Anula73 17.04.2005 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2005 Witam, Mam troche kory debowej ktora moglabym pokruszyc i uzyc do sciolkowania. Ale czy taka sie nadaje ? Znajduje w internecie ze najlepsza jest sosnowa, ale nie ma mowy czy kora debowa jest w czyms szkodliwa czy od biedy moze byc. Chodzi mi glownie o zrobienie warstwy na chwasty i parowanie wody i obawiam sie ze debowa moze wydziela jakies skladniki neikorzystne dla roslin. Chce ja uzyc pod tuje szmaragd i cyprysy Stardust. Anula Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 25.04.2005 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2005 Kora dębowa, podobnie jak z orzecha włoskiego poasiadają garbniki i dzięki temu uniemożliwiają wzrost roślin, bo wypłukujące się garbniki hamują wzrost roślin.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 25.04.2005 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2005 a "zmielone" gałęzie wierzby, śliw i wiśni? Mamy ich całą hałdę i własnie zastanawiamy sie czy nie wezwać gościa z maszyną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 25.04.2005 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2005 Ja bym to mnajpierw przekompostował sezon lub dwa zanim trafią pod rośliny, lub drzewka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redwald 26.04.2005 03:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2005 Jeżeli kupowałaś już więźbę na dach i masz "zaprzyjaźniony" tartak to można podjechać do nich i spytać się czy dadzą Ci parę worków kory sosnowej. Lepsza jest niż dębowa z powodów powyżej. Majka co do gałęzi, jeżeli chodzi o moje podejście do spalania to takie rozdrobnienie i wykożystanie jako podsypka byłby to szczyt ekologi w przydomowym wykonaniu. Trzymam kciuki. Często żucam na kompostownik pocięte pędy winogrona i drzewek owocowych, ale tnę je sekatorem na drobno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
juras 26.04.2005 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2005 Ja tam nie wiem, która lepsza, ale jak 2 lata temu kupiłem korę sosnową w markecie OBI to już drugi rok mam na działce przebiśniegi wokół moich pięciu drzewek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 26.04.2005 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2005 Z tym przekompostowaniem to byłyby pewne problemy Załóżmy, że mielimy gałęzie /pewnie bedzie tego z 10m3 /, wyplewiamy dokładnie pod kolejnymi drzewkami i wysypujemy. Jakie choroby grożą drzewkom? Czy nawóz sypnąć przed wysypaniem pseudokory, czy mozna na? Radźcie, bo ze mnie kiepski ogrodnik, za to mam pół hektarowy ogród Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts