Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

**NASZE PSY** Kotom wst?p wzbroniony ;-)

Gość

Recommended Posts

No, no... robi się coraz ciekawiej. Zamiast howków leonki.

Znalazłam stronę poświęconą leonkom: http://hometown.aol.com/leolarek/ jest tam dużo ciekawych informacji. I jeszcze jedna strona: http://republika.pl/olusia999/leonberger.html.

Może to nam pomoże w wybraniu pieska ;o)

[ Ta wiadomość była edytowana przez: Maluszek dnia 2002-12-09 15:03 ]

• Odpowiedzi 792
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wygląda sympatycznie, ale ja zawsze chciałam mieć psa z włosem, żeby można było się przytulić do niego, żeby można go było potarmosić za te kudełki. Wiem, że z psem z długim włosem jest problem bo wszystkie te jego kłaczki są wszędzie ale to już urok takich psiaków. A pieski bez włosków to takie gołe jakieś ;o) i jak tu się do takiego przytulić, żeby pomiział tymi włochami.

A wiecie,że moje spostrzeżenia są inne? Miałam psa z krótkim włosemi wcale nie jest dobrze.:smile: Te włosy się wbijają ibardzo trudno je "wydobyć". Są lekkie, ostre i włażą gdzie popadnie. Lubią polatać w powietrzu.Chyba łatwiej uporać sie z tymi kudełkami długimi-zbijają się w "koty". :wink:

:smile:

Kiedy polecacie wziąć szczeniaka (jak na razie to będzie chyba Berneńczyk). Pytam, bo nie mogę się już doczekać ale chcę zapewnić jemu i sobie :wink: maksimum komfortu a nie terapię wstrząsową. Ponoć na początku trzeba z nim często wychodzić - 5-6 razy dziennie, więc jak mróz ściska chyba nie ma sensu się męczyć. Czekać zatem do ciepłej wiosny (kwiecień), czy można wcześniej? Ile trzeba go trzymać w domu zaraz po zakupie i pierwszych szczepieniach? Tydzień, czy dłużej?

No i może ktoś podpowie, jak trzeba się przygotować na takiego malucha: co zabezpieczyć w chałupie, co już trzeba dla niego mieć itd.

Dla psów trochę jak dla dzieci - jest kalendarz szczepień.

Po niektórych obowiązuje kwarantanna - zakaz spotykania potencjalnie chorych psów lub "zarazków" na publicznych trawnikach. A może wziąć psiaka od hodowcy po wszystkich obowiązkowych szczepieniach i kwarantannie, czyli jeszcze miesiąc później? Przecież nie ma obowiązku brania dwumiesięcznych maluchów, choć to dla hodowcy wygodniej (być może trzebaby dopłacić...). Moj pies wzięty w wieku 5 miesięcy zdążył się przywiązać i wychować, oszczędzając mi przyjemności biegania z mopem i czatowania z gazetami na każde kucnięcie. A może własna zabezpieczona działka wystarczy na kwarantannę? Czy musi być sterylna?

Wszyscy czytający ten wątek wiedzą, że było (jest) kilka osób zainterosowanych rasą Hovawart (w tym ja). Wszyscy z Warszawy i okolic słyszeli o pani Annie Pieczyńskiej z Białołęki i na pewno mniej lub bardziej znajdują się pod wpływem informacji z jej strony. Ja znalazłam tzw. drugą stronę medalu. Przeczytajcie list innej hodowczyni na tej stronie

http://hovawart.beep.pl/index.php?id=komunikat

i sami wyróbcie sobie opinię. Jak widać na tym przykładzie przy zakupie psa (nie tylko hovka) należy wysłuchać opini różnych hodowców.

Zapraszam do dyskusji po Świętach.

Wiecie co, jak się czyta takie listy, to mi się WŁOS NA GŁOWIE JEŻY!

No żeby sobie wytykać czy pies ma ogon nad głową, czy pod głową? Ile zajadłości, wzajemnej nienawiści i opluwania! Aż się odechciewa!

Jak weszłam na forum o psach spotkałam się z podobnymi wypowiedziami w gronie posiadaczy Goldenów. Wszyscy wszystkich opluwają, a najbardziej tych co są nieobecni. OKROPNE! Zresztą środowisko koniarskie (to niepłatne) jest podobne, niestety. Dlatego przerzuciłam się na jazdę konną rekreacyjną i wolę płacić za każdą godzinę i nie być wmieszana w to błoto!

Mam wrażenie, że po drodze gubi się gdzieś ten pies/suka a pozostają tylko ważne medale i kasa... :sad:

Macie rację!

Poznałam te strony medalu również i dochodzę do wniosku,że "w każdym temacie" jest piekło.

Fora o psach są zdominowane przez ortodoksyjnych psiarzy, którzy uprawiają taplanie w błocie.Trudno dowiedzieć się czegoś rzetelnego, choć na zasadzie wyciągania wniosków można się zorientować, o co chodzi w tym wszystkim.

Jeśli chodzi o hovki, to m.in. dlatego odpuszczam sobie-po prostu nie mam zaufania do żadnej z nich.A poziom dyskusji (bez względu na intencje, bo te w przypadku jednej z tych pań są czyste, rzetelne wg mnie, co do drugiej nie wiem)jest przerażający-jak w karczmie.:wink:

Za kilka dni ma się urodzić berneńczyk i się łamiemy,żeby jednak go wziąć,ale jednak ten obowiązek nas przeraża. :wink:

Pozdrawiam :smile: