stadec 17.04.2005 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2005 Sasiad na dzialce graniczacej z moją od poludnia zamierza podnieśc dach o ok. 1 m. Dom znajduje sie 4 metry od granicy. Ponadto zamierza wypuścić okap dachu w strone granicy o 1m. Dotychczas takiego okapu nie było. Czy pod wzgledem prawnym mam jakies mozliwości sprzeciwu? Oczywiscie na mojej dzialce stoi dom (odleglośc od granicy5,5 m), w ktorym zamieszkuje, więc nastapiło spore zacienienie zwlaszcza w okresie zimowym, zwłaszcza, że dom sąsiada jest już nieco wyzszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 17.04.2005 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2005 warunki techniczne: http://slaska.iarp.pl/warunki_techniczne.php § 12.5. Okapy i gzymsy nie mogą pomniejszać odległości od granicy działki budowlanej, o których mowa w ust. 1, o więcej niż 0,8 m, natomiast części budynku, takie jak balkony, galerie, tarasy, schody zewnętrzne, pochylnie i rampy - o więcej niż 1,3 m. "§ 13. 1. Odległość budynku z pomieszczeniami przeznaczonymi na pobyt ludzi od innych obiektów powinna umożliwiać naturalne oświetlenie tych pomieszczeń - co uznaje się za spełnione, jeżeli:1) między ramionami kąta 60°, wyznaczonego w płaszczyźnie poziomej, z wierzchołkiem usytuowanym w wewnętrznym licu ściany na osi okna pomieszczenia przesłanianego, nie znajduje się przesłaniająca część tego samego budynku lub inny obiekt przesłaniający w odległości mniejszej niż:a) wysokość przesłaniania - dla obiektów przesłaniających o wysokości do 35 m,b) 35 m - dla obiektów przesłaniających o wysokości ponad 35 m,2) zostały zachowane wymagania, o których mowa w § 57 i 60.2. Wysokość przesłaniania, o której mowa w ust. 1 pkt 1, mierzy się od poziomu dolnej krawędzi najniżej położonych okien budynku przesłanianego do poziomu najwyższej zacieniającej krawędzi obiektu przesłaniającego lub jego przesłaniającej części. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts