Kamil1967 16.07.2006 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2006 Masz rację pisząc "coś widać". Ale to trwa już miesiąc i dopiero w ciągu kilku ostatnich dni się ruszyło. W tym tygodniu ekipa ma zakończyć (mam nadzieję) fundamenty i biorą się za zbrojenie stropu na garażem. Już się boję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bentul 03.08.2006 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2006 Czy możesz napisać coś więcej na temat oferty z Dospela Częstochowa na Reku z układem wentylacji? Na ile wycenili całość? Czy myślałeś o połączeniu Reku z GWC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil1967 03.08.2006 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2006 Oczywiście, że mogę ale lepiej jak ci wyślę na priva ofertę to więcej się dowiesz. Potwierdź tylko, że email z tej ciekawej stronki o wędkowaniu jest aktualny. Jeśli chodzi zaś o GWC to oczywiście myślałem, ba nawet po tych upałach jestem przekonany tylko trochę mnie zastanawia koszt. Polecam wątki prowadzone przez Adama MK. Można się dużo dowiedzieć. Ja osobiście stawiam na żwirowiec. Ale co będzie to się okaże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bentul 04.08.2006 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2006 Adres e-mail z mojej strony jest jak najbardziej aktualny. "Pokazałem" również inny adres w moim profilu (też może być) . Z góry dzięki za informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 04.08.2006 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2006 "Fachowcom" w jednym miejscu zgubiło się 6 a w innym 3 cm. ...wiem każde błedy denerwują. mojemu "geodecie" zdubiło się we froncie 34 cm ,a na ławie środkowej 54 cm....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlk 05.08.2006 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2006 Oczywiście, że mogę ale lepiej jak ci wyślę na priva ofertę to więcej się dowiesz. Potwierdź tylko, że email z tej ciekawej stronki o wędkowaniu jest aktualny. Jeśli chodzi zaś o GWC to oczywiście myślałem, ba nawet po tych upałach jestem przekonany tylko trochę mnie zastanawia koszt. Polecam wątki prowadzone przez Adama MK. Można się dużo dowiedzieć. Ja osobiście stawiam na żwirowiec. Ale co będzie to się okaże. możesz podesłać i mi? tak dla porównania, bo jestem na etapie wyboru wykonawcy dzięki!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bentul 13.08.2006 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2006 Kamil1967 Mam do Ciebie kilka pytań (a będę miał jeszcze więcej). Czy masz już oszacowane całkowite koszty budowy piwnicy? (Zastanawiam się nad zrobieniem małej piwniczki od strony spadku terenu z wejściem od zewnątrz na mojej działce. Jednak miałaby ona służyć nie jako kotłownia tylko pomieszczenie ogrodniczo-magazynowe). Jak u Ciebie z więźbą dachową? Zmieniałeś jej konstrukcję? W oryginale poddasze jest niestety całkowicie nieużytkowe... . Chciałbym z niego uczynić chociażby strych na "klamoty"... Dlaczego w projekcie Reku (Dospel) - wszystkie rury biegną na około domu (musi być jakiś powód). Nie myślisz że reku jest umiejscowione zbyt blisko sypialni (ja myślałem raczej o ulokowaniu centrali w okolicach garażu). Pisałeś o możliwości podłączenia do reku CO - możesz coś bliżej albo jakiś link?. Masz już wybrany jakiś piec? (Mi się spodobał ten). O ile obniży Ci się sufit w garażu po powiększeniu go i przyjęciu rozwiązania jakie mi podałeś (ja chciałbym jeszcze dodatkowo podnieść poziom garażu do poziomu reszty domu... ). Sorry, że tak zalewam Cię pytaniami ale są one dla mnie istotne... Z góry dzięki za każde info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil1967 14.08.2006 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2006 Kamil1967 Mam do Ciebie kilka pytań (a będę miał jeszcze więcej). Czy masz już oszacowane całkowite koszty budowy piwnicy? (Zastanawiam się nad zrobieniem małej piwniczki od strony spadku terenu z wejściem od zewnątrz na mojej działce. Jednak miałaby ona służyć nie jako kotłownia tylko pomieszczenie ogrodniczo-magazynowe). Jak u Ciebie z więźbą dachową? Zmieniałeś jej konstrukcję? W oryginale poddasze jest niestety całkowicie nieużytkowe... . Chciałbym z niego uczynić chociażby strych na "klamoty"... Dlaczego w projekcie Reku (Dospel) - wszystkie rury biegną na około domu (musi być jakiś powód). Nie myślisz że reku jest umiejscowione zbyt blisko sypialni (ja myślałem raczej o ulokowaniu centrali w okolicach garażu). Pisałeś o możliwości podłączenia do reku CO - możesz coś bliżej albo jakiś link?. Masz już wybrany jakiś piec? (Mi się spodobał ten). O ile obniży Ci się sufit w garażu po powiększeniu go i przyjęciu rozwiązania jakie mi podałeś (ja chciałbym jeszcze dodatkowo podnieść poziom garażu do poziomu reszty domu... ). Sorry, że tak zalewam Cię pytaniami ale są one dla mnie istotne... Z góry dzięki za każde info. Faktycznie pytań jest trochę. ad. 1 Kosztów jeszcze nie policzyłem, ale jak to zrobię to info zamieszczę. ad. 2 Więźbę zostawiłem "oryginalną". W rzeczywistości firma produkująca wiązary robi własny projekt i można wynegocjować zrobienie małego stryszku na klamoty. ad. 3 Nie mam pojęcia dlaczego rury poprowadzono w ten sposób. Do projektu się nie przywiązałem. Ważna była informacja o całkowitym koszcie inwestycji. Jeśli chodzi o podłączenie reku do c.o. zajrzyj na stronkę Dospela. Patent jest prosty. Zastosowali c.o. zamiast nagrzewnicy elektrycznej aby zapobiegać zamarzaniu reku zimą. ad. 4 Mam do wyboru 3 piece Klimosz Viadrus, Reco i Kielar. Wszystkie są żeliwne ad. 5 Muszę policzyć ale ja podnosiłem wysokość sufitu w domu więc nie powinno być problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bentul 05.09.2006 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2006 Faktycznie, 10 dni bez odzewu... A przecież niektórzy bacznie obserwują postępy (np. ja ). A tu mury pną się do góry, że ho ho! P.S. Czy mogę liczyć na spełnienie mojej prośby zawartej w e-mailu? Trochę mi zależy... Pozdro! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil1967 05.09.2006 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2006 Faktycznie, 10 dni bez odzewu... A przecież niektórzy bacznie obserwują postępy (np. ja ). A tu mury pną się do góry, że ho ho! P.S. Czy mogę liczyć na spełnienie mojej prośby zawartej w e-mailu? Trochę mi zależy... Pozdro! Przeczytałem tego maila i brakuje jednej odpowiedzi a mianowicie sufit w garażu obniża się o 14 cm. Jeśli chcesz wiedzieć coś jeszcze zapuyaj o szczegóły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bentul 16.09.2006 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2006 Czyli ściany wewn. robisz z gazobetonu? Nie z płyt GK? Jaka będzie szerokość ścian działowych? Ja myślę o ścianach wewn. z SILKI (o szer 8cm i 12 cm).Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil1967 16.09.2006 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2006 Bentul Nie oglądasz uważnie dziennika. Ściany wewnętrzne są również z Ytonga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zopafisa 02.10.2006 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2006 WitamJa tez buduję w K-K (w Sławięcicach) parterówkę. Gdzie można Twoją pooglądać ? - jeśli to nie tajemnica ! Jestem fanką parterówek, a tak mało ich (nowych) w naszych okolicach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bentul 09.10.2006 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 No cóż... Tylko współczuć... Rzeczywiście o dobrych fachowców dzisiaj coraz trudniej. Mam nadzieję, że nowi dekarze wezmą się do porządnej i fachowej roboty! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JolaArtur 13.10.2006 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 no no Kamil - gratulacje! dawno nie zaglądałam do Twojego dziennika a tu już dekarze wkroczyli do akcji!!! Oby tak dalej!!! U nas dziś szalał geodeta, jak wszystko dobrze pójdzie w przyszłym tygodniu ruszamy!!! Jola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil1967 13.10.2006 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 Dzięki. Ale troche to trwało zanim trafiłem na tych dekarzy. To co było wcześniej to chwilami był koszmar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bentul 14.10.2006 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2006 Szkoda, że tak daleko ode mnie się budujesz... Można powiedzieć, że Ci dekarze się sprawdzają Mam do Ciebie inne pytania - czy dach (który już nabrał kształtów), jest zrobiony tak jak pierwotnie było w projekcie domu (tzn. po zmianach dokonanych przez architekta)? Tzn. czy okapy pozostały takie jak miałeś zaplanowane (79 cm i 34 cm wokół garażu), czy kąty pozostały bez zmian? I gdzie będziesz miał owe dwa stryszki? Oraz, w którym momencie dołączałeś projekt więźby do dokumentacji (rozumiem, że pozwolenie na budowę już było wcześniej)? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil1967 14.10.2006 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2006 Kształt dachu jest niezmieniony i faktycznie okapy są różne. W garażu jest mniej ze względu na jego poszerzenie. Stryszki są 2 w wyższej części dachu.Postaram się zrobić zdjęcia tych miejsc we wtorek, to wkleję na forum.Jeśli chodzi o projekt więźby firma po prostu dostarczyła konstrukcję z projektem. Istota tkwi w tym, że w oryginalnym projekcie z Muratora wiązary są takie jakby były robione na placu, zbijane gwoździami itd. Natomiast jeżeli są montowane przy użyciu technologii Mitek jak twierdzą fachowcy mają znacznie większa wytrzymałość co pozwala np na likwidację słupa.Zmiana szczegółów konstrukcji więźby przy zachowaniu kształtu dachu zaś nie ma wpływu na pozwolenie na budowę. Oczywiście nic nie stroi na przeszkodzie moim zdaniem aby taki projekt posiadać już w momencie składania wniosku o pozwolenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bentul 16.10.2006 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2006 Dzięki za zdjęcia! Analizuję je intensywnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bentul 18.10.2006 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2006 No, można powiedzieć, że to już przypomina DOM U mnie taki widok, najwcześniej za... 7-9 miesięcy (przynajmniej tak bym chciał)... Jesteś w stanie podać w przybliżeniu poniesione do tej pory koszty budowy (oczywiście z gotowym już dachem...), czyli stanu surowego otwartego? Czy jeszcze na to zbyt wcześnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts