Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

**NASZE PSY** Kotom wst?p wzbroniony ;-)

Gość

Recommended Posts

• Odpowiedzi 792
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To wystawa w Legionowie odbyla sie 12 pazdziernika? :o

Ja zamiast sprawdzic,kierowalam sie terminem podanym przez Alicjanke,ktora chyba sie pomylila.

Pocieszam sie ,ze i tak nie moglam tam pojechac.

Napiszcie cos wiecej na ten temat. Duzo weimarow wystawiali ?

Impreza odbyla sie na powietrzu czy w pomieszczeniu?

Slawku, nie bedzie Ci latwo kupic szczeniaka wyzla wegierskiego.

O ile wiem w Warszawie jest tylko kilka psow tej rasy.Hodowli jako takiej podobno nie ma.

Szczeniaka malo popularnej rasy nie jest tak latwo kupic natychmiast.

Zainteresuj sie miotami przynajmniej pol roku wczesniej.

Polecam jednak weimara,sa po prostu przeinteligentne.Moja suka kazdego dnia zaskakuje nas tak nieprawdopodobnymi objawami swojej inteligencji,ze nie uwierzylabym gdybym nie widziala.

Najsmieszniejszy manewr jaki wykonala,to kiedy nasikala na podloge,pobiegla po szmate ,rzucila w poblizu kaluzy i schowala sie w sypialni pod lozkiem.

Pozdrawiam wszystkich psiarzy

Acha,ktos szukal imienia dla psa ?

Na http://www.dogomania.pl jest bardzo obszerna lista psich imion,niektore calkiem fajne.

• 2 weeks później...

Hey Skorpionko,

nie pomyśl, że się czepiam ale czy rzeczywiście w Polsce nazywa się rasę Twojej Czakry jako weimary?

Oryginalna nazwa tych psiaków brzmi "Weimaraner Vorstehhund", w skrócie "Weimaraner", wydawało mi się, że polski skrót powinien bazować na oryginale. Jednak z tego co zauważyłem w internecie, panuje swoisty dualizm - jedne polskie stronki są zatytułowane weimarany, na innych pisze się o weimarach...

MICHCIOIZI, zabierz Twojemu psu tę beczkę z rumem i odczekaj kilkanaście godzin, może się zacznie ruszać :lol:

Pozdrowienia

Czesc Slawku,ale z Ciebie dociekliwiec :lol:

Rasa ta zostala stworzona na dworze ksiecia Weimaru w osiemnastym wieku do polowan na niedzwiedzie.

Jest to potoczna , polska nazwa tego wyzla-weimarski od miasta Weimar.

Weimaraner Vorstehhund to w doslownym tlumaczeniu -weimarski legawiec,poniewaz wszystkie mysliwskie psy dziela sie na legawce,pontiery i jeszcze jakies ,ale nie znam sie za bardzo na tych podzialach,wiec moze ktos mnie poprawi.

Weimaraner nie sprawdzil sie jako pies na niedzwiedzia i przestano je rozmnazac .

Dopiero w Ameryce chyba w latach 20tych odtworzono te rase.

W Polsce zaczeto hodowac te psy stosunkowo od niedawna i pierwsze szczeniaki przywieziono z Ameryki.

Ojcem mojej Czakry jest

tez Amerykanin-Nanis American YANKEE ,jego wlasciciel chyba byl pierwszym hodowca w kraju.

Musze koniecznie wystapic o amerykanski paszport dla niej :lol: :lol: :lol:

W polskich Z.Kynologicznych jest zajerestrowanych tylko 360 wyzlow weimarskich.

Ktos wyzej napisal ,ze krotka,gladka siersc jest gorsza do sprzatania niz dluga.

Mialam jamnice i moze o tyle w tym prawdy ,ze wbija sie w tkaniny,ale nie fruwaja tw "koty".

Weinaramer ma zupelnie inna siersc- welurowa,aksamitna i nie ma z nia klopotu,nie zostawia sladow na kanapie,dywanie ani tapicerce samochodowej.

Rutynowe sprzatanie wystarczy.

Pozdrawiam

Skorpionka

Mam bokserkę i w domu jakoś nie widzę tej wbijającej się sierści. Nie ma chyba za bardzo gdzie się wbijać.

Kłopot tylko w samochodzie. Tam już zostanie warstewka na zawsze, mimo systematycznego odkurzania.

A dla Wszystkich pytajacych o stosunki psy-dzieci.

Moja młodsza córka pojawiła się w domu pół roku po psie. Żyją zgodnie, do czasu myślałam że bez większych uczuć, jak sunia ma dość to idzie na miejsce, a my nie pozwalamy dziecku tam jej gonić.

A z tymi uczuciami, to było tak:

Byłam, wyjątkowo, sama w domu z córeczką. Spałyśmy obie i pies w koszu, w zupełnie innym pomieszczeniu. Obudziłam się bo usłyszałam łkanie dziecka. Ale nie mogłam małej znalezć. Znalazłam po chwili, kierując się "na słuch". Przytulona do psa w koszu cicho kwiliła, a sunia tylko owineła się ciaśniej wokół niej i pocieszała lizaniem. Nie mogłam pojąć co się stało, dopiero jak wracałam do łóżka i spojrzałam na pościel, zrozumiałam o co chodzi. Moja córka po prostu nie mogła mnie znależć (zawinełam się w kołdrę) i poszła po pomoc i otuchę do psa...

No, jak by tak jeszcze chciała (ta moja suka) ze starszą córka lekcje odrabiać, to już w ogóle mam raj....

A zupełnie z innej beczki....

Moja suka bardzo, ale to bardzo cięzko zniosła przeprowadzkę do nowego domu. (To informacja dla osób, które wzieły szczeniaka jeszcze na starym mieszkaniu).

Planując przeprowadzkę z psem, liczcie się z tym, że w pierwszych dniach trzeba mu poswiecic więcej niż zwykle czasu.

Nasza sunia tak po miesiącu dopiero uzyskała pewnosć, że nie wykorzystamy chwili jej nieuwagi na nagły odwrót bez niej...

Przez pierwszy miesiąc robiła tylko krótkie wypady w dalsze zakątki ogrodu, cały czas pilnując nas i drzwi.

Zdecydowałam się na CZARNEGO TERIERA ROSYJSKIEGO , czy ktoś ma już doświadczenia z tą rasą? , moja suczka ma teraz miesiąc i za trzy tygodnie będę mogła ją zabrać od hodowcy, jest to duży dość kudłaty czarny jak smoła pies. Wiem że nie szczeka z byle powodu a nawet prawie wcale , jest doskonałym obrońcą. Chcę z moją Azją jeżdzić na wystawy dlatego będzie mieszkała w domu ( ponoć duża wilgotność szkodzi na futro które trzeba czesać i pielęgnować)

Więcej napiszę pod koniec listopada jak sunia będzie w domu.