malmuc 20.01.2007 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 Właśnie sie przysiadłam do komputera i pomyślałam, że zaraz złoże zażalenie za brak świeżych wpisów w Twoim dzienniku My właśnie wciąż boksujemy sie z oknami i zamykamy sprawe instalacji co i wod-kan, a raczej targujemy sie Mam pytanko co do Twojego odkurzacza, czemu tam na zdjeciu tak wysoko wychodza gniazdka, chyba ze ja to zle widze ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil1967 20.01.2007 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 Właśnie sie przysiadłam do komputera i pomyślałam, że zaraz złoże zażalenie za brak świeżych wpisów w Twoim dzienniku My właśnie wciąż boksujemy sie z oknami i zamykamy sprawe instalacji co i wod-kan, a raczej targujemy sie Mam pytanko co do Twojego odkurzacza, czemu tam na zdjeciu tak wysoko wychodza gniazdka, chyba ze ja to zle widze ? Pozdrawiam Bardzo dobrze widzisz. To są przyłącza do odkurzacza, czyli ssanie i wyrzut. Same gniazdka są zamontowane identycznie jak gniazda elektryczne czyli około 30 cm nad poziomem podłogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malmuc 20.01.2007 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 aaaa......... ja właśnie myślałam ze to cos kurde za wysoko jak na 30 cm, a to jest do zailnstalowania tego ustrojstwa. Sam robiłeś te instalacje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil1967 20.01.2007 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 aaaa......... ja właśnie myślałam ze to cos kurde za wysoko jak na 30 cm, a to jest do zailnstalowania tego ustrojstwa. Sam robiłeś te instalacje? Dobrze kombinujesz, dobrze kombinujesz Oczywiście sam nie robiłem, zostawmy to fachowcom. Jakby co, to mam namiary na dobrą i tanią ekipę od odkurzaczy centralnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bentul 20.01.2007 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 Hey! Kolejny raz muszę Ci po pierwsze podziękować za namiary i podpowiedź. Co do postępów... No cóż - miło popatrzeć, że coś się u Ciebie dzieje. Wreszcie też, coś zaczęło się dziać na forum i w Twoim dzienniku. Ja z tego powodu się bardzo cieszę, bo dla mnie są to bardzo cenne informacje (i zdjęcia oczywiście również). A w poniedzialek lub wtorek - dzwonię do Odolanowa i podejmuję temat. Dam znać, jakie są wyniki rozmów. Pozdro! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil1967 20.01.2007 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 Popatrz jak niewiele trzeba aby bratnie dusze się spotkały Mam szwagra w WIELKOPOLSCE może się spotkamy. Ma fajną działkę w lesie i marzy w skrytości ducha o domu więc impra może być niezła. Termin do ustalenia na priva Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malmuc 21.01.2007 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2007 aaaa......... ja właśnie myślałam ze to cos kurde za wysoko jak na 30 cm, a to jest do zailnstalowania tego ustrojstwa. Sam robiłeś te instalacje? Dobrze kombinujesz, dobrze kombinujesz Oczywiście sam nie robiłem, zostawmy to fachowcom. Jakby co, to mam namiary na dobrą i tanią ekipę od odkurzaczy centralnych. ludzie z którymi sie umawiam na co i wod kan maja nam tez robic centralny odkurzacz, mam nadzieje ze w koncu podpiszemy z nimi umowe w tym tygodniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bentul 22.01.2007 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 Popatrz jak niewiele trzeba aby bratnie dusze się spotkały Mam szwagra w WIELKOPOLSCE może się spotkamy. Ma fajną działkę w lesie i marzy w skrytości ducha o domu więc impra może być niezła. Termin do ustalenia na priva Pewnie, że możemy. Też mam dostęp do fajnego "rancho" w lesie (domek myśłiwski mojego taty) jakby co... A gdzie w WIELKOPOLSCE Twój szwagier mieszka (bardziej na południe czy na północ)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil1967 22.01.2007 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 Geograficznie to chyba bardziej na południu czyli.... w Turcji. Tak nazywam jedno małe miasteczko w tym rejonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bentul 24.01.2007 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 Czyli bardziej południowy-wschód jak się domyślam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil1967 24.01.2007 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 Czyli bardziej południowy-wschód jak się domyślam... Dobrze kombinujesz .... dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bentul 27.01.2007 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2007 Hey! Mam znowu do Ciebie pytanie... Tym razem chodzi o bramę garażową. Jaką masz wielkość zamontowanej bramy (chodzi o wys. bo szer. znam)? Ja zamierzam zastosować bramę o wym. 500x225 (ponoć standardowa...). Nie jestem jednak pewien czy uda mi się to zrobić, gdyż chcę również podnieść o jeden schodek poziom garażu (czyli o 19cm). Jeżeli dodatkowo obniżył się wieniec o 14cm to razem mamy już 33cm. Widzę na Twoich zdjęciach, że nad Twoją bramą (a właściwie nadprożem) a obniżonym wieńcem jest jeszcze trochę miejsca (widzę warstwy betonu komórkowego). Być może te 19cm nie stanowi problemu... Nie mogę jednak za nic w świecie dopasować w dokumentacji tych wymiarów... Nie jestem pewien czy przy tych założeniach o których pisałem, da się to zrobić... Ciekaw jestem też czy w ostateczności nadproże może być elementem wieńca (Jest to dosyć pokaźne nadproże jakby nie było...). Ponadto nie wiem czy zmiana nadproża (szersza brama) nie wiąże się z obliczeniami przeprowadzonymi przez konstruktora (na potrzeby pozwolenia na budowę)... Im bliżej realizacji tym więcej pytań niestety... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil1967 28.01.2007 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 Hey! Mam znowu do Ciebie pytanie... Tym razem chodzi o bramę garażową. Jaką masz wielkość zamontowanej bramy (chodzi o wys. bo szer. znam)? Ja zamierzam zastosować bramę o wym. 500x225 (ponoć standardowa...). Nie jestem jednak pewien czy uda mi się to zrobić, gdyż chcę również podnieść o jeden schodek poziom garażu (czyli o 19cm). Jeżeli dodatkowo obniżył się wieniec o 14cm to razem mamy już 33cm. Widzę na Twoich zdjęciach, że nad Twoją bramą (a właściwie nadprożem) a obniżonym wieńcem jest jeszcze trochę miejsca (widzę warstwy betonu komórkowego). Być może te 19cm nie stanowi problemu... Nie mogę jednak za nic w świecie dopasować w dokumentacji tych wymiarów... Nie jestem pewien czy przy tych założeniach o których pisałem, da się to zrobić... Ciekaw jestem też czy w ostateczności nadproże może być elementem wieńca (Jest to dosyć pokaźne nadproże jakby nie było...). Ponadto nie wiem czy zmiana nadproża (szersza brama) nie wiąże się z obliczeniami przeprowadzonymi przez konstruktora (na potrzeby pozwolenia na budowę)... Im bliżej realizacji tym więcej pytań niestety... Wysokość bramy o ile pamiętam jest właśnie 225. Jeśli chodzi o nadroże to takie rozwiązanie zastosowałem przy oknach. W przypadku garażu pozostawiłem belkę, potem 2 warstwy bloczków i wieniec. O ile pamiętam przepisy to takie zmiany są istotne z punktu widzenia pozwolenia. Dla spokoju można zlecić takie obliczenia. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil1967 28.01.2007 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 Bentul Koryguję poprzednie info. Sprawdziłem w ofercie firmy. Mam wysokość bramy 211 cm w świetle. Uznałem, ze wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bentul 30.01.2007 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Ok. Dzięki za info... Faktycznie powinno wystarczyć - rozumiem, że jest to standardowy wymiar? Odbyłem rozmowę z Odolanowem. Są w stanie ponowić ofertę, którą dali tobie. Czyli chyba całkiem nieźle. Myślę, że również w grę bedzie wchodziła deska czołowa... Jedną zmianę zasugerował p. Piotr - zmiana murłaty na 12cm. Czy u Ciebie też taka operacja została przeprowadzona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil1967 30.01.2007 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Ok. Dzięki za info... Faktycznie powinno wystarczyć - rozumiem, że jest to standardowy wymiar? Odbyłem rozmowę z Odolanowem. Są w stanie ponowić ofertę, którą dali tobie. Czyli chyba całkiem nieźle. Myślę, że również w grę bedzie wchodziła deska czołowa... Jedną zmianę zasugerował p. Piotr - zmiana murłaty na 12cm. Czy u Ciebie też taka operacja została przeprowadzona? Nieźle? Rewelacyjnie. Jeśli po roku dają taką samą ofertę, to chyba nieźle na mnie zarobili. A tak poważnie to cenowo i chyba jakościowo ( zakres prac i poziom obróbki drewna) byli nie do pobicia. Jeśli chodzi o montaż to gdyby wszystkie firmy miały takie ekipy to D24 stoi w 3 m-ce. Jeśli chodzi o murłatę, to rzeczywiście jest zmieniona. Zapytaj ich przy okazji o podbitkę. Mi to umknęło a teraz muszę kupić za 18PLN za 1 m2 i to w 2 gat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bentul 06.02.2007 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 Dzisiaj zauważyłem, że przez pomyłkę wpisałem się w Twoim Dzienniku zamiast w Komentarzach... Nie mogę niestety tej wiadomości już usunąć... Sorry... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil1967 09.02.2007 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 No problem. Ale faktycznie wygląda ...hm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bentul 10.02.2007 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2007 Mam kilka pytań, jak zwykle... Czy DGP i Reku montowała jedna firma (i ile wzięła za to)? Czy Reku to Dospel Economic 300 II Water? Czy DGP też jest Dospela? Czy są jakoś połączone czy niezależne od siebie? Czy wyprowadziłeś podłączenie do GWC (na przyszłość)? No i w końcu... Ile Cię to wszystko kosztowało? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil1967 10.02.2007 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2007 Mam kilka pytań, jak zwykle... Czy DGP i Reku montowała jedna firma (i ile wzięła za to)? Czy Reku to Dospel Economic 300 II Water? Czy DGP też jest Dospela? Czy są jakoś połączone czy niezależne od siebie? Czy wyprowadziłeś podłączenie do GWC (na przyszłość)? No i w końcu... Ile Cię to wszystko kosztowało? Pozdrawiam! Niezła lista pytań. 1. Jedna firma i wzięła 2500. Moim zdaniem strasznie dużo ale nie miałem wyboru ponieważ dzięki temu VAT jest 7% i miałem rabat 30% na materiały. 2. Tak to jest Economic 300 II Water 5 za spostrzegawczość 3. Tak DGP jest z Dospela wentylator 600 4. Są niezależne. DGP to 3 nawiewy w pokojach oddalonych od kominka 5. Wyeliminowałem trójniki z instalacji ale w każdej chwili można to dołączyć. Reku jest w garażu, a pod garażem piwnica więc nie powinno być problemów z dobudowaniem GWC w przyszłości. 5. Koszt materiałów katalogowy około 9000 netto. Można łatwo obliczyć ile to wyszło po rabatach, z montażem i VATem. Uwaga - Dospel pokazał na ostatniej Budmie w Poznaniu GWC glikolowe. Niedługo mają mieć to oficjalnie w ofercie. Uwaga 2 - reku jest dosyć duże i moim zdaniem garaż to jedyne miejsce gdzie można je zamontować przy zachowaniu łatwego dostępu do wymiany filtrów czy też założenia bypassu. Jeżeli ktoś ci zaproponuje strych będzie to nieporozumienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts