Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Kamila1967 - dziennika MES

jolana

Recommended Posts

Jaki VAT doliczyli Ci za więźbę dachową z montażem (7% czy 22%)? Ponoć (wyczytałem na ich stronie), firma Burkietowicz może podjąć się też kładzenia dachówek... Wiesz coś może o tym? Czy wiązary przywieźli na plac budowy w całości? Jaką dali Ci gwarancję na więźbę? I jeszcze jedno pytanko: czy po wylaniu wieńca, dokonałeś ponownego obmiarowania i czy byłaby szansa (w razie czego) zweryfikowania wymiarów przed wyprodukowaniem więźby? Czytałem w jakiejś gazecie, że tak powinno się robić... :-?

Chcę w tym tygodniu podpisać z nimi umowę i stąd pojawiło się kilka nowych pytań...

• Odpowiedzi 175
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jaki VAT doliczyli Ci za więźbę dachową z montażem (7% czy 22%)? Ponoć (wyczytałem na ich stronie), firma Burkietowicz może podjąć się też kładzenia dachówek... Wiesz coś może o tym? Czy wiązary przywieźli na plac budowy w całości? Jaką dali Ci gwarancję na więźbę? I jeszcze jedno pytanko: czy po wylaniu wieńca, dokonałeś ponownego obmiarowania i czy byłaby szansa (w razie czego) zweryfikowania wymiarów przed wyprodukowaniem więźby? Czytałem w jakiejś gazecie, że tak powinno się robić... :-?

Chcę w tym tygodniu podpisać z nimi umowę i stąd pojawiło się kilka nowych pytań...

Ale pytań ufff. :D

ad. 1 Doliczyli 7%, ale po zwróceniu uwagi, ze to przecież jest usługa. Początkowo było 22%

ad. 2 Mogą kłaść dachówki. Robi to ta sama ekipa co wiązary ale cena jaką mi podali była zaporowa. Wynika to z tego, że muszą doliczyć koszty noclegów.

ad. 3 Wiązary przyjechały gotowe i montaż był bez dźwigu a była taka pozycja w kosztorysie. Moim zdaniem nie ma się co do tego przyzwyczajać.

ad. 3 Jaki jest okres gwarancji obecnie :oops: nie pamiętam, ale musiało być OK jeśli się zdecydowałem.

ad. 4 Jeśli masz mury zgodnie z projektem albo odpowiednio wcześnie podasz jakie są zmiany to nie ma problemu. Wysokość wieńca pod murłatą jest korygowana podkładkami i więźba jest poziomowana. Drobne różnice w położeniu ścian, przesunięcie rzędu 1-3 cm moim zdaniem nie powinny mieć wpływu. Okap ma około 80 cm i to może się zgubić.

Ważne że firma zmontowała całóść w 2,5 dnia i zrobili to b. dobrze. Jest to opinia dekarzy, nie moja.

:D . A jaki jest efekt to widać. :lol: :lol: :lol:

Masz może podliczone wszystkie wydatki jakie do tej pory poczyniłeś?

(Odpowiedzią zainteresuje sie też pewnie Rydzu_74)

Też zbliżam się do tzw. decyzji kredytowych (bo ponoć mają wzrosnąć - patrz tutaj)...

Wiem niestety dokładnie ile wydałem

:cry: :o

Koszty przekroczyły już 200k PLN

i znowu ... :cry: :cry: :cry:

Znowu trochę Cię pomęczę 8) (licząc na odpowiedzi).

Ile potrzebnej byłoby tej podbitki pod dach? Jutro będzie Dzwonił Piotr P. w tej sprawie (oraz w sprawie belki podtrzymującej dach przy tarasie, która u mnie występuje, a o której wcześniej nie rozmawiałem z nim) do mnie. Jaka cena byłaby dobra? Możesz mi w tej kwestii coś podpowiedzieć?

Rozmawiałem dzisiaj z jakąś kobitką z Odolanowa. Będzie oczywiście 7%, gwarancji nie potrafiła mi podać (to dziwne, nikt nie pamięta na ile udzielają gwarancji :o ).

Znowu trochę Cię pomęczę 8) (licząc na odpowiedzi).

Ile potrzebnej byłoby tej podbitki pod dach? Jutro będzie Dzwonił Piotr P. w tej sprawie (oraz w sprawie belki podtrzymującej dach przy tarasie, która u mnie występuje, a o której wcześniej nie rozmawiałem z nim) do mnie. Jaka cena byłaby dobra? Możesz mi w tej kwestii coś podpowiedzieć?

Rozmawiałem dzisiaj z jakąś kobitką z Odolanowa. Będzie oczywiście 7%, gwarancji nie potrafiła mi podać (to dziwne, nikt nie pamięta na ile udzielają gwarancji :o ).

Ja wyliczełem podbitkę na 65 m2 i mam nadzieję, że wystarczy a płaciłem po 18 PLN za II gat.

Też pytałem ich o gwarancję. Być może są to faktycznie 3 lata ale lepiej patrzeć w tym wypadku na jakość materiału i montażu. :D

To może żebyś się nie nudził za bardzo jeszcze jedno na dzisiaj pytanie:

czy wieniec nazwijmy go "włściwy" łączy się u Ciebie z wieńcem nazwijmy go "obniżonym"?

Krótko mówiąc: czy wieniec stanowi jedną całość - pieścień wokół budynku?

Czytałem ostatnio artykuł: http://dom.gazeta.pl/Ladny-Dom/1,61598,2908421.html i zaczęło mnie to trochę nurtować...

I jeszcze jedno - deski w podbitce dawałeś wzdłuż czy w poprzek?

Pozdro dla Mentora! :wink:

To może żebyś się nie nudził za bardzo jeszcze jedno na dzisiaj pytanie:

czy wieniec nazwijmy go "włściwy" łączy się u Ciebie z wieńcem nazwijmy go "obniżonym"?

Krótko mówiąc: czy wieniec stanowi jedną całość - pieścień wokół budynku?

Czytałem ostatnio artykuł: http://dom.gazeta.pl/Ladny-Dom/1,61598,2908421.html i zaczęło mnie to trochę nurtować...

I jeszcze jedno - deski w podbitce dawałeś wzdłuż czy w poprzek?

Pozdro dla Mentora! :wink:

Nie ma czegoś takiego jak wieniec właściwy i obniżony. Jest jeden wieniec ze schodzącym o jeden stopień zbrojeniem. Analogicznie jak schodkowe ławy przy częściowym podpiwniczeniu.

:D

A podbitkę będę dawał wzdłuż. :wink:

Masz może podliczone wszystkie wydatki jakie do tej pory poczyniłeś?

(Odpowiedzią zainteresuje sie też pewnie Rydzu_74)

Też zbliżam się do tzw. decyzji kredytowych (bo ponoć mają wzrosnąć - patrz tutaj)...

Wiem niestety dokładnie ile wydałem

:cry: :o

Koszty przekroczyły już 200k PLN

i znowu ... :cry: :cry: :cry:

Witam, śledze Twój dziennik od początku podobnie jak dziennik Bentula. Oba dzienniki są dla mnie cennym źródłem informacji. Gratuluje.

A wracajac do tematu, chyba nie ma co płakać.. 200k na tym etapie to moim zdaniem niezly wynik, szczególnie wliczając piwnicę i rekuperator.

Interesuje sie kwotami bo przymierzam sie do budowy D24 i kredytu jaki mnie czeka :)

Idziesz jak burza do przodu!

U mnie chudziak będzie wylewany później... Nie wiem czy to dobrze, jednak wszystkie ekipy, z którymi rozmawiałem twierdziły, że tak będzie lepiej (między innymi mówiąc, że ziemia w trakcie prac się sama trochę "uleży" i zawsze jeszcze można dokonać zmian np. w kanalizie)... Więc postanowione zostało, że będzie później wylewany, choć mam ciągle wątpliwości co jest lepsze. :-?

Z tą kanalizą to fakt ale u mnie ekipa poradziła sobie bez problemów z drobnymi przesunięciami przyłączy. Natomiast jak jest chudziak znacznie łatwiej budować. I tak musi być zrobiony przed rozpoczęciem murowania ścian działowych a wlewanie go przez okna z gruchy jest dosyć kłopotliwe.

:D