczęło mnie to trochę nurtować... I jeszcze jedno - deski w podbitce dawałeś wzdłuż czy w poprzek? Pozdro dla Mentora! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil1967 23.02.2007 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 To może żebyś się nie nudził za bardzo jeszcze jedno na dzisiaj pytanie: czy wieniec nazwijmy go "włściwy" łączy się u Ciebie z wieńcem nazwijmy go "obniżonym"? Krótko mówiąc: czy wieniec stanowi jedną całość - pieścień wokół budynku? Czytałem ostatnio artykuł: http://dom.gazeta.pl/Ladny-Dom/1,61598,2908421.html i zaczęło mnie to trochę nurtować... I jeszcze jedno - deski w podbitce dawałeś wzdłuż czy w poprzek? Pozdro dla Mentora! Nie ma czegoś takiego jak wieniec właściwy i obniżony. Jest jeden wieniec ze schodzącym o jeden stopień zbrojeniem. Analogicznie jak schodkowe ławy przy częściowym podpiwniczeniu. A podbitkę będę dawał wzdłuż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rydzu_74 24.02.2007 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2007 Masz może podliczone wszystkie wydatki jakie do tej pory poczyniłeś? (Odpowiedzią zainteresuje sie też pewnie Rydzu_74) Też zbliżam się do tzw. decyzji kredytowych (bo ponoć mają wzrosnąć - patrz tutaj)... Wiem niestety dokładnie ile wydałem Koszty przekroczyły już 200k PLN i znowu ... Witam, śledze Twój dziennik od początku podobnie jak dziennik Bentula. Oba dzienniki są dla mnie cennym źródłem informacji. Gratuluje. A wracajac do tematu, chyba nie ma co płakać.. 200k na tym etapie to moim zdaniem niezly wynik, szczególnie wliczając piwnicę i rekuperator. Interesuje sie kwotami bo przymierzam sie do budowy D24 i kredytu jaki mnie czeka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil1967 24.02.2007 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2007 Reku kosztowało 8k PLN a piwnica około 20k PLN. A za takie fanaberie to nie tylko płacz ale i kara musi być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rydzu_74 03.03.2007 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2007 A jak tam postepy na budowie? Kolejna sobota mija a zdjęć jakoś nie widac.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bentul 03.03.2007 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2007 No właśnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil1967 04.03.2007 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2007 Biję się w piersi. Tak to prawda, że nie było zdjęć ale po części wynikało to z tego, że postępy w tynkowaniu wydały mi się malo fotogeniczne. Ale już się poprawiłem i nowe zdjęcia są. I najlepsze. Miło tak zobaczyć jak KTOŚ się dopomina o nowe odcinki tego "serialu" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaF1719499921 04.03.2007 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2007 No a ja się dopominam o namiar i cenę tych drzwi wewnętrznych z 4 szybami, takie same mam w planach . W moich okolicach takie cudo "chodzi" od 600 sosnowe surowe do 1000 w lakierze, oczywiście z ościeżnicami. Widziałem je chyba w Leroy Merlin'ie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bentul 11.03.2007 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2007 Idziesz jak burza do przodu! U mnie chudziak będzie wylewany później... Nie wiem czy to dobrze, jednak wszystkie ekipy, z którymi rozmawiałem twierdziły, że tak będzie lepiej (między innymi mówiąc, że ziemia w trakcie prac się sama trochę "uleży" i zawsze jeszcze można dokonać zmian np. w kanalizie)... Więc postanowione zostało, że będzie później wylewany, choć mam ciągle wątpliwości co jest lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil1967 11.03.2007 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2007 Z tą kanalizą to fakt ale u mnie ekipa poradziła sobie bez problemów z drobnymi przesunięciami przyłączy. Natomiast jak jest chudziak znacznie łatwiej budować. I tak musi być zrobiony przed rozpoczęciem murowania ścian działowych a wlewanie go przez okna z gruchy jest dosyć kłopotliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malmuc 12.03.2007 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 Kamil no no no chałupka sie juz stroi te jasne kafle, drugie zdjecie to co to jest? i gdzie to chcesz położyc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil1967 12.03.2007 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 Kamil no no no chałupka sie juz stroi te jasne kafle, drugie zdjecie to co to jest? i gdzie to chcesz położyc? Te jasne kafle to biały Naxos z Opoczna. Zdjęcie wkleiłem bo widać na nim fakturę natomiast w salonie chcemy położyć Naxos w kolorze piaskowym, czyli ciut ciemniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts