Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Kamila1967 - dziennika MES

jolana

Recommended Posts

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 175
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Oczywiście, że mogę ale lepiej jak ci wyślę na priva ofertę to więcej się dowiesz. Potwierdź tylko, że email z tej ciekawej stronki o wędkowaniu :D

jest aktualny.

Jeśli chodzi zaś o GWC to oczywiście myślałem, ba nawet po tych upałach jestem przekonany tylko trochę mnie zastanawia koszt.

Polecam wątki prowadzone przez Adama MK. Można się dużo dowiedzieć.

Ja osobiście stawiam na żwirowiec. Ale co będzie to się okaże.

:D

Oczywiście, że mogę ale lepiej jak ci wyślę na priva ofertę to więcej się dowiesz. Potwierdź tylko, że email z tej ciekawej stronki o wędkowaniu :D

jest aktualny.

Jeśli chodzi zaś o GWC to oczywiście myślałem, ba nawet po tych upałach jestem przekonany tylko trochę mnie zastanawia koszt.

Polecam wątki prowadzone przez Adama MK. Można się dużo dowiedzieć.

Ja osobiście stawiam na żwirowiec. Ale co będzie to się okaże.

możesz podesłać i mi? tak dla porównania, bo jestem na etapie wyboru wykonawcy

dzięki!!

Kamil1967

Mam do Ciebie kilka pytań (a będę miał jeszcze więcej).

Czy masz już oszacowane całkowite koszty budowy piwnicy? (Zastanawiam się nad zrobieniem małej piwniczki od strony spadku terenu z wejściem od zewnątrz na mojej działce. Jednak miałaby ona służyć nie jako kotłownia tylko pomieszczenie ogrodniczo-magazynowe).

Jak u Ciebie z więźbą dachową? Zmieniałeś jej konstrukcję? W oryginale poddasze jest niestety całkowicie nieużytkowe... :( . Chciałbym z niego uczynić chociażby strych na "klamoty"...

Dlaczego w projekcie Reku (Dospel) - wszystkie rury biegną na około domu (musi być jakiś powód). Nie myślisz że reku jest umiejscowione zbyt blisko sypialni (ja myślałem raczej o ulokowaniu centrali w okolicach garażu). Pisałeś o możliwości podłączenia do reku CO - możesz coś bliżej albo jakiś link?.

Masz już wybrany jakiś piec? (Mi się spodobał ten).

O ile obniży Ci się sufit w garażu po powiększeniu go i przyjęciu rozwiązania jakie mi podałeś (ja chciałbym jeszcze dodatkowo podnieść poziom garażu do poziomu reszty domu... :o ).

Sorry, że tak zalewam Cię pytaniami ale są one dla mnie istotne...

Z góry dzięki za każde info.

Kamil1967

Mam do Ciebie kilka pytań (a będę miał jeszcze więcej).

Czy masz już oszacowane całkowite koszty budowy piwnicy? (Zastanawiam się nad zrobieniem małej piwniczki od strony spadku terenu z wejściem od zewnątrz na mojej działce. Jednak miałaby ona służyć nie jako kotłownia tylko pomieszczenie ogrodniczo-magazynowe).

Jak u Ciebie z więźbą dachową? Zmieniałeś jej konstrukcję? W oryginale poddasze jest niestety całkowicie nieużytkowe... :( . Chciałbym z niego uczynić chociażby strych na "klamoty"...

Dlaczego w projekcie Reku (Dospel) - wszystkie rury biegną na około domu (musi być jakiś powód). Nie myślisz że reku jest umiejscowione zbyt blisko sypialni (ja myślałem raczej o ulokowaniu centrali w okolicach garażu). Pisałeś o możliwości podłączenia do reku CO - możesz coś bliżej albo jakiś link?.

Masz już wybrany jakiś piec? (Mi się spodobał ten).

O ile obniży Ci się sufit w garażu po powiększeniu go i przyjęciu rozwiązania jakie mi podałeś (ja chciałbym jeszcze dodatkowo podnieść poziom garażu do poziomu reszty domu... :o ).

Sorry, że tak zalewam Cię pytaniami ale są one dla mnie istotne...

Z góry dzięki za każde info.

Faktycznie pytań jest trochę. :D

ad. 1 Kosztów jeszcze nie policzyłem, ale jak to zrobię to info zamieszczę.

ad. 2 Więźbę zostawiłem "oryginalną". W rzeczywistości firma produkująca wiązary robi własny projekt i można wynegocjować zrobienie małego stryszku na klamoty.

ad. 3 Nie mam pojęcia dlaczego rury poprowadzono w ten sposób. Do projektu się nie przywiązałem. Ważna była informacja o całkowitym koszcie inwestycji. Jeśli chodzi o podłączenie reku do c.o. zajrzyj na stronkę Dospela. Patent jest prosty. Zastosowali c.o. zamiast nagrzewnicy elektrycznej aby zapobiegać zamarzaniu reku zimą.

ad. 4 Mam do wyboru 3 piece Klimosz Viadrus, Reco i Kielar. Wszystkie są żeliwne

ad. 5 Muszę policzyć ale ja podnosiłem wysokość sufitu w domu więc nie powinno być problemów.

• 3 weeks później...
Faktycznie, 10 dni bez odzewu... A przecież niektórzy bacznie obserwują postępy (np. ja :) ).

A tu mury pną się do góry, że ho ho!

P.S.

Czy mogę liczyć na spełnienie mojej prośby zawartej w e-mailu? Trochę mi zależy...

Pozdro!

Przeczytałem tego maila i brakuje jednej odpowiedzi a mianowicie sufit w garażu obniża się o 14 cm.

Jeśli chcesz wiedzieć coś jeszcze zapuyaj o szczegóły.

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...

Szkoda, że tak daleko ode mnie się budujesz... Można powiedzieć, że Ci dekarze się sprawdzają :D

Mam do Ciebie inne pytania - czy dach (który już nabrał kształtów), jest zrobiony tak jak pierwotnie było w projekcie domu (tzn. po zmianach dokonanych przez architekta)? Tzn. czy okapy pozostały takie jak miałeś zaplanowane (79 cm i 34 cm wokół garażu), czy kąty pozostały bez zmian? I gdzie będziesz miał owe dwa stryszki? Oraz, w którym momencie dołączałeś projekt więźby do dokumentacji (rozumiem, że pozwolenie na budowę już było wcześniej)?

Pozdrawiam!

Kształt dachu jest niezmieniony i faktycznie okapy są różne. W garażu jest mniej ze względu na jego poszerzenie. Stryszki są 2 w wyższej części dachu.

Postaram się zrobić zdjęcia tych miejsc we wtorek, to wkleję na forum.

Jeśli chodzi o projekt więźby firma po prostu dostarczyła konstrukcję z projektem. Istota tkwi w tym, że w oryginalnym projekcie z Muratora wiązary są takie jakby były robione na placu, zbijane gwoździami itd. Natomiast jeżeli są montowane przy użyciu technologii Mitek jak twierdzą fachowcy mają znacznie większa wytrzymałość co pozwala np na likwidację słupa.

Zmiana szczegółów konstrukcji więźby przy zachowaniu kształtu dachu zaś nie ma wpływu na pozwolenie na budowę. Oczywiście nic nie stroi na przeszkodzie moim zdaniem aby taki projekt posiadać już w momencie składania wniosku o pozwolenie.

No, można powiedzieć, że to już przypomina DOM :wink:

U mnie taki widok, najwcześniej za... 7-9 miesięcy :cry: (przynajmniej tak bym chciał)...

Jesteś w stanie podać w przybliżeniu poniesione do tej pory koszty budowy (oczywiście z gotowym już dachem...), czyli stanu surowego otwartego? Czy jeszcze na to zbyt wcześnie?