Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozdzielnica elektryczna...

darekola

Recommended Posts

Keler, a powiedz mi jakie będę miał zabezpieczenia przedlicznikowe przy przydziale 20kW? Teraz mam 10kW, ale będę chciał zwiększyć. I czy opłaca się brać 20, czy lepiej np. 19, bo i tak bezpiecznik będzie taki sam?

A czy WLZ ci wytrzyma taki prąd? ,jaki masz przewód doprowadzony od ZK zakładu energetycznego do skrzynki licznikowej i potem od licznika do domu ?

Keler, a powiedz mi jakie będę miał zabezpieczenia przedlicznikowe przy przydziale 20kW? Teraz mam 10kW, ale będę chciał zwiększyć. I czy opłaca się brać 20, czy lepiej np. 19, bo i tak bezpiecznik będzie taki sam?

A czy WLZ ci wytrzyma taki prąd? ,jaki masz przewód doprowadzony od ZK zakładu energetycznego do skrzynki licznikowej i potem od licznika do domu ?

Sprawa już się rozwiązała - zadzwoniłem do ZE i powiedzieli mi jakie będę miał zabezpieczenia. Opłaca mi się wziąć 20, bo dla zakresu 20-24 zabezpieczenia są takie same, więc będę miał zapas "na wszelki wypadek".

WLZ jeszcze nie mam, dopiero będę robił. No i średnicę kabla każę już dobrać pod planowaną większą moc.

• 2 weeks później...
Gość gosc***

Keler!

Sprawdź najpierw w literaturze jak się oblicza prąd w instalacji 3-fazowej i nie kompromituj się publicznie, tym bardziej że jak widzę zajmujesz się projektowanie instalacji elektrycznej. Gratuluję.

keler

SYMPATYK FORUM (min. 10)

Wysłany : Sob Maj 07, 2005 8:57 pm Temat postu :

--------------------------------------------------------------------------------

P=UxI

Projektowanie, Instalacje , Serwis

-Sieci telekomunikacyjnych, elektrycznych i teletechnicznych.

-Systemy sygnalizacji włamania i pożaru

-Instalacje Inteligentnego budynku.

-Systemy nagłośnieniowe

-Instalacje antenowe

TEL. 0602101892

Przyłączam się do gratulacji

OK to było uproszczeniu . bo wzór jest P=3xUfxIfxcoskonta przesunięcia fazowego pomiędzy I i U , czyli w uproszczeniu P=pierwiastek z 3 x U x I x cos alfa - czy o to chodziło abym udawadniał swoją wiedze - oczywiście mówimy tu o mocy czynnej prądu trójfazowego.

Witam

OK to było uproszczeniu . bo wzór jest P=3xUfxIfxcoskonta przesunięcia fazowego pomiędzy I i U , czyli w uproszczeniu P=pierwiastek z 3 x U x I x cos alfa - czy o to chodziło abym udawadniał swoją wiedze - oczywiście mówimy tu o mocy czynnej prądu trójfazowego.

A co to jest : cos alfa?